Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2011-05-16
Hozzászólások: 0db

Homlokzati Hõszigetelés - melyiket válasszuk?

A hõszigetelõ anyagoknak lassan zavarbaejtõen széles választéka van. Olcsó, biztonságos, hagyományos, jó – mindenféle megtalálható ma már a piacon. De hogy melyiket válasszuk, azt mindig a beruházónak kell eldöntenie.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A rendszer

A homlokzati hõszigeteléseknek alapvetõen két változata létezik: A kétrétegû fal szerelt vagy falazott burkolattal és a ragasztott hõszigetelõ anyaggal készülõ rendszerek. Ez utóbbiak piacát európai szinten az expandált polisztirolhab hõszigetelõ anyaggal készülõ rendszerek uralják (85 90%). A fennmaradó rész többnyire ásványgyapot hõszigeteléssel készül. Ezek a rendszerek többféle anyag egymásra rétegezésébõl állnak, és bár funkciójuk azonos, nem kis különbség van közöttük. A hagyományos polisztirol (EPS) alapú hõszigetelõ rendszerek régóta jól beváltak. Elterjedésükben a kedvezõ ár mellett a könnyû kezelhetõség és a megbízhatóság is szerepet játszott. A több évtizedes gyártói, tervezõi és kivitelezõi tapasztalat révén jó minõségû homlokzatszigetelések készülhetnek. Mivel a polisztirol páraellenállása kisebb, mint a természetes fáé, páratechnikai problémákat sem okoz.

Ásványi szálak

A termékkínálat szélesítés érdekében az elmúlt években megjelentek a ragasztott kõzetgyapot szigetelõanyagok is a homlokzatokon. A látszólagos elõnye – pl. kis páraellenállás – mellett ezeknek az anyagoknak a használata lényegesen több elõvigyázatosságot követel, mint a megszokott polisztirol. A nehezebb, de kis szilárdságú táblák rögzítésére különös figyelmet kell fordítani, különben az alábbi ábrán látható károsodással kell szembe néznünk.

A szigetelõanyag beépítése a számottevõen gyengébb mechanikai tulajdonságai miatt nagy forgalmú helyeken két méteres magasságig nem célszerû. A kivitelezés során a felületet a csapadéktól óvni kell, mert a szálas anyagok fokozottan érzékenyek a nedvességre. Mivel ez a megoldás lényegesen drágább, a hõszigetelés megtérülésére közel kétszer annyit kell várni, mint a polisztirol esetében.

Grafitszürke változat

A hõszigetelési igény növekedésével mind jobb minõségû termékek kerülnek forgalomba. A grafit adalékos polisztirol lemezek hõszigetelõ képessége több mint 20%-kal kedvezõbb, mit a megszokott fehér színû változaté. Ezt elsõsorban a fokozottan energiatakarékos épületeknél és a felújításoknál lehet kihasználni, hiszen nem mindegy, hogy az ablakok környékén milyen vastag hõszigetelést teszünk fel. A grafit adalékos anyagokkal a lõrésszerû ablakok kialakulása elkerülhetõ, és a rövidebb rögzítõ elemek alkalmazása további megtakarítást tesz lehetõvé a szokásos eljáráshoz képest. Mivel a grafit adalékos anyagok a hõszigetelõ rendszerekben ugyanúgy viselkednek, mint a fehér változat, ezért a kivitelezés során nem kell új megoldásokat alkalmazni.

Tûzvédelmi kérdések

A homlokzatszigetelések mindig tartalmaznak több-kevesebb éghetõ anyagot, adalékot (pl. az üvegháló mûanyag bevonata, a szálas anyagok kötõanyaga), de igazából nem az egyes összetevõk tulajdonsága a döntõ. Lehet, hogy a hõszigetelõ anyag miatt jó lenne a rendszer ellenállóképessége, de egy hibásan megválasztott vakolat le tudja az értékeket rontani. Éppen ezért nem az egyes elemek tûzzel szembeni viselkedése a fontos, hanem mindig a teljes rendszert kell vizsgálni. A polisztirol hõszigeteléssel készülõ rendszerek többnyire „B”, míg az ásványi szálas hõszigetelõ anyaggal készülõ hõszigetelõ rendszerek „A2” besorolást nyernek. A két szomszédos kategóriába sorolt rendszer típus anyagában eltérõ, de a tûzzel szembeni viselkedése hasonló. A Magyarországon forgalmazott hõszigetelõ rendszerek legalább 45 percen keresztül ellenállnak a lángok támadásának. Nincs tehát oka annak, hogy ezt a biztonságos és gazdaságos rendszert, mely a piac döntõ részét uralja itthon és külföldön is, lecseréljük egy olyan, megoldásra, mely kevés hazai tapasztalattal rendelkezik. Kimondható, hogy a megvizsgált, megbízható márkák rendszerei biztonságosan szolgálják az energiatakarékosságot.

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

Telefon: 06-96/515-114

Fax:     06-96/515-120

Web:    www.austrotherm.hu

E-mail: austrotherm@austrotherm.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából