Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2013-10-28
Hozzászólások: 0db

Hőszivattyús fűtési rendszerek és áraik

Aki házának fűtésére alternatív, környezetkímélő, és olcsó megoldást keres, biztosan találkozik a hőszivattyús fűtési rendszerek valamelyikével. Szerencsére ezek a gazdaságos fűtési megoldások már több éve elérhetőek hazánkban, ám még mindig sok a kérdőjel körülöttük. Ismerkedjünk hát meg közelebbről a hőszivattyús rendszerek fajtáival.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyúkban egy elektromos árammal működő kompresszor biztosítja a meleget. Ennek a kompresszornak a feladata, hogy a rendszerben keringő gázt nagy nyomás alá helyezze, azaz összesűrítse. Minél sűrűbbé válik egy légnemű anyag, annál kevésbé férnek el egymás mellett a molekulái, ezért gyakran összeütköznek. A sok ütközéstől a légnemű anyag felmelegszik. Ahhoz hasonló reakció zajlik le a hőszivattyúban, mint amikor a biciklipumpa oldala a sok pumpálástól átmelegszik, ugyanis a benne lévő dugattyú összesűríti a levegőt. A hőszivattyús rendszerekben olyan hőcserélő anyag kering, amely nyomásváltozás hatására képes megváltoztatni halmazállapotát. Így amikor a gáz felmelegszik, hőjét leadja, amivel a lakás fűtését, illetve a melegvízellátást tudjuk biztosítani. Ahogy a felmelegedett gáz átadja hőjét, lassan lehűl, és lecsapódik, folyékony halmazállapotúvá válik. Egy tárolóba kerül ez a folyadék, ahol már nincs kitéve nyomásnak, ezáltal ismét gázhalmazállapotot vesz fel, amelynek során tovább hűl. Az így lehűlt gáz alacsonyabb hőmérsékletű, mint a leghidegebb napokon a kinti levegő, ezért egy másodlagos hőcserélőn keresztül hőt képes elvonni a környezetből. Ezt követően a folyamat elölről indul.

Víz-víz hőszivattyú

Ezt a típust a hétköznapi szóhasználatban egyszerűen csak vizes hőszivattyúnak szokták hívni. A készülék a talajvízből nyeri a hőenergiát, amelyhez két kútra van szükség. A fűtéshez az egyik kútból kiszivattyúzza a körülbelül 10-12 Celsius fokos vizet, amelytől elvonja a hőt, az így 6-7 fokosra hűlt vizet pedig átengedi a másik kútba. Előnye, hogy a mélyben lévő talajvíz hőmérséklete évszaktól és időjárástól függetlenül állandó, így a készülék COP értéke is állandó marad, azaz a kinti hőmérséklettől függetlenül azonos energiahatékonysággal tudja biztosítani a meleget. Nyáron a kútban lévő hideg vizet egyszerűen lehet a lakás hűtésére használni. A víz-víz hőszivattyú nem igazán elterjedt hazánkban, ugyanis elég nagy mennyiségű víz kell az üzemeltetéséhez, és amennyiben a víz kiapad, használhatatlanná válik a készülék. Komoly előkészületeket igényel a telepítése, ugyanakkor az ára nem eget rengető, pláne a lehetséges megtakarításhoz képest.

Nem lennénk azonban elég alaposak, ha nem mutatnánk be egy konkrét terméket is, íme: VÍZ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ. A linken részletes információt kaphatunk a teljesítményről, a COP értékről, a melegvíz mennyiségéről, és hőjéről ,és természetesen az árakról is.

Föld-víz hőszivattyú

Ezen a típuson belül két fajta hőszivattyút különböztetünk meg. A geotermikus hőszondát, és a talajkollektort.

A geotermikus hőszonda 60-100 méter mélyen lefúrt függőlegesen elhelyezett csöveken keresztül juttatja fel a hőt a lakásba. A csövekben fagyálló folyadék kering, amely leggyakrabban víz és propilénglikol keveréke. A propilénglikol nagy előnye, hogy nem szennyezi a környezetet. Nem összekeverendő a termálvizes fűtéssel, ott ugyanis kifejezetten meleg vízről van szó, ám a geotermikus fűtésnél a második bekezdésben említett módon vonja el a hőt a szerkezet a geotermikus rétegből. Ennek a fűtésnek előnye a viszonylag kis helyigény, és az állandó működés biztonsága, valamint az állandó COP érték. Hátránya viszont, hogy egyes helyeken nagyon magas lehet a fúrás költsége, és nem utolsó szempont az sem, hogy Bányakapitánysági engedély szükséges a telepítéséhez.

A talajkollektorban szintén víz és propilénglikol keveréke kering, ám nem a Föld geotermikus rétegéből szállítja a hőt, hanem a talaj felszínhez közeli rétegéből. Körülbelül 1,5 méter mélyen vannak vízszintesen lefektetve a hosszú csőkígyók, amelyek a talajtól nyerik el a hőt. A talajkollektor nem csak a napsütötte részekről tudja a hőt elszívni, hanem például a talajba szivárgó esővíz hőjét is hasznosítja. A kollektor előnye, hogy jól tervezhető és méretezhető, a COP értéke az 5-öt is elérheti, és a hőszondához hasonlóan állandó energiahatékonysággal tud üzemelni, ugyanis a talajszint alatt 1,5 méterrel szintén közel azonos a hőmérséklet a nyári és a téli hónapokban. Hátránya viszont, hogy komolyabb földmunkával jár, és viszonylag nagy terület szükséges hozzá. A talajba lefektetett kollektorok fölé később építeni- de még betonozni sem lehet.

Aki a föld hőjének hasznosítására tervezett szivattyúkról részletesebb információkat szeretne megtudni, annak melegen ajánljuk EZT AZ OLDALT, ahol minden részletre kiterjedően megismerhet egy itthon is forgalmazott termékcsaládot, természetesen árakkal együtt.

Levegő-víz hőszivattyú

Ez a készülék a környezet levegőjéből vonja el a hőenergiát. Szintén egy kompresszor végzi a munka oroszlánrészét, itt azonban már változó teljesítménnyel és energiahatékonysággal képes csak üzemelni, ugyanis a külső levegő hőmérséklete folyamatosan változik. Minél nagyobb a külső levegő hőmérséklete, és az előállítandó hő közötti különbség, annál nagyobb teljesítménnyel kell dolgoznia a kompresszornak, és értelemszerűen annál alacsonyabb lesz az energiahatékonysági mutató, azaz a COP érték. Előnye viszont, hogy jóval egyszerűbb a telepítése, mint a fent említett társainak, és kevesebbe is kerül. Már meglévő fűtési rendszernél ennek a beüzemelése a legolcsóbb, és a régi fűtési rendszerrel kiegészítve üzemeltethető.

De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, íme egy megbízható LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ család,

A hőszivattyúk előnyei

A hőszivattyús fűtési rendszerek között tehát igencsak nagy különbségek mutatkoznak, van azonban, amiben teljesen megegyeznek. Hosszú távon mind olcsóbb, mint gázzal fűteni, arról nem is szólva, hogy általuk teljes mértékben függetleníthetjük magunkat a gázszolgáltatótól. Pontos árakról EZEN AZ OLDALON tájékozódhat. Mivel nem bocsátanak ki káros anyagot, így nem csak környezetkímélőek, de biztonságosak is a családra nézve. Alkalmazásuk mellett nincs szükség kéményre, tehát annak építési-, karbantartási-, és tisztítási költségeitől is megóvjuk pénztárcánkat. Nem utolsósorban pedig növelik ingatlanunk értékét.

Ne feledjük azonban, hogy – mint minden fűtési rendszernél – a fentiek itt is csak akkor igazak, ha megfelelően méretezett, szakszerűen kivitelezett hőszivattyú biztosítja az otthonunk melegét!

Képek forrása: http://rifeng-hoszivattyu.hu/


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából