Kategória: Nyílászáró
Utolsó módosítás: 2008-09-04
Hozzászólások: 0db

Hogyan válasszunk tetõtéri ablakot? 1. rész

A VELUX kínálatában sokféle ablaktípus és méret található, melyek egyenként vagy csoportosan is beépíthetõk, felszerelhetõk árnyékolókkal, elektromos mûködtetéssel akár utólag is. Ahhoz azonban, hogy a felhasználó számára a legjobb megoldást kínálhassuk, lényeges a szempontok körültekintõ kiválasztása.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.
Az elsõ ilyen szempont:A fényviszonyok

A tetõtérben kialakuló fényviszonyokat több összetevõ is befolyásolja. A hatósági elõírások mellett a bevilágító felületek mérete, elhelyezése és a különbözõ tetõsíkokon való elosztása mind-mind átgondolandó. Emellett a kitekintés lehetõségét is biztosítani kell, miközben a mélyebben fekvõ terek is világosak maradnak.

Az országos településrendezési és építési követelményekrõl (OTÉK) szóló 253/1997.(XII.19.) Korm. Rendelet elõírása szerint:

88. § (3) A közvetlen természetes megvilágításra szolgáló bevilágító felület és a helyiség hasznos alapterületének aránya

a)         nevelõ-oktató helyiségben legalább 1:6-od legyen 

b)       egyéb huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben legalább 1:8-ad legyen, vagy megfelelõ megvilágítási körülmények mellett, indokolt esetben 1:10-ed lehet, továbbá 

c)         felülrõl történõ bevilágítás esetén legalább 1:10-ed legyen.

Az elõírások alapján azt javasoljuk, hogy a VELUX tetõtéri ablakok bevilágító felületének összessége a hasznos alapterület 1/10-e legyen. A fényeloszlás az üvegfelületek megfelelõ elosztásával alakítható.

Ha a gerinchez közelebb is tervez ablakokat az építész, akkor a szoba beljebb fekvõ részei is világosabbak lesznek. A kitekintés lehetõségét azonban csak az alacsonyabban beépített ablakok nyújtják. A tökéletes megoldás az, ha néhány felülvilágítóval a belsõ területeken is optimális fényviszonyokat teremtünk, és alacsonyan is elhelyezünk ablakokat, hogy megõrizzük a külvilág látványát. Ez a kombináció segítséget nyújt a helyiség friss levegõvel való átöblítésében is.

Ideális ablakméretek

Ahhoz, hogy a tetõtéri ablakon ülõ helyzetben is biztosított legyen a kitekintés lehetõsége, és a felsõ nyitószerkezet is kézzel kényelmesen elérhetõ legyen, a következõ szabály kell figyelembe venni.

Minél kisebb a tetõ hajlásszöge, azaz minél laposabb a tetõ, annál hosszabb ablak szükséges. A különbözõ tetõhajlásszögekhez különbözõ hosszúságú ablakokat javaslunk:

_06 méret (hossz: 118 cm) tetõhajlásszög megközelítõleg 43°-tól 90°-ig _08 méret (hossz: 140 cm) tetõhajlásszög megközelítõleg 34°-tól 65°-ig _10 méret (hossz: 160 cm) tetõhajlásszög megközelítõleg 28°-tól 52°-ig    Minél hosszabb az ablak, annál tökéletesebben biztosítható a zavartalan kilátás.

Nagyobb tetõhajlásszög (meredekebb tetõ), rövidebb ablak.

Kisebb tetõhajlásszög (laposabb tetõ), hosszabb ablak.

Kombi megoldások

Az ideális fényviszonyok megteremtéséhez a legjobb döntés, ha a tetõsíkon magasan és alacsonyan is helyezkednek el ablakok. Ennek egyik esztétikus módja a csoportos ablakbeépítés.

A VELUX speciális burkolókereteket fejlesztett ki a csoportos összeépítéshez, melyekkel könnyen és gyorsan lehet dolgozni. Alkalmazásuk az ablakok szarufa-kiváltás nélküli összeépítését is lehetõvé teszi. A burkolókeret-rendszert különbözõ elemek csoportja alkotja, melyekkel az ablakok szinte korlátlan számban és alakzatban variálhatók.

A standard rendszer segítségével az ablakok egymás mellé 12 cm toktávolságra, egymás fölé pedig 10 cm toktávolságra építhetõk be. Természetesen ezen kívül más oldalsó toktávolságokhoz – 10, 14 és 16 cm – is rendelhetõk kombi keretek. Ügyelni kell viszont arra, hogy egymás mellé csak azonos magasságú, egymás fölé pedig azonos szélességû ablakok kerülhetnek. A kombi burkolókeretek a szólókhoz hasonlóan profilos és sík tetõfedõ anyaghoz is kaphatók.

Egyenként vagy csoportosan épülnek be az ablakok? A közvetlenül egymás mellé vagy fölé tervezett ablakok beépítéséhez kombi burkolókeretekre van szükség. A burkolókeretek egymáshoz való kapcsolódását a köztük levõ „U” alakú elem biztosítja. Alapszabály, hogy egymás mellé bármennyi azonos hosszúságú, egymás fölé bármennyi azonos szélességû VELUX tetõtéri ablak beépíthetõ. A GZL típus más típusokkal való összeépítését nem javasoljuk!

Mekkora az ablakok közötti távolság? A kombi burkolókereteknél az „U” alakú elem méretét az ablakok közötti távolság (a szarufák vastagsága) alapján kell meghatározni. Egymás mellé építésnél az általánosan alkalmazott toktávolság 12 cm. Egymás fölé építés esetén az ablakok közötti távolság kizárólag 10 cm, ha redõnyt is fel kíván szerelni, akkor 25 cm lehet. Más szarufaszerkezethez (10 cm, 14 cm, 16 cm, 18 cm) illeszkedõ kombi burkolókeretek is megrendelhetõk.

A VELUX kombi burkolókeret-rendszer hét eleme segítségével 2 vagy több ablak egymás mellé vagy fölé építését teszi lehetõvé. A hét elem segítségével úgy alakítható ki akár összefüggõ üvegfelület, hogy a tetõszerkezetet nem kell átalakítani. Mindegy, hogy milyen elrendezésbe épülnek be az ablakok, a kombi burkolókeret-rendszer minden esetben biztosítja a tökéletes vízzáró kapcsolatot a tetõfedõ anyag és az ablakok között.

A tervezéskor csupán arra kell ügyelni, hogy az egymás mellé kerülõ ablakok hosszúsága, és az egymás fölé kerülõ ablakok szélessége azonos legyen.

 

Velux Magyarország

1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.

Telefon:            06-1/436-0601

Fax:                    06-1/436-0605

Web:                  www.velux.hu

E-mail:          velux-h@velux.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából