Kategória: Készház
Utolsó módosítás: 2009-02-02
Hozzászólások: 3db

Hódítanak a készházak

A készházzal kapcsolatban a két legáltalánosabb dolog, ami a reklámok által informált lakosság eszébe jut, hogy olcsó, és gyors. Mindkettõ igaz ugyan, de nem ezek a készház legfontosabb tulajdonságai. Olyan elõnyökkel jár egy készház építése, amelyek ma még annyira idegennek hatnak egy átlagos építtetõ számára, hogy eszébe sem jut megkérdezni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Mindenekelõtt szögezzük le, hogy a „készház”, és a „könnyûszerkezetes ház” fogalmak nem ugyanazt jelentik. A könnyûszerkezetes ház kategóriájába tartozik például a gerendaház is, amit a helyszínen szerelnek össze, ám az nem készház. A készház legfontosabb ismérve, hogy minden eleme – a falaktól a nyílászárókon keresztül a tetõig – egy gyárban készülnek, majd a kész elemeket a helyszínre szállítják, ahol már csak az összeszerelés marad. Ezzel a teljes építési idõt a hagyományos 6-8 hónappal szemben 3-4 hónapra le lehet rövidíteni.

Általános tévhit, hogy aki készházat szeretne építtetni, annak bizonyos kompromisszumokat kell kötnie, legalábbis ami a komfortot illeti. Gyakran hangzik el laikusok szájából, hogy télen túl hideg, nyáron pedig meleg a készház, vagy az, hogy nem áll ellen az idõjárás viszontagságainak. Ezek a tévhitek leginkább abból erednek, hogy a magyar ember csak a téglát tekinti építõanyagnak, minden mást élbõl elutasít, esélyt sem adva magának arra, hogy megismerkedjen vele. A fát, mint építõanyagot legtöbben nem tartják tartós, stabil megoldásnak. Aki a készházat nem tekinti a téglaházzal egyenértékû épületnek, annak több szempontból sincs igaza.

Az elsõ: A fa megfelelõ feldolgozás és kezelés után körülbelül 600 évig megõrzi fizikai tulajdonságait. Amerika egyes területein a fa az elsõdleges építõanyag, és bõven bebizonyította már, hogy tökéletesen állja a sarat.

A második: A köztudattal ellentétben készház nem csak fából épülhet. Habbetonból, fémbõl, vagy keretbe foglalt téglaelemekbõl is gyártanak készházat, amelyet a gyárban ellátnak a megfelelõ hõszigeteléssel, kábelek fogadására alkalmas csövezéssel, nyílászárókkal, stb.

A készházzal kapcsolatban a két legáltalánosabb dolog, ami a reklámok által informált lakosság eszébe jut, hogy olcsó, és gyors. Mindkettõ igaz ugyan, de nem ezek a készház legfontosabb tulajdonságai. Olyan elõnyökkel jár egy készház építése, amelyek ma még annyira idegennek hatnak egy átlagos építtetõ számára, hogy eszébe sem jut megkérdezni. Ilyen például a szerzõdésben meghatározott garantált átadási határidõ. Ez teljes mértékben szemben áll az általános építõipari hozzáállással, valamint az elmúlt néhány évtized tapasztalatával. Szintén fontos elõny, hogy az építkezés alatt a ház leendõ tulajdonosának csak egy partnerrel kell tartania a kapcsolatot. Ez nagyon nagy segítség, mert ha bármi gond van, a kivitelezõ nem tud kire mutogatni. Vagy vegyük a fix árat. Egy készháznál nem merülnek fel építés közben „elõre nem látható” költségek, a szerzõdéskor meghatározott áron épül fel a megrendelõ háza.

Ha mindezeket az elõnyöket párosítjuk azzal, hogy a készházak minden tekintetben egyenértékûek a hagyományos technikával készült épületekkel, akkor már van min elgondolkodnia annak, aki építkezésen töri a fejét. A készházak palettája olyan sokszínû, hogy az Építési Portálon indítunk egy külön kategóriát neki. Akit érdekel a téma, vagy csak egyszerûen még nem döntötte el, milyen technológiával szeretne építkezni, itt minden héten újabb cikket talál majd errõl a remek építési eljárásról.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából