Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2010-04-29
Hozzászólások: 2db

Hogyan válasszunk burkolólapot? Milyen térbe mi illik?

Mindenkinek van egy álma azt illetõen, hogyan is képzelné el álmai otthonát, és hiszem, hogy lehetõségeihez mérten mindenki arra törekszik, hogyha csak részben is, de ezt megvalósítsa. Ebbõl a sokféleségbõl következik, hogy nem lehet mindenre kiterjedõ általános szabályt megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy hova mi illik, vagy kinek mi esztétikus. Néhány alapigazságot azért mindenképpen érdemes szem elõtt tartani.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Elsõsorban, hogy a burkolólap egy tartós termék, az ember ritkán váltogatja évenként, kivéve, ha muszáj. Így a vásárlás elõtt mindenképpen jól megfontoltan kell döntést hozni. Figyelembe kell venni esztétikai szempontokat, mivel a burkolólap az otthonunk szerves része. Így illenie kell a bútorainkhoz, egyéb berendezési tárgyakhoz, szaniterekhez. Szerencsésebb esetben hamarabb választhatjuk ki a burkolólapot, mint a bútort, ami növelheti választási lehetõségeinket. Emellett nagy figyelmet kell fordítani arra is, hogy az általunk választott lap rendelkezik-e a megfelelõ mûszaki paraméterekkel (kopásállóság, keménység, fagyállóság, vegyszerállóság.). Például, ha a konyhába egy nem megfelelõ kopásállóságú lapot választunk, ami gyorsabban megkophat a mosogató, a hûtõ vagy a gáztûzhely környékén és a lapok cseréje nagyobb plusz beruházást igényelhet. Vagy ha nem elég kemény a lap, akkor a használat során könnyebben összetörhet, például ha ráejtünk egy nehezebb edényt és hamarabb ki kell cserélni a burkolatot. Ezek miatt azt a pénzt, amit megspóroltunk a vásárlásnál, gyorsan elveszthetjük a javítás vagy csere költségei miatt.

Ezeket figyelembe véve most tekintsük át otthonunk különbözõ helyiségeit aszerint, hogy melyik helyiségben milyen mûszaki paraméterekre kell nagyobb figyelmet fordítani.

Elsõként nézzük az elõszobát. A járás okozta igénybevétel miatt itt nagyobb a lap kopása, ezért nagyobb kopásállóságú lapot kell választani. A terhelés némileg eltérhet attól függõen, hogy a lakás egy családi házban, vagy egy emeletes ház valamelyik felsõ szintjén található, hiszen nem mindegy hogy a cipõtalpat mennyiszer volt lehetõségünk letisztítani. A lap mintázata és színe kapcsán figyeljünk rá, hogy a piszok kevésbé látszik a nem egyszínû felületeken, illetve hogy a rusztikusabb kialakítású lapoknál kevésbé látszik, ha megkopik a lap, valamint hogy a fényes felületek gyorsabban válnak mattá az igénybevétel miatt.

A konyhába választott padlólapokra is érvényes az elõszobákkal kapcsolatban megfogalmazott állítások. A használat során bejáratott útvonalak jöhetnek létre(a tûzhely, a mosogató, a hûtõszekrény környékén), amelyeknek a sok járás miatt nagyobb terhelést kell kibírniuk. A padló a konyhában piszkolódik a leginkább, hisz fõzés közben annyi minden lecsöppenhet, vagy leeshet, így fontos hogy a választott lapnak a háztartási vegyszerekkel szemben jó legyen vegyszerállósága, hiszen gyakrabban és intenzívebben kell tisztítani. A falburkolat kopásállóság szempontjából kisebb igénybevételnek van kitéve, de vegyszerállóság szempontjából a padlólapéval azonos jellemzõkkel kell rendelkeznie.

A fürdõszobánál a foltosodást okozó szerekkel (különbözõ kozmetikai termékek, mint például az arclemosó vagy az aceton) szemben és vegyszerállóság szempontjából kell jónak lennie a lapoknak, mivel itt a higiénia megtartása miatt erõsebb tisztítószereket használunk. Valamint fényes lapot sem érdemes választani, mert az nagyon csúszhat, ha vizes lábbal lépünk rá.

Végül kanyarodjunk el a lakáson kívüli területek felé, nézzük a teraszt és a kinti lépcsõt. Itt a legfontosabb szempont a lap fagyállósága. Általában a szárazon sajtolt, kis vízfelvevõ képességû mázas, egyszer égetett lapok tartoznak ide, ezek közül is kiemelten ajánlottak a gres lapok.

Gamma – Kerámia Burkolólapgyártó Kft.

2654 Romhány

Zrínyi Miklós út 17.

Telefon: +36 (35) 355-145

Fax: +36 (35) 520-049

E-mail: info@gammakeramia.hu

Web: www.gammakeramia.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Otti Manufactura Dátum: 2012-02-16 09:49:37
egyedi burkolatok kül- és beltérre egyaránt http://www.ottiburkolat.hu/
Név: kkaroly Dátum: 2011-02-07 10:28:30
Nagyobb térben szépen mutatnak a manapság nagy számban kapható, a tradícionális méretekhez viszonyítva óriási méretü 65,5x 98,5 járólapok, klasszikus színekben.

http://furdoszobacenter.hu/produkt-F_C3_BCrd_C5_91szobai_Ceramika_PARADYz_Affron_Beige_matt_65_5x98_5-5226-26,98.html

Kissebb térben viszont érdemes kissebb csempéket tenni méret tekintetében (20x20), és amennyiben kis ablak található a helységben, feldobhatjuk a teret vidámabb színvilággal, mint pl. az alábbi képen látható termékcsalád:

http://furdoszobacenter.hu/produkt-F_C3_BCrd_C5_91szobai_Ceramika_TUBaDZIN_D_Majolika_Punto_12-033-33,98.html

Még több cikk kategóriából