Kategória: Építõipari hírek
Utolsó módosítás: 2009-09-14
Hozzászólások: 0db

Heathrow 5. terminál A londoni megaberuházás környezetkímélõ aspektusai és látványos megoldásai

A 2008-ban átadott londoni Heathrow repülõtér 4,3 milliárd fontos beruházási költségû, 5-ös termináljának acélszerkezete egyetlen éjszaka alatt megépült úgy, hogy az az utasforgalmat nem zavarta. Nagy-Britannia legnagyobb, mégis környezetkímélõ építészeti projektjét Richard Rogers tervezte.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az 5-ös terminál megépítése azért vált szükségessé, mert az addig használt négy terminál már kicsinek bizonyult az évi 67 millió utas kiszolgálására, a terek szûkek és kényelmetlenek voltak, illetve az épületek, a forgalom akadozásának elkerülése érdekében, folyamatos korszerûsítésre szorultak. Az Egyesült Királyság elsõdleges és legfontosabb repülõterének új épülete, amelyet a British Airwaiys gépei használnak, évi 30 millió utas befogadására képes.

Az 50 futballpálya nagyságú komplexumot, amelynek építésén 60 000 szakember dolgozott, köztük a Ruukki munkatársai is, II. Erzsébet királynõ adta át.

De nem ez az egyetlen repülõtér Nagy-Britanniában, amely a Ruukki anyagainak felhasználásával épült: Londonban a Gatwick, a Stansted és a Luton, valamint a doncaster-i és a newcastle-i. Sõt számos további, nagy forgalmat lebonyolító nemzetközi repülõtéren találkozhatunk a cég modern acélszerkezeteivel pl. Svédországban, Norvégiában, Oroszországban, Lettországban, Litvániában, Finnországban.

Tervezõi kihívások: látvány és funkcionalitás

A Stirling díjas Sir Richard Rogers által tervezett, harmonikus, ugyanakkor modern vizualitást tükrözõ épületrõl, amely minden részletében megfelel a XXI. századi építészeti kihívásoknak, a Guardian brit újság építészeti rovatának riportere így nyilatkozott: „a leglélegzetelállítóbb emberalkotta terek egyike a modern Nagy-Britanniában”.

A mintegy 40 méter belmagasságú 30.000 m2 üvegfelülettel körbevett terminál két melléképületével (5B,5C) Anglia legnagyobb szabadonálló épülete. A tervezõi koncepció legfontosabb eleme az átláthatóság volt, ami legfõképpen nem az egyébként lélegzetelállító kilátására, de az épületen belüli mozgásra is érvényes. Az óriási üvegfelületek nem csak a kifutókra és a repülõkre nyújtanak kiváló panorámát, de a Windsor kastélyra és az új Wembley stadionra is, ugyanakkor a hatalmas belsõ légtér lehetõvé teszi, hogy az utasok könnyedén eljussanak a becheckolástól a repülõig. A terminál zökkenõmentes mûködéséért és az utasok kényelméért az építkezés folyamán speciális szerkezeti- és borítóelemeket alkalmaztak. Az épületszerkezetnek nem csupán tökéletes szélellenállást és hangszigetelést kellett produkálnia, de a nagy üvegfelületek miatt a hõszigetelés megoldása is feladat volt.

Szerkezetépítés a Ruukkival

A 396 m hosszú, 176 m széles, és 40 m magas épülethez alkalmazott teherhordó szerkezeti elemei lehetõvé tették, hogy az utasforgalom megzavarása nélkül, egy éjszaka alatt az épület teljes váza felépülhessen. Az elõgyártott szerkezetek, a rácsos tartószerkezet és a hegesztett szelemenek helyszíni felállítása nagyban hozzájárult a terminál gyors felépítéséhez. A Ruukki által szállított acélvázak további elõnye volt, hogy a minõségi megmunkálásnak köszönhetõen nem kellett a szerkezetet elfedni, azaz az épület váza egy az egyben látható maradhatott. A Ruukki elmúlt évek legsikeresebb brit tetõszerkezet- és burkolat kivitelezõjével, a Prater Ltd.-vel dolgozott együtt, így a design- és a szerkezeti munkálatok is csapatmunkában folytak. Az összesen 20 projekten együtt dolgozó szakemberek, tanácsadók és építészek, az 5-ös terminál a munkálatai mellett, a Ruukki ProRoof elõre gyártott acél tetõpaneleinek felhasználásával felújították a 3-as terminál 6-os számú hangárját is.

Környezetbarát repülõtér

A tervezés során azonban az építészek nem csak a vizuális megjelenést, de az ökológiai terhelést is figyelembe vették. Az új terminál fûtési energiájának 85 százalékát a régi terminálok fûtõmûveinek, valamint a repülõtér erõmûvének hõ-melléktermékébõl fedezik. A vízfelhasználás területén a tervezõk még ennél is környezettudatosabb megoldást választottak. Az 5-ös terminál mintegy 70 %-kal kevesebb vizet használ fel a hagyományos vízellátó rendszert kiegészítõ, a terminálépület 10 focipálya nagyságú tetejére hulló esõvíz több mint 80 %-t újrahasznosító esõvízkezelõ rendszernek köszönhetõen.

A londoni Heathrow 5-ös termináljának felépítése a kivitelezés során Nagy-Britannia legnagyobb építészeti projektjévé vált. A British Airport Authority szerint a T5 tervezésekor a fõ cél az utazási élmény újradefiniálása volt. Az új terminál nem csak az utasforgalom könnyebb kezelését teszi lehetõvé, de olyan építészeti látványosságot nyújt, amely kevés van a világon.

Az 5-ös terminál számokban• 396 m hosszú, 176 m széles, 40 m magas• 30.000 m2 üvegfelület, ebbõl 5.500 üvegpanel• 20.000 m2-nyi bolti terület, 112 üzlet és étterem• 6 kötöttpályás vonat és metro állomás• 140 check-in pont, 96 csomagleadó pont• 20 biztonsági pont• 2 poggyászkezelõ rendszer – 12.000 poggyász/óra kapacitással• 18 km szállítószalag• 2,3 millió lm IT kábel

Heathrow, London: rácsos tartók és hegesztett szelemenek a T5 terminálhoz, ProRoof elõre gyártott tetõpanel megoldások a T3-hoz

Gatwick, London: a világ legnagyobb üzemi elõgyártással felépített függõhídja, amely egy használatban lévõ út fölé épült. A hidat a reptér mellett illesztették össze, majd egy éjszaka alatt tették a helyére

Máshol Nagy-Britanniában – Stansted és Luton, London; Robin Hood Airport, Doncaster; Tyneside Airport, Newcastle reptereken

Máshol Európában:Arlanda, Stockholm; Gardermoen, Oslo; Kastrup, Copenhagen; Vnukovo, Moscow; Poznan´ és Cracow Lengyelországban; Vilnius; Riga; Tallinn repterek

Folyamatban lévõ átadások:

Igarka, Oroszország: acél vázszerkezetek, szendvicspanelek, tetõszerkezetek, kapuk és ablakok

Helsinki-Vantaa, Finnország: alapozások, acél vázszerkezetek, homlokzatburkolati rendszerek a reptér karbantartási- és irodaépületeihez.

Ruukki Hungary Kft.

2051 Biatorbágy, Erdõalja u. 1.

 

Telefon:            06-1/501-3200

Fax:                 06-1/501-3290

E-mail:             ruukki.hungary@ruukki.com

Web:                www.ruukki.com/hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából