Kategória: Burkolat , Barkácsolás , Nõi barkácsrovat
Utolsó módosítás: 2009-06-01
Hozzászólások: 8db

Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?

Összegyûjtöttük a 6 leggyakoribb sérülést, amit elszenvedhet a laminált padlója, és a megoldást, amivel ezt a szépséghibát kijavíthatja. De, ha az Ön padlója még tökéletesen ragyog, megtudhatja, mit kell tennie ahhoz, hogy ez évek múltán is így maradjon.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.
 • Karcolások a laminált padló felszínén:
 • Ez az egyik leggyakoribb probléma, amivel találkozhatunk. A laminált padló dekorációs rétegét egy véletlen baleset miatt megkarcoljuk, és a kedvenc mintázatunkon egy csúnya seb fog éktelenkedni.

  Megoldás:Színezett polírozó pasztával beszínezhetõ, és eltömíthetõ a karcolás. Sajnos nem hozza vissza az eredeti állapotot, és nem is idõt álló. Érdemes a karcolásokat havonta, kéthavonta ismét átkezelni.

  Hogyan kerülhetõ el ez a probléma:

  Erre van egy nagyon egyszerû megoldás. A bútorok lábaira gumis védõt kell ragasztani, hogy ne adjunk esélyt arra, hogy egy jó vacsora után felkelve a székek lábaival sérüléseket ejtsünk a laminált padlón.

             

 • Szétcsúsznak a lapok az illesztéseknél:
 • A hibás illesztések következtében gyakori, hogy a lapok idõvel szétcsúsznak. Az illesztések elválnak egymástól, és a laminált padló lapok kötés nélkül szabadon csúszkálnak.Megoldás:A probléma csak a laminált padló teljes felszedésével orvosolható. A nútok (illesztések) ilyenkor a legtöbb esetben sérülnek, így azokat biztosan ki kell cserélni, és a felszedés folyamán is rongálódni fognak az elemek. Az illesztéseknél sérült elemeket ragasztással még össze lehet kötni, de ilyenkor inkább javasolt kicserélni a lapokat.Hogyan kerülhetõ el ez a probléma:

  A laminált padlót lerakni nehezebb, mint elsõre tûnik. Érdemes inkább szakemberre bízni. De ami a leggyakrabban okozója a laminált padló szétcsúszásának, hogy azt puha aljzatra, sok esetben padlószõnyegre fektetik le. Ilyenkor minden terhelés az illesztéseken lesz, amik idõ után elengedhetnek.

   

   

 • Betörik a padló:
 • A laminált padló túlzott terhelésnek kitéve sajnos be tud szakadni. Egy több száz kilós zongora lába könnyen beszakíthatja a laminált padlót. De komoly károkat okozhat egy lábakon álló nagy gardrób szekrény is. Mi legyen, ha ez bekövetkezik?Megoldás:Elsõ látásra jó ötletnek tûnhet felszedni a laminált padlót, és kicserélni a sérült elemet. Ilyenkor viszont számolni kell azzal, hogy a felszedéskor jó néhány lap sérülni fog az erõs kötés miatt, amiket majd szintén le kell cserélni. Érdemes inkább parketta tömítõ fugával elfedni a sérülést. Idõ, és költségkímélõbb megoldás.

  Hogyan kerülhetõ el ez a probléma:

  A laminált padló megvásárlásakor feltétlenül meg kell nézni, hogy milyen igénybevételnek, milyen terhelésnek lesz ki kitéve. Érdemes konzultálni is egy szakemberrel.

   

 • Megkopik a laminált padló felszíne:
 • Az idõ vasfoga sajnos még a legjobb kopásállóságú laminált padlót sem kíméli. Idõvel megkophat a felszíne, és elveszítheti eredeti szépségét.

  Megoldás:A megkopott részeknél alkalmazható a korábban említett színezett polírozó paszta, amivel a sérült részeket egyszerûen át lehet „festeni”. Bár az eredeti élményt már nem hozza vissza, de a kopást elfedi.

  Hogyan kerülhetõ el ez a probléma:

  A kopás egy természetes folyamat, de ez lelassítható, ha az igénybevételnek megfelelõ kopásállóságú laminált padlót fektetünk le az adott helyiségbe. Egy vékony alacsony kopásállóságú laminált padló nem való egy forgalmas elõszobába. A kopás folyamata ellensúlyozható a kopásállósággal.

   

 • Apró hullámok jelennek meg az illesztéseknél:
 • A fa tartalmú, fa alapanyagú padlók alapvetõen nem állnak ellen a víznek. Ez alól sajnos a laminált padló sem kivétel. Az illesztések mentén víz hatására az illesztési nútok megduzzadnak, és apró hullámok jelennek meg a padló felületén.Megoldás: Ez a hiba sajnos csak a laminált padló cseréjével orvosolható. A víz miatt megduzzadt illesztéseket nem lehet eredeti állapotukba visszahozni.

  Hogyan kerülhetõ el ez a probléma:

  Aki szeretné hosszú távon megõrizni a laminált padló eredeti szépségét, annak feltétlenül azt javasoljuk, hogy a vizes felmosást mindenképpen tegye félre, és cserélje le enyhén nedves rongyra, és használjon a tisztításra kimondottan erre a célra készült padlóápolókat.

   

 • Felpúposodik a padló:
 • A kevés dilatáció miatt (illesztési hézag a fal mellett) a laminált padlónak kevés helye van arra, hogy a szoba hõmérséklete, és páratartalma miatt duzzadjon, ami egyébként egy természetes folyamat. Ha ez a dilatáció nem elég a padló lapjai a falhoz szorulva felpúposítják a teljes padlót.

  Megoldás:Ez a probléma orvosolható. Elsõ lépésként le kell szedni a szegõlécet, és meg kell vizsgálni, hogy hol ütközik neki a falnak a laminált padló. A leggyakrabban a küszöbnél található ez a pont. A ráfekvést egy favésõvel kell kivésni úgy, hogy legyen ismét hézag a fal és a padló között, de azt a szegõléc még eltakarja. Favésõ helyett elegánsabb megoldás a vágógép.

  Hogyan kerülhetõ el ez a probléma:

  A fa duzzadása - a hõmérséklet és páratartalom változás következében – egy természetes folyamat. A laminált padlót a lerakás elõtt 48 órával kicsomagoltan abban a szobában kell tartani, ahol le lesz fektetve. Bár ezek után is tud még duzzadni, ezért arra is figyelni kell, hogy nem szabad kevés dilatációs hézaggal nagy területet leburkolni a laminált padlóval. A laminált padló laponként akár 1 mm-t is duzzadhat hosszanti irányba.

   

  Érdemes tehát inkább arra összpontosítani, hogy ezek a sérülések ne következzenek be. Elejét venni annak, hogy a laminált padló szépsége apróságok miatt csorbuljon. De ha mégis megtörténne, ezeket a megoldások bátran alkalmazhatja.

   

   

  Szerzõ(k):Szalay László és Bognár AndrásMelegburkolás szakértõk, és a „Hogyan hozd ki a lakásodból a MAXIMUMOT?!” ingyenes e-mailtanfolyam trénerei.

   

  www.laminalt-parketta-melegburkolas.hu

  Hozzászólások

  A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
  Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
  Vagy használd a facebook profilodat.
  Név: Jenci Dátum: 2012-07-30 11:53:10
  Nagyon hasznosnak bizonyultak a leírt tippek. Köszönöm a cikk írónak!

  Még több cikk kategóriából