Kategória: Nyílászáró
Utolsó módosítás: 2008-09-04
Hozzászólások: 0db

Hogyan válasszunk tetõtéri ablakot? 2. rész

A VELUX kínálatában sokféle ablaktípus és méret található, melyek egyenként vagy csoportosan is beépíthetõk, felszerelhetõk árnyékolókkal, elektromos mûködtetéssel akár utólag is. Ahhoz azonban, hogy a felhasználó számára a legjobb megoldást kínálhassuk, lényeges a szempontok körültekintõ kiválasztása.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Kézi mûködtetés

A VELUX tetõtéri ablakok - kivéve a kettõs funkcióval bírókat - fõként felül elhelyezett szerkezettel nyithatók, a könnyû mûködtetés érdekében. De hogyan tudjuk a legkényelmesebben kezelni az ablakokat?

A legkényelmesebb mûködtetés érdekében a középsõ tengely körül forduló VELUX tetõtéri ablakok (GZL, GGLGGU) nyitószerkezete az ablakszárny felsõ részén található. A felsõ tengely mentén felfelé-kifelé is nyíló típusok (GPLGPU) esetén az ablakszárny alsó részén is található egy kilincs. Ebben az esetben a szárny tetején lévõ nyitószerkezet a szellõzõnyílást mûködteti, illetve segítségével fordítható át az ablak szárnya, mely elengedhetetlen pl. a külsõ üvegfelület tisztításakor.

A felsõ tengely mentén felfelé-kifelé nyíló ablaktípusok zavartalan kilátást biztosítanak. Annak érdekében, hogy az ablak - álló helyzetben történõ - mûködtetése egyszerû, és a kilátás zavartalan legyen, javasoljuk, hogy a nyitószerkezet 185-200 cm-es távolságra kerüljön a padló síkjától. Minél kisebb a tetõ hajlásszöge, annál hosszabb ablakra van szükség.

 

Alsó vagy felsõ kilincs?

Gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon nem kényelmesebb-e olyan középsõ tengely mentén nyíló ablaktípust választani, melynek zárszerkezete az ablak alján található.

A válasz egyértelmûen nem!

A tetõsíkablakok kiválasztásakor vannak olyan apróságnak tûnõ választási szempontok is, amelyeket talán elsõ látásra nem is veszünk észre, késõbb viszont sok kellemetlenséget okozhatnak. Ilyen például a nyitószerkezet elhelyezkedése az ablak szárnyán. A VELUX termékválasztékában háromféle kilincselhelyezés létezik: csak felül, csak alul (GZL B típus) és – többfunkciójú ablak esetén – ezek kombinációja.

Ha az ablakon ülve is kilátunk (ideális ablakmagasság), akkor az alul elhelyezett kilincs mûködtetéséhez a tetõsík alá kell hajolni, amely fõként kis lejtésû tetõnél igen kényelmetlen. Ráadásul az ablakszárny is a fejünkre nyílik.

Ha az ideálisnál magasabban van az ablak, akkor a nyitott szárnyat nem, vagy csak komoly, ám korántsem veszélytelen tornamutatványok árán tudjuk becsukni, mivel az alsó kilincset nehezen érjük el.

Ha bármilyen bútor kerül a tetõtéri ablak alá, akkor az alsó kilincset nehezen, vagy egyáltalán nem érjük el.

 

Távmûködtetés

A VELUX tetõtéri ablakok kézi távmûködtetésére több mód is van, az elektromos vezérlés lehet már gyárilag beépített, de utólagosan is beszerelhetõ. A motoros mûködtetés történhet falikapcsolóval vagy távirányítóval, egy vagy több ablakot nyitva-zárva egyszerre. A választás az Ön kezében van.

Napfény és friss levegõ - egyetlen gombnyomással a VELUX elektromos távmûködtetõk és kiegészítõk segítségével.

Célunk a maximális kényelem biztosítása és az intelligens házkoncepció megvalósítása az elektromos ablakmûködtetés forradalmasításával. Ennek mérföldköve az INTEGRA® típusú tetõtéri ablak, melynek egyik legfõbb erénye a beépítés egyszerûsége és a sokrétû mûködtetési lehetõség. Az INTEGRA típusú ablakokról, valamint az utólagosan beépíthetõ távmûködtetõ berendezésekrõl jövõ héten írunk bõvebben.

 

 

 

Velux Magyarország

1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.

 

Telefon:            06-1/436-0601

Fax:                 06-1/436-0605

Web:                www.velux.hu

E-mail:             velux-h@velux.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából