Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2011-11-09
Hozzászólások: 0db

Hibás hõszigetelés – ablakon kidobott pénz

Ma már mindenki tudja: hõszigetelni olcsóbb, mint a fûtésszámlát fizetni. De okosan kell bánni a szigeteléssel, nehogy többet ártsunk vele, mint amennyit használunk!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Nagy a hõszigetelési láz ma Magyarországon. A néhány éve sikeresen futó panel felújítási program is bizonyítja: igény van a korszerû, energiatakarékos megoldásokra. Mindössze néhány évtizeddel vagyunk csak lemaradva ezt illetõen a nyugati országoktól, de nagyon igyekszünk és ez dicséretes. Van azonban még mit tanulnunk, amint az az alábbi négy esetbõl is világosan kitûnik.

H_szigetel_.jpg

 • Nedves falra hõszigetelés.
 • Többször megtörtént eset, de egy cikk hozzászólónk is jelezte a minap, hogy az újépítésû lakása nem sokkal a beköltözés után penészesedni kezdett a sarkokban. Természetesen nem mindig a rossz hõszigetelés az oka, de gyakran megesik, hogy az építõ vállalatnak egész egyszerûen nincs ideje addig várni, hogy a fal teljesen kiszáradjon, és legkézenfekvõbb megoldásnak azt tartják, ha rárakják a szigetelést, és levakolják. Még rosszabb, ha az építtetõ sietteti a beköltözést és ezért kerül fel idejekorán a szigetelés.

  Mi történik ilyenkor? Mivel az építés során a fal a habarcsban található vizet magába veszi, azt le is kell adnia. Ha ez nem történik meg és a falat beborítják hõszigeteléssel, a víz természetesen akkor is el fog távozni a falból. Befelé! Ha kifelé távozna, az még rosszabb lenne, mert akkor a szigetelés venné fel a vizet, és elveszítené hõszigetelõ képességét. A legokosabb amit tehetünk, hogy építésnél megvárjuk, amíg a fal teljesen kiszárad, a nyílászárókat és a szigetelést csak ezután építjük be.

 • Spórolás a lépésálló szigeteléssel.
 • A lépésálló szigetelést azért találták ki, hogy a nagyobb igénybételnek kitett járófelületek alá használják a kivitelezõk. Valamivel drágább, mint a hagyományos, de nem annyira drága, mint annak az embernek, aki spórolni akart vele, és így járt:

  Emberünk úgy gondolta, nem fogja a pénzét kidobni holmi lépésálló szigetelésre, pontosan megfelel az is, amilyet a falra tettek. Sajnos ez esetben a kivitelezõ nem lépett fel elég erélyesen. Nem számoltak azzal az eshetõséggel, hogy a 80-as sûrûségû – falszigetelésre való – polisztirol szigetelés a beton, illetve a bútorok súlya alatt tömörödni fog. Nos, tömörödött! A járólapok pedig szépen eltöredeztek a megsüllyedt beton miatt. Az új járólap új szigeteléssel – talán mondani sem kell – jelentõs többletköltséget eredményezett.

 • Belsõ szigetelés.
 • Az utólagos hõszigetelést általában kívülrõl szokták megoldani. Van azonban néhány olyan eset, ahol elkerülhetetlen a belsõ szigetelés, például tetõtér-beépítés, vagy mûemlék épület esetén. Ha van rá mód, mindig a külsõ hõszigetelést válasszuk! Miért? Íme egy szemléltetõ ábra:

  H_szig.jpg

  A képen téglafalak metszetét látjuk, az „a” ábrán külsõ hõszigeteléssel, a „b” ábrán belsõvel. A téglafalnak van egy rendkívül hasznos tulajdonsága, miszerint a szoba melegét képes magába szívni, és ha nem olyan intenzív a fûtés, vissza is adja. A falak mentés természetesen mindig hûvösebb a levegõ néhány fokkal, mint a szoba hõmérséklete, de ahol a téglafal van belül, és nem a szigetelés, ott jóval melegebb a hõmérséklet. Ez az apróság nagyban befolyásolja hõérzetünket és ezzel együtt közérzetünket is.

 • Lábazati szigetelés expandált polisztirolból.
 • Az expandált polisztirol nem más, mint a hungarocell néven közkedveltté vált hõszigetelõ anyag. Sajnos ez is megtörtént: Az építkezés befejeztével kiderült, hogy a kõmûves kissé elszámította magát, ami a hõszigetelõ anyagot illeti, kimaradt ugyanis néhány négyzetméter EPS80-as falszigetelõ polisztirol tábla. Sebaj – gondolták –, majd veszünk még hozzá egy-két négyzetmétert és megcsináljuk vele a lábazati szigetelést. „Kókány” mester munkához is látott, el is készült a gyönyörû lábazati szigetelés. Egy dolgot felejtettek el csupán, méghozzá azt, hogy a lábazat folyamatos nedvességnek van kitéve egyrészt a fröccsenõ víz miatt esõzéskor, másrészt pedig a talaj nedvessége miatt. Ennyi vízzel nem tud elbánni az expandált polisztirol, ugyanis nem erre lett kifejlesztve, hanem hogy a falak szigetelését ellássa. Az átnedvesedett szigetelés tulajdonképpen jobban vezeti a hõt, mintha nem lenne ott semmi. A lábazat szigetelését minden esetben az erre a célra kifejlesztett extrudált polisztirollal végezzük!

  Mindannyian boldogok lennénk, ha ezzel a négy esettel kimerült volna a hibalehetõségek tárháza. Sajnos azonban korántsem így van. Örülnék, ha nem ezt kellene írnom, de nem tehetek mást: Még folytatjuk….

  Ha kérdése, véleménye van, szóljon hozzá a cikkhez, vagy használja a fórumot!


  Hozzászólások

  A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
  Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
  Vagy használd a facebook profilodat.

  Még több cikk kategóriából