Kategória: Jogi hírek
Utolsó módosítás: 2011-11-22
Hozzászólások: 2db

Hõsök, vagy õrültek? A VÉSZ aktivistái ismét akcióban

2011. november 15-én, kedden délelõtt 9 óra 30 perckor a VÉSZ aktivistái blokád alá helyezték a LIDL Szigetszentmiklós Leshegyi Ipari Parkban lévõ és Székesfehérváron, az Alba Ipari Parkban lévõ Logisztikai Központjait. A blokád oka, hogy a LIDL épületét felépítõ vállalkozók mindez idáig egyetlen fillért sem kaptak elvégzett és átvett munkájukért.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ilyen esetekben általában azonnal felmerül a kérdés, hogy vajon az unalom és a feltûnési viszketegség hajtja-e ezeket az embereket, vagy valódi célja van a megmozdulásnak? Vajon nem hajlandóak tárgyalásba kezdeni a LIDL vezetõivel, vagy már kimerítették ezeket a lehetõségeket, és végsõ megoldásként nyúltak ezekhez a drasztikus eszközökhöz? Lássuk a részleteket.

Az elõzmények

A VÉSZ (Vállalkozások Érdekvédelmi Szervezete) információi szerint a LIDL logisztikai központját megvalósító építõipari vállalkozók hónapokkal a munka befejezése elõtt figyelmeztették a Beruházó LIDL Bt.-t, hogy a Fõvállalkozó GROPIUS nem fizeti ki õket.

Annak tudatában, hogy a GROPIUS nem a projektre fordítja a LIDL-tõl kapott pénzt, a LIDL továbbra is ennek a cégnek utalta a munka ellenértékét. Noha a GROPIUS részérõl súlyos szerzõdésszegés állt fenn a LIDL-lel szemben, a LIDL mégis „szerzõdéses kötelezettségeire” hivatkozva további százmilliókat fizetett ki a fõvállalkozó számára.

Az ügy „érdekessége”, hogy ezzel csupán nyolcvanegynéhány százalékig fizette ki a LIDL a GROPIUS-t, és a LIDL-nél maradt pénzeszközök (kisebb ki nem fizetett számlák, visszatartások, ellenkövetelések) elegendõek lennének a kárvallott hat cég kifizetésére! Noha a pénzösszeg rendelkezésre állt a projektet valóban elvégzõ vállalkozások kifizetésére – megakadályozva ezzel hat építõipari vállalkozás csõdjét – a LIDL elzárkózott a további tárgyalásoktól a VÉSZ tagjaival, illetve a szóban forgó vállalkozások vezetõivel.

Ennek folyományaként döntött úgy a VÉSZ elnöke, hogy blokád alá vonják a LIDL épületét.

Mi történt azóta?

A blokád immár egy hete tart, de számos megpróbáltatásuk ellenére a VÉSZ aktivistái továbbra is kitartanak.

A szigetszentmiklósi blokád elsõ nap délutánján a LIDL a Logisztikai Központ hátsó oldalán megnyitott egy kertvárosi részre, földutakra nyíló bejáratot, amelyen tilos kamionoknak közlekedni, s ott be akarta indítani a kamionforgalmat. A rendõrség „bírságolása” mellett ez gyéren el is kezdõdött, majd a VÉSZ aktivistái ezt a kijáratot is blokád alá helyezték.

Szintén az elsõ nap estéjén a LIDL dolgozói egy „behajtani tilos” KRESZ-táblát helyeztek el a bejárattól körülbelül 40 métere, hogy ezáltal megakadályozzák további VÉSZ aktivisták helyszínre érkezését autóval. A VÉSZ szemtanúi szerint a helyszínre érkezõ rendõrök ezen táblára való hivatkozással megakadályozták, hogy autóval megközelíthetõvé váljék a blokád helyszíne, majd a késõbbiekben a gyalogos forgalmat is akadályozni próbálták.

Elsõ éjszaka a LIDL dolgozói illegálisan új bejáratot nyitottak, hogy a blokád miatt akadályozott kamionforgalmat helyreállítsák. Noha a helyi önkormányzat illetékesei megtették a feljelentést a LIDL ellen a szabálytalanul kialakított bejárat miatt, a rendõri biztosítás mellett mégis beindult rajta a kamionforgalom. A VÉSZ aktivistái másnap félpályás útlezárással nehezítették a közlekedést a szóban forgó bejáratnál.

A blokád elsõ napja óta a LIDL vezetõsége több ízben felkereste a VÉSZ tagjait, illetve a károsult cégek vezetõit tárgyalási szándékkal, de mivel ezen megbeszélések egyike sem a munkát elvégzõ – és mindez ideig ki nem fizetett – cégek kárpótlására irányult, így nem tudtak megegyezni a felek.

Hogyan tovább?

A VÉSZ mindaddig szeretné folytatni a blokádot, amíg a csõd szélén álló cégek maradéktalan kifizetése meg nem történik. Azt egyelõre nem tudhatjuk, hogyan zárul majd ez az ügy, de a „hogyan tovább” kérdés nem csak erre az egy esetre vonatkozhat. Hogyan tovább magyar építõipar? Meg lehet-e állítani ezt az áldatlan állapotot, amelybe jelenleg bele vannak kényszerítve az építõipari vállalkozók? Meddig lehet húzni-halasztani ennek az ipari ágazatnak a rendbetételét?

Ön mit gondol a magyar építõipar helyzetérõl, és a VÉSZ jelenlegi akciójáról? Csatlakozna-e az aktivistákhoz, vagy felesleges erõlködésnek tartja? Szóljon hozzá a cikkhez, fejtse ki véleményét!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Tata02 Dátum: 2011-11-23 06:26:53
Kedves Energiatakarékosházak!

Minden szavaddal egyetértek, nekünk, az építõiparban dolgozóknak kellene hatékonyabban összefognunk, nem lehet várni ettõl a kormánytól (meg az elõzõtõl sem), hogy rendbe tegyék a dolgokat, mert kevesek hozzá sajnos.
A VÉSZ módszerével teljes mértékben egyet értek, nem mehet tovább, hogy aki becsületesen dolgozik, mindig az szívja meg, az állam pedig a csalók oldalán áll! Hajrá VÉSZ! Facsarjátok ki belõlük a pénzt!

Név: Energiatakarékosházak Dátum: 2011-11-22 19:55:27
Az a nagy baj,hogy mivel a vállakózó társaim kénytelenek belemenni ilyen helyzetekbe,hogy legyen munkájuk.
Ezekre van megoldás csak sajnos az ötleteimhez egyedül kevés vagyok.
Vannak megoldások nekünk kéne összetartani.
Bízok benne a pénzüket sikerül behajtaniuk.
Sajnos az építõipar szégyenei vagyunk Európában.

Még több cikk kategóriából