Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2012-12-19
Hozzászólások: 0db

Így spórolhatunk a fûtésen egyszerû módszerekkel

Mindazoknak, akik már lemaradtak a korszerûsítésrõl

Idén már nem sok lehetõsége van annak, aki a jó idõben nem tudta elvégezni a ház energetikai korszerûsítését. Ugyanakkor néhány egyszerû – és nem is túl drága – módszerrel bárki tud spórolni a fûtési energián.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A sorozat elsõ részében arról beszéltünk, hogyan lehet egyszerû és olcsó praktikákkal korszerûbbé varázsolni nyílászáróinkat, a második részben pedig bemutattunk egy kevéssé ismert módot az ablakok hõszigetelõ értékének javítására, valamint néhány ingyenes tippet is megosztottunk Olvasóinkkal. Most elszakadunk a nyílászáróktól, és megvizsgáljuk, milyen megoldások léteznek még a hõenergia benntartására, és természetesen a beruházási árakról is szót ejtünk.

Hõtükör a radiátor mögé

Rendkívül egyszerû megoldás, mégis sokat tudunk vele spórolni. A módszer lényege abból áll, hogy a hõtükör fóliát, vagy öntapadó hõtükrös tapétát a radiátor mögött lévõ falra rögzítjük. A radiátor melege ugyanis nem csak a szoba felé áramlik, hanem a falat is átmelegíti, és egy szigetelés nélküli falnál viszonylag sok hõenergia távozik így anélkül, hogy hasznosítottuk volna azt. Körülbelül 5-6 százalékos energiamegtakarítást tudunk így elérni, de kizárólag szigeteletlen falnál!

A hõtükör négyzetmétere anyagától függõen 1.000 és 2.500 forint között mozog, aminek köszönhetõen egy-két fûtési szezon alatt visszahozza az árát. Amellett, hogy ezzel a megoldással tudunk spórolni, még komfortérzetünknek is jót tesz.

Nagyon fontos! Hõmennyiségmérõvel ellátott radiátornál óvatosan alkalmazzuk. Sokan panaszkodnak arra, hogy bizonyos típusú hõmennyiségmérõk sokkal több hõt érzékeltek a hõtükör miatt, ami plusz kiadást jelentett a családnak spórolás helyett. Mások nem tapasztaltak ilyesmit, a dolgot tehát sem megerõsíteni, sem cáfolni nem tudjuk, mindenesetre érdemes alaposabban utánajárni a dolognak, ha hõmennyiségmérõ van a radiátorunkon.

Födém szigetelése

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik a padlás felõl le tudják szigetelni a födémet. A mennyezeten keresztül távozik ugyanis a belsõ hõ egy jelentõs része. Mivel a meleg felfelé száll, és a födém általában betonból készül, így nem meglepõ, hogy a födém szigetelésével az itt távozó hõ 65-70 %-át is megfoghatjuk.

A padlás felõli szigetelést akár saját kezûleg is elvégezhetjük, nem szükséges hozzá különösebb szakértelem. Fontos, hogy óvjuk a szigetelõanyagot a nedvességtõl, így ezt a munkát a technológiai fólia leterítésével érdemes kezdeni. Ezután fektethetjük le a szigetelõanyagot, ami lehet polisztirol lap, vagy kõzetgyapot. A tetejére szintén kerüljön fólia. Nagyon fontos megjegyezni, hogy amennyiben mi magunk tesszük le a lapokat, az csupán úgymond tûzoltásra jó. Amint idõnk és pénztárcánk engedi, mindenképp fogadjunk erre a munkára egy szakembert, ugyanis az õ szakértelme – jó esetben – biztosítja, hogy ne alakuljanak ki hõhidak a nem szakszerû munka következtében. Itt fontos megjegyezni, hogy erre a munkára nem kell feltétlenül tavaszig várnunk, ugyanis a padláson akár mínuszban is dolgozhatnak a mesterek.

A födém padlás felõli szigetelésére azonban nem csak táblás hõszigetelõ anyagot használhatunk. Kiválóan alkalmas ide például a cellulóz szigetelés, vagy az aminocell hab. Mindkettõhöz szükség van szakemberre! Egyik szigetelõanyagot sem érdemes 10 cm alatti vastagságban lefektetni. Míg egy 10 cm-es polisztirol lap 1200 – 1700 forint körül mozog négyzetméterenként, addig az ugyanilyen vastag kõzetgyapotért átlagosan 1500 – 2200 forintot kérnek, ezek azonban csupán az anyagok árai. Az aminocell és a cellulóz szigetelés esetében már nem ilyen egyszerû az árképzés, ugyanis csak munkadíjjal együtt lehet az árakat meghatározni. De itt is érvényes, hogy az árajánlatkérés még nem kerül semmibe!

Hõszigetelõ tapéta

A szakemberek általában nem ajánlják a belsõ oldali hõszigetelést, ám amennyiben nincs lehetõségünk megoldani a külsõ szigetelést, mégis tenni szeretnénk valamit – méghozzá gyorsan – a költségek csökkentésének érdekében, megfontolandó lehet a hõszigetelõ tapéta felhelyezése. Panellakások tulajdonosai körében a legnépszerûbb ez a módszer. A hõszigetelõ alátéttapéta magja habosított polietilén, amely jó hõszigetelõ tulajdonsággal bír, a külsõ felülete pedig kartonpapírból készül, ami biztosítja a felragaszthatóságot.

A hõszigetelõ tapéta elõnye többek között, hogy akár saját kezûleg is felragasztható, sõt, vastagsága miatt még nem igényel glettelt felületet, így pénzt és idõt takarítunk meg. A panelek találkozásainál kialakult hõhidak hatásait megszünteti, valamint kellemes, meleg falfelületet biztosít. Ne legyenek azonban illúzióink, a hõszigetelõ tapéta nem csodaszer, maximum fél centis vastagsága nem orvosolhatja a külsõ hõszigetelés hiányát, ám segítségével sokkal komfortosabban érezhetjük magunkat otthonunkban, valamint a megtakarításban is szerepet játszik.

A hõszigetelõ tapétát ugyanúgy kell felhelyeznünk, ahogy egy hagyományos tapétát ragasztunk a falra. Kizárólag a tapétához ajánlott diszperziós ragasztót használjuk, amelyet glettvassal a legcélszerûbb felvinni, majd festõhenger segítségével egyenletesen eloszlatni a falon. A hõszigetelõ tapéta teljes száradási ideje körülbelül 24 óra, amelyet követõen bármilyen tapétát ráragaszthatunk. Négyzetmétere átlagosan 800 és 1000 forint között mozog.

Ne feledjük azonban, hogy ezek a megoldások remekül kiegészíthetik a külsõ hõszigetelést, illetve a lakás energetikai korszerûsítését, de semmiképpen sem helyettesítik azt! Amint pénztárcánk engedi, érdemes belefogni a felújításba, ugyanis nem csak komfortérzetünk fog nõni, de néhány éven belül általában meg is térül a beruházás.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából