Kategória: Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2013-03-22
Hozzászólások: 0db

Hogyan spóroljunk a vízzel?

Évente átlagosan 4380 liter tiszta ivóvizet engedünk le a WC-n keresztül, pedig arra szinte bármilyen víz megfelelne. Ezen kívül ellenõrzött tisztaságú ivóvízzel locsoljuk a kertet, és végezzük a takarítást is, miközben a világ egyes tájain élnek olyan emberek, akik alig – vagy soha nem – jutnak tiszta ivóvízhez.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A cikknek természetesen nem az a célja, hogy az európai ember elszégyellje magát, amiért medencéket tölt meg kristálytiszta vízzel, és abban lubickol. A bevezetõ sorokban inkább a kontraszt világossá tétele volt a cél, mert ha akad akár egyetlen ember is, aki jelen cikk elolvasása után kissé jobban odafigyel a vízfelhasználásra, már nem hiába koptattam a klaviatúrát.

Mielõtt kitérnénk a vízspórolás gyakorlati részére, kezdjük egy csipetnyi tudománnyal:

Mi az a virtuális víz? Meg fogsz döbbenni!

A virtuális víz nem más, mint egy szám, ami megmutatja, hogy egy termék elõállításához mennyi vizet használ fel a gyártó. Vajon mennyi víz kell egy csésze kávéhoz? Azt hihetnénk, hogy alig egy deciliter. Nos, több mint 120 liter víz kerül felhasználásra, mire egy csésze kávé az asztalunkra kerül! Onnan kezdve, hogy a kávébabot elültetik, locsolják, leszedik, megtisztítják, szállítják, õrölik, csomagolják, egészen addig, míg megfõzik, és a kávéscsészét elmossák. 120 liter víz! De ez csak egy példa a sok közül, egy farmernadrághoz közel 6000 liter víz kell, egy hamburgerhez 2400, egy asztali számítógéphez pedig csaknem 30000 liter. Ha már kellõképpen felcsigáztam a kedves Olvasót, és ellenõrizte, hogy biztosan nem hagyta-e nyitva a csapot, lássuk a gyakorlatot, azaz mivel és milyen költségekkel lehet vizet megtakarítani.

Az esõvíz gyûjtése

Ez a cikk kevés lenne arra, hogy az esõvíz gyûjtésének minden részletét kitárgyaljuk, és annál inkább sem teszem, mert az Építési Portál hasábjain korábban már megtettük. 3 cikk született, amiben az esõvízgyûjtés minden fontos részletét kitárgyaltuk, és amely információk még ma is aktuálisak. Az elsõ rész egyfajta bevezetõ volt, az esõvízgyûjtés fontosságát emeltük ki, néhány igazán érdekes adattal megtámogatva a mondandót. A második részben a kiépítés lehetõségeirõl és módjáról esett szó, és végül a harmadik rész a sokak által legérdekesebbnek tartott témáról, a megtérülési idõrõl szólt. Akit érdekel az esõvízgyûjtés, mindenképpen lapozza fel a cikkeket a fenti linkekre kattintva.

Perlátor

Nagyon talányosan hangzik a perlátor név, elsõ hallásra egy bonyolult szerkezetre gondol a laikus ember. Pedig ezzel a kis kiegészítõvel szinte mindenki találkozott már, csak nem volt tisztában azzal, hogy ez a neve. A perlátor ugyanis nem más, mint a csapok végén lévõ fémszövetes szûrõ, amit vízrendezõnek is szoktak hívni. Ez a kis szûrõ a víz mozgási energiáját felhasználva levegõvel dúsítja azt, olyan érzést keltve ezáltal, mintha több víz jönne a csapból. Ennek köszönhetõen nem kell annyira megnyitni a csapot, mégis úgy érezzük, hogy elegendõ víz folyik belõle.

Akinek nincs perlátor a csap végén, jól teszi ha beszerzi, mert nem ritka, hogy akár 30 százalékos vízmegtakarítás is elérhetõ vele. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a perlátort sok – fõleg internetes – cég megtévesztõ marketing szöveggel több ezer forintért árulja, holott egy perlátor körülbelül 200-300 forintba kerül.

Természetesen aki a kádban fekve szeret fürödni, az nem fog tudni spórolni ezzel a megoldással, csupán a kézmosások alkalmával. Jó hír azonban, hogy a zuhanyfejekhez is lehet kapni már olyan perlátort, amit a zuhanycsõ, és a fej közé kell beiktatni, és így fürdés közben is évezhetjük a perlátor hatását.

Néhány tanács, ami semmibe sem kerül

A környezettudatosság szóban nem véletlen van benne a „tudatosság”. A legtöbb esetben ugyanis nem bonyolult gépészeti berendezéseken múlik a spórolás, hanem azon, hogy mennyire vagyunk tudatosak, amikor például a vízfelhasználásra kell odafigyelnünk. Azoknak is érdemes végigolvasni a következõ listát, akik egyébként figyelni szoktak a vízspórolásra, ugyanis könnyen lehet, hogy találnak benne újdonságot:

  • Fogmosás közben zárjuk el a csapot, és lehetõleg használjunk fogmosó poharat.

  • A zuhanyzással körülbelül harmadannyi vizet használunk, mint ha kádban fürödnénk.

  • Nem túl kényelmes megoldás, de szappanozás közben is zárjuk el a vizet.

  • Lehetõleg víztakarékos mosó- és mosogatógépet vásároljunk.

  • Csak akkor mossunk, ha tele tudjuk rakni a mosógépet.

  • A kevésbé szennyezett ruhákat félprogramon is moshatjuk.

  • Ne mosogassunk folyó víz alatt.

  • A csöpögõ csapot azonnal javíttassuk meg.

  • Használjunk víztakarékos (Dömötör) WC tartályt.

Néhány vicces, de hasznos tanács

Nem kell mindig véresen komolynak lenni, ha a környezettudatosságról esik szó, ezért utoljára hagytam két olyan felhívást, amelyet talán megmosolygunk, de ha jobban belegondolunk, látni fogjuk a realitást mögötte. Két olyan országból érkeztek ezek a felhívások, ahol sokkal sürgetõbb a vízprobléma, mint nálunk.

Mexikóban a kormány arra buzdítja a lakókat, hogy a szerelmespárok fürödjenek együtt! Számítások szerint ezzel a háztartások közel 40 százalékkal kevesebb vizet használnának fel, mint elõtte. (A dolog egyéb hasznait nem is említve!)

Brazíliában ennél is messzebbre ment a kormány, arra kéri lakosait reklámfilmjében, hogy pisiljenek zuhanyozás közben! Ezt a reklámfilmet feliratozva megtekintheted Facebook oldalunkon ide kattintva: VIDEÓ

Noha elsõ hallásra nevetségesnek tûnhet a dolog, gondoljunk csak bele, mennyire égetõ lehet a helyzet, ha már a kormány reklámfilmet készít a zuhanyozás közbeni pisilés fontosságáról. A tálalás szellemes, de a probléma igenis valódi. Nagyon jó lenne, ha a vízspórolásban nem az lenne az elsõdleges célunk, hogy kevesebb vízdíjat kelljen fizetni, hanem az, hogy az unokánknak ne kelljen egy ivóvízért folytatott háborúba indulnia!

.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából