Kategória: Épületgépészet , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2013-02-22
Hozzászólások: 0db

Hogyan vegyünk LED-es fényforrást?

Miként érhetünk el akár 90%-os megtakarítást?

Egyszerûen és közérthetõen szeretnénk útmutatást adni mindazoknak, akik csak egyszer is elgondolkoztak azon, hogy lecserélnék a lakásuk világítását LED-re, de nem tették meg különbözõ okok miatt. Ilyen ok lehet a félsz, hogy átverés áldozatai lesznek, vagy éppen a hozzá nem értésbõl fakadó döntésképtelenség is. Felmerülhet az emberben az a kétely, hogy valóban kevesebbet fog-e ezután fizetni. Vagy túl drága a LED ahhoz, hogy kísérletezzen, és mi van akkor, ha nem megfelelõ típust választ?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Tekintsük át a számok misztikumát, hogy mindenki pontosan megértse, hogy mirõl beszélünk.

ÍME, EGY TÉNYLEGES MEGTAKARÍTÁSI TIPP EGY PÉLDÁN KERESZTÜL:

A legjobb, ha saját példámon keresztül próbáljuk meg áttekinteni a lényeget.

A saját lakásom 70 négyzetméterén a következõ fényforrásokat használtam eddig:

- nappali (24nm): 2 darab négyágú GU10-es 35W-os halogén spot izzót tartalmazó lámpatest, amelyben az izzókat 8 darab 3,5W-os azonos foglalatú LED-es lámpára cseréltem le. Ezzel 8x35W=280W fogyasztást csökkentettem 28W fogyasztásra óránként, tehát 280-28=252W a megtakarítás.

- elõszoba (4nm) és közlekedõ (5nm): 3 darab 40W-os villanykörte, azaz 3x40W=120W fogyasztás helyett 3 db azonos foglalatú 5W-os LED-es fényforrást használva 3x5W=15W fogyasztást értem el óránként, a megtakarítás így újabb 120-15=105W.

Sunflower Light

-konyha (8nm): eddig pultvilágításnak 2 db 16W-os fénycsövet használtam, amelyet leszerelve, majd 3 méter LED szalagot felhelyezve a 32W helyett mindössze 15W fogyasztást kellett elszenvednem. Itt is megtakarítottam 32-15=17W-ot óránként. A konyha plafonjára felhelyezett 60W-os villanykörte helyére pedig egy 7W-os került, újabb 60-7=53W megtakarítást elérve.

- 2 szoba (11nm+12nm): 1-1 db négyágú GU10-es 35W-os spot helyére a nappalihoz hasonló 8x35W=280W helyett 8x3,5W=28W, azaz 280-28=252W a megtakarítás.

- fürdõszoba (6nm): a 60W-os villanykörte és az 1db 35W-os spot helyett 1db 7W és 1db 3,5W-os fényforrás került beszerelésre. Ezzel 95-10,5=79,5W megtakarítást értünk el óránként.  A teljes megtakarítás óránként tehát 758,5W.

- Ha mindezt megnézzük az éves napi átlag 6 órás világítással, akkor 758,5Wx6órax365nap=1661115W, amely 1661,115kWh. Mindez évente 45 forint kWh költséggel 74750 Ft megtakarítást jelent.  A teljes költsége a fényforrásoknak pedig 17x1790+3x3000+2x4000+6000=53430 Ft.

Jól látható, hogy alacsony használat mellett nem egészen egy év alatt megtérül a beruházás!

 

KATTINTSON IDE, HA SZERETNÉ MEGTUDNI, HOGY ÖN MENNYIT SPÓROLHAT!

 

MEDDIG HASZNÁLHATÓAK A LED-ES TERMÉKEK?

Azt a nem elhanyagolható szempontot nem vettem figyelembe, hogy a gyártók és a forgalmazók által feltüntetett 50.000 óra LED-es mûködést megfelezve is a hagyományos izzók 1000 órás használatával, 25 alkalommal kellene cserélnem a fényforrásokat, mire a LED-es termékek egyszer is kiégnének.

 

Led izzók

 

 

LÉNYEGES TULAJDONSÁGOK!

A fenti adatok és leírások azonos fényteljesítményt és fényérzetet feltételeznek, magyarul minden kicserélt hagyományos fényforrás helyére betett LED nem azért költséghatékony, mert az adott helyiségekben kevesebb fényt értem el.

Mindez azért fontos, mert minden forgalmazó szereti túlértékelni az általa értékesített fényforrásokat. A köznapi nyelvben mindez annyit tesz, hogy míg 10 évvel ezelõtt, ha bementünk a boltba és kértünk egy 60W-os izzót, mi nem 60W fogyasztást szerettünk volna fizetni, hanem 60W hagyományos izzó által elért fényteljesítményt. Ez azt jelentette, hogy 1W-10Lumen fényerõt adott le. A LED esetében 1W akár 80-90Lumen fényerõt is képes leadni. Így ma már nem Wattban, hanem Lumenben kell beszélni az adott értékesítõ helyen.

Éppen ezért tudunk akár 90% megtakarítást is elérni azzal, ha lecseréljük a meglévõ fényforrásainkat. Mindez persze lakás- és helyiségfüggõ, hiszen egy mellékhelyiséget illetõen lehetnek kompromisszumok, de személytõl is függhet, kinek mennyi fényre van szüksége otthon.

KATTINTSON IDE, HA SZERETNÉ MEGTUDNI, HOGY ÖN MENNYIT SPÓROLHAT!

 

AMIRE MINDEZEK TEKINTETÉBEN FIGYELNÜNK KELL, AZ A KÖVETKEZÕ!

1., Minden esetben vizsgáljuk meg, mit szeretnénk lecserélni és mire. Mindig próbáljunk meg kicsit túlszámolni, hiszen a forgalmazók nagy többsége is ezt teszi. Egy 60W-os villanykörte fényteljesítménye 650-700Lumen. Tehát ha egy 6W-os LED fényforrás mindössze 500Lumen, mindenképpen a 7W vagy 8W terméket emeljük le a polcról.

2., A vásárláskor ne csak az árat nézzük! A Watt/Lumen/Ár együttes sokkal fontosabb, mint az Ár/Termék. Termék és termék, valamint forgalmazó és termék között is lehetnek eltérések.

3., A kevesebb néha több. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni, mert több LED egy termékben nem biztos, hogy több fényt vagy jobb megtakarítást ad, még ha olcsóbb is, vagy magasabb árkategóriás. A LED termékek esetén, ha 60LED-et használunk, akkor sem biztos, hogy erõsebb fényt kapunk, mintha csak 24LED-et.

4., A fényteljesítmény mellett fontos a fényérzet, hiszen az ember számára a napfény a legfontosabb fényforrás. A termékek gyártásakor a felhasznált LED-ek CRI tartománya adja meg nekünk a napfényhez leginkább hasonló fényérzetet. Sok helyen a feltüntetett fény színhõmérsékletet gondolják ennek, de mindez csak támpont. A hagyományos GU10-es izzók színeihez a színhõmérséklet adatai vihetnek közelebb.

WW – 2700K – 3300K-ig ez a jelenlegi MELEG fehér, amely egy GU10 35W halogén színének felel meg. CW - 5500K – 7000K-ig ez a jelenlegi HIDEG fehér, amely azonos fogyasztás mellett erõsebbnek tûnhet a MELEG fehérrel szemben.

DW – 4000K – 4500K-ig mostanában sok termék NAPFÉNY fehér színben kerül eladásra. Ilyenek az irodák fénycsöves armatúráinak színei, vagy az energiatakarékos kompakt fénycsövek is.

 

Led izzók

 

KATTINTSON IDE, HA SZERETNÉ MEGTUDNI, HOGY ÖN MENNYIT SPÓROLHAT!

MIRE FIGYELJÜNK MÉG ODA?

Ami még fontos lehet a vásárláskor már nem is annyira a gyártókon, mint inkább a szolgáltatókon múlik. Ugyanis minden LED-es termék egy úgynevezett meghajtó elektronikával (driver) van ellátva. Ez felel a LED-ek áramellátásáért, így viszont fontos, hogy az elektronika milyen tartományban mûködik. Példa: ha a terméken 220V-240V van feltüntetve, akkor az egy esetleges túlfeszültség vagy áramingadozás mûködési hibát okozhat. Ennek elõfordulása szolgáltatótól függõen 5-10% között van, ami bõven elég az érzékeny LED-ek tönkretételéhez. Az a jó, ha egy terméken minél alacsonyabb az elsõ szám és minél magasabb a második (85V-265V).

Sugárzási szög – mit jelent ez?

Folytatva a megkezdett gondolatot, az utolsó igen fontos dolog a fényforrásban használt LED-ek úgynevezett sugárzási szöge. Ez így furcsán hangzik, de ha alapul vesszük a már emlegetett GU10 35W halogén spot izzót, és tudjuk, hogy 38-45%-os a sugárzási szöge az izzó búrájának, de mivel a beépített halogén izzó minden irányban világít, így sok fényt nemcsak ebbe a szûk keresztmetszetbe sugározza, hanem például a háta mögé is. Ez azért rossz, mert feleslegesen fizetünk olyan áramért, amellyel nem nyerünk fényt. A LED-es fényforrásokba 30-140 fokos LED-et lehet szerelni. Természetesen lényeges a felhasználási terület. Ha csak egy bizonyos pontot kell megvilágítani, bõven elég egy kisebb lumen értékû, de szûkebb sugárzási szögû (pl.: 30 fokos) termék. Azonban, ha egy nappali megvilágítására van szükség, akkor 120-140 fokra és nagy lumen értékre van szükségünk a tér teljes megvilágításához. Így mindig célzottan, és csak a szükséges mennyiséget használjuk el a drága áramból!

Mindezek tekintetében mindenkinek ajánlom az ilyen fényforrásokat, hiszen egy kis odafigyeléssel és körültekintéssel megfelelõ mennyiségû és minõségû LED fényforrás vásárolható meglehetõsen kicsi kockázattal.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából