Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-03-17
Hozzászólások: 0db

Hogyan osszuk meg a teret?

Mikor szükséges „elválasztani” egymástól a tereket? Szükséges-e egyáltalán külön választani õket? Több megoldás is rendelkezésünkre állhat, ha szeretnék egy helyiséget megosztani. A lényeg, hogy minden esetben legyen esztétikus, hasznos, átgondolt a funkciók elkülönítése, mert a feleslegesen szétdarabolt lakótér csak nehezíti életünket.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Térelválasztás csoportosítással: Nem szükséges mindig a térbe helyezett konkrét tárggyal (pl. paraván) elképzelni a térelválasztást. A teret a bútorok megfelelõ csoportosításával is meg lehet osztani. Max Wertheimer, munkatársaival együtt az észlelés számos területét kutatták. Megfogalmazták a szervezõdés alaklélektani elveit is, melyeket a lakberendezésben is használunk. Wertheimer azt vette észre, hogy ha több elem van egyszerre jelen, akkor azokat hajlamosak vagyunk csoportosítani, vagy formaként érzékelni. A közelség elve szerint az egymáshoz közeli tárgyakat egységként látjuk. Szívesen alkalmazzuk ezt a lehetõséget akkor, ha egy helyiségen belül több funkciónak keresünk helyet. Ha egy szobát nappaliként, és étkezõként is használnánk, akkor a nappalink bútorait a térben egymáshoz közelebb tesszük, nyilván az étkezõ bútoroktól távolabb, illetve az étkezõgarnitúra elemeit is egymáshoz közelebb helyezzük.

A szabályt érdemes megfordítani: ha szeretnénk, hogy egy funkciót, egy bútort külön állónak lehessen észlelni, akkor a többitõl távolabb szükséges elhelyezni. Például, a nappalinkban szeretnénk egy olvasósarkot kialakítani, akkor az olvasósarokhoz tartozó fotelt, lámpát és kisasztalt tegyük messzebb a nappali ülõgarnitúrájától. Mûködik a térelválasztás a hasonlóság elve alapján is: a hasonló tárgyakat hajlamosak vagyunk egybecsoportosítani. (PL.: azonos alakú székek, ugyanolyan kárpittal bevont fotelek, stb.) A bútorok egymáshoz való viszonya rá is segíthet fentiekre, hiszen az egymásnak háttal lévõ bútorok másfele nyitják elõttünk a teret. Mindig ügyeljünk arra, hogy rendszer legyen az elrendezésben, azaz: legyen egyértelmû, hogy melyik bútor hová tartozik!

Térelválasztás színekkel, felületekkel: A helyiség fal- és padlófelületeit is nagyon jól be lehet vonni a térelválasztásba. Ha a falfelületek egyikét kiválasztjuk, és más színt, vagy más burkolatot kap, akkor az elé helyezett berendezési tárgyakat „odavonzza” magához. Nagyon finoman, esztétikusan lehet ezzel a módszerrel funkciókat elkülöníteni. Természetesen vízszintes felületeinkkel is mûködik: a padlóburkolat váltásával funkciót is válthatunk. Utóbbit kiegészíthetjük szinteltolással is, akkor még határozottabb az eredmény.

Könyvespolc, mint térelválasztó: Könyvespolcokkal nagyon népszerû megosztani a tereket, hiszen esztétikusak és praktikusak: sok minden elfér rajtuk, és mindkét oldalról használhatók. Maga a fal is lehet polc (ha rést vágunk bele), vagy asztalossal is készíttethetünk térelválasztó polcot, amibe pakolni tudunk. A „szellõs” megoldások nem nyomják agyon a teret.

Függönnyel elhatárolt tér: Függönyt olyan helyre érdemes tervezni térelválasztás céljából, ahol a tér két részének együttes vagy külön használata gyakran váltakozik. A függönnyel könnyedén el tudjuk határolni, vagy meg tudjuk nyitni a választott területeket. Jó megoldás lehet hálószobában függönnyel elválasztani egy gardrób részt.

Térelválasztó és dekoráció egyben: Növényekkel, fa, bambusz vagy fém dekorációs elemekkel is meg lehet osztani a szobát. Olyat válasszunk, ami hangulatával, stílusával illik az otthon egészéhez.

Tolóajtók: Fõként lakásunk személyesebb területeire (otthoni iroda, hálószoba) igaz, hogy amikor vendégek, látogatók érkeznek, akkor szeretnénk teljesen lezárni, elhatárolni. Már nagyon esztétikus, a lakás bútorzatához illõ tolóajtókat lehet vásárolni, amelyek segítenek elrejteni a kívánt lakrészeket. Könnyû õket kezelni, és szelídebbek, mintha fallal feleznénk a teret.

A funkciók elhatárolását még sok egyéb tényezõ is segítheti: a tér formája (falmélyedés, fülke, boltívek); a fények; oszlopok vagy pillérek; pult; szõnyegek; kiegészítõk stb.

Lehet, hogy elegendõ, ha a bútorainkat átcsoportosítjuk, vagy átfestünk egy-egy falfelületet annak érdekében, hogy külön tudjuk észlelni az adott területet, de lehet, hogy tényleges térleválasztásra van szükség ahhoz, hogy otthonunk alkalmazkodni tudjon igényeinkhez. A terek elkülönítése mindig legyen célszerû, saját kényelmünket szolgálja!

Laky J. Eszter

Képek forrása: http://stylisheve.com 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából