Kategória: Építõipari hírek
Utolsó módosítás: 2015-06-12
Hozzászólások: 0db

Hogyan válasszuk ki a megfelelő építőipari gépet?

A gép üzemeltetésének gazdasági szempontjait meghatározza a gép bekerülési költsége, az amortizáció, élettartam, karbantartási igény, energiafogyasztás, hatásfok és nem utolsó sorban a kihasználtság.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

ÉPÍTŐIPARI GÉPEK 

Az építőipari gépek az ember fizikai munkájának megkönnyítését, segítését, helyettesítését szolgálják. A gépek alkalmazása lehetővé teszi a munkakörülmények javítását, az építési idő lerövidítését, az építési költségek csökkentését. A gépek tulajdonságát a gépek neve határozza meg, mely három részből tevődik össze: a megnevezésből, a márkából és a típusból. Építőipari gépeket gyárt például a Bobcat, a Hitachi és a JCB. Ha építőipari gépre van szüksége vállalkozásunknak, vehetünk újonnan, bérelhetünk is különböző cégektől vagy kaphatóak például használt építőipari gépek a Surplex oldalán is.

A gép egyik legfontosabb „tartozéka” a gépkönyv, amely tartalmazza a berendezés teljesítmény adatait, a biztonságos telepítés és üzemeltetés módját, a karbantartással kapcsolatos ismereteket és egyéb információkat, ajánlásokat. Minden géphez magyar nyelvű gépkönyvet, vagy használati utasítást kell mellékelni és a szabványok szerinti minőségi bizonyítvánnyal ellátni. A megfelelő minősítéssel ellátott gépet üzembe kell helyezni, üzembe-helyezési eljárás keretén belül, mely során egy szakértői bizottság megvizsgálja a gépet, annak környezetét valamint az üzemeltetés feltételeit. Az eljárás résztvevője a munkavédelem felügyelője is. A gép üzembe helyezése után következik a próbaüzemelés. A gépek karbantartását, javítását az erre kiképzett személy vagy személyek végezhetik. A biztonságos üzemeltetés érdekében biztonságtechnikai vizsgálatnak kell alávetni legalább ötévenként. Az építőipari gépek biztonságos használatát, üzemeltetését rendeletek és szabványok határozzák meg, melyek a gépkezelésre, az érintésvédelemre, a zajkibocsájtás mértékére és a környezetvédelemre vonatkoznak.

ÉPÍTŐIPARI GÉPEK CSOPORTOSÍTÁSA 

A gépek csoportosíthatók egyrészt az elvégzendő feladat alapján, valamint üzemmód és energia ellátás szerint is. Elvégzendő feladat alapján megkülönböztetünk földmunkagépeket, amelyek megkönnyítik, lehetővé teszik a föld kitermelését, szállítását, bedolgozását, és nagyméretű földmunkák elvégzésére alkalmasak. Az anyag előkészítő és bedolgozó gépekkel a beépítésre kerülő anyagokat lehet előkészíteni, illetve bedolgozni. Az anyagmozgató és építőipari szállító gépek az építőanyagok mozgatását és szállítását biztosítják. Az emelő és rakodó gépek az építőelemeket a szállító járművekre rakodják, illetve végleges helyükre emelik. A mélyépítési gépek speciális berendezések, melyek alapozás, út-vasút, alagút, hídépítés, közműépítés munkafolyamatoknál használatosak. A szakipari, szerelő gépek a különböző szakipari munkák egy-egy műveletének elvégzésére alkalmasak.

Ha üzemmód szerint csoportosítjuk a gépeket, akkor megkülönböztetünk szakaszos működésű gépeket és folyamatos működésű gépeket. Energiaellátás szerint csoportosítva megkülönböztetünk természeti energiával működő gépeket, gépi hajtású gépeket, mechanikus elven működő gépeket, hidraulikus elven működő gépeket és pneumatikus elven működő gépeket.

GÉPEK KIVÁLASZTÁSA

Az építőipari gép kiválasztásának legfontosabb szempontjai az adott beruházás mérete és jellemzői. Az építőipari munkák során sok munkafolyamat gépesíthető, amelyek a teljesítmény növelését jelentősen befolyásolják, de vannak olyan munkafogások, amelyeket csak kézi munkával lehet elvégezni, vagy a gép csak megkönnyíti az egyes munkafogásokat. A gépesítésnek jelentős költségvonzata is van. A gépválasztás során felvetődő főbb kérdések: Milyen technológiával együtt fogjuk a gépet alkalmazni? A teljesítmény igény megköveteli a gépesítést? A munka minőségét befolyásolja a gépesítés? Biztosítható a gép üzemeltetéséhez szükséges nyersanyag, energiahordozó, közműcsatlakozás? Lehetővé teszik az építési övezet előírásai, szabályai, a környezetvédelmi előírások a gépesítést? Biztosítható a megfelelő szakértelemmel, végzettséggel rendelkező gépkezelő? Biztosítható a gép karbantartásának, javításának feltételei? A gép üzemeltetésének szabványai, szabályai, a munkavédelmi előírások betarthatóságának feltételei biztosíthatók? 

A gép üzemeltetésének gazdasági szempontjait meghatározza a gép bekerülési költsége, az amortizáció, élettartam, karbantartási igény, energiafogyasztás, hatásfok és nem utolsó sorban a kihasználtság. A gépkihasználás meghatározása a ténylegesen elvégzett munka és a gépkönyvben megadott hasznos teljesítmény összehasonlításával történik. A gépesítésnél és a gépkiválasztásnál figyelembe kell venni a gépek biztonságtechnikai előírásait, szem előtt tartva a balesetek lehetőségeit a megelőzés és a védekezés módját.Mindezek ismeretében megfontolhatjuk a használt gép vásárlását is. Sok esetben egy használt gép sokkal megfizethetőbb és nem kevésbé minőségi megoldást nyújt a felmerülő feladatok elvégzésére.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából