Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2013-01-16
Hozzászólások: 0db

Infrafûtés – a Nap melege

Elektromos fûtések 1. rész

Nem is olyan régen az elektromos fûtés még kifejezetten drágának, gazdaságtalannak és rossz hatásfokúnak számított. Mára azonban a technika fejlõdésének köszönhetõen alaposan felborult a korábbi szemlélet. Az új technológiai vívmányok közül is kiemelkedik az infrafûtés.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Mielõtt belemerülnénk az infrafûtés alapos kielemzésébe, szakítsunk egy kis idõt arra, hogy megismerjük, mit is takar ez a kifejezés, és mitõl olyan különleges ez a fûtési forma.

A Nap melege a lakásban

A Nap szemmel nem érzékelhetõ infravörös sugarakat bocsát ki. Ezeknek a sugaraknak egyik lényeges tulajdonsága, hogy a levegõn majdnem akadálytalanul haladnak át, így azt csak csekély mértékben melegítik fel. Az infravörös sugarak ugyanis közvetlenül a tárgyakat (a talajt, az épületek falait, stb.) melegítik, majd a levegõ késõbb átveszi ezen tárgyak leadott hõjét.

Lássunk is erre egy egyszerû példát. Biztosan mindenki tapasztalta már a szabadban tartózkodva, hogy amint kibújik a Nap a felhõk mögül, abban a pillanatban úgy érezzük, hogy melegebb lett. Ez azonban lehetetlen, a levegõ hõmérséklete ennyi idõ alatt nem tud változni. Azért érzünk rögtön meleget, mert a ruhánk és a bõrünk képes az infravörös sugarakat hõenergiává alakítani.

Ha összehasonlítjuk az infrafûtést a hagyományos fûtési megoldásokkal, rögtön látjuk is a különbséget. A radiátor, a konvektor, a cserépkályha, vagy a kandalló mind a levegõt melegítik fel, majd a lakás falai, illetve a testünk a meleg levegõtõl veszi át a hõt. Az infrafûtés épp fordítva történik, biztosítva ezáltal azt, hogy már a bekapcsolás pillanatában megemelkedjen a hõérzetünk.

Miért érdemes alkalmazni beltérben az infrafûtést?

A téma egyik szakértõjét, Szász Jánost, a Nádland Kft. termékmenedzserét kérdeztük arról, hogy miért éri meg beltérben alkalmazni az infrafûtést, aki az elõnyök mellett technikai információkkal is szolgált a készülékekrõl:

Beltéren az infravörös fûtés esetén az egyszerû légfûtéses rendszerekkel szemben lényeges elõny az egyenletes hõeloszlás a helyiségben. Ez fontos költségcsökkentõ tényezõ. Ameddig egy konvektor esetében egy 4-5 m belmagasságú galériás lakásban 8-10 °C is lehet a különbség a padló és a mennyezet között, addig infravörös fûtéssel ez csak 2-3 °C. Ez a reflektált (visszavert) sugárzásnak köszönhetõ, mely ugyan már kisebb hatékonysággal, de tovább viszi a gerjesztett sugarakat. Jó minõségû készülékekben a felületen SIO2 kristályokkal erõsítik fel a sugárzás hatótávolságát. Ebbõl adódik, hogy ezeknek a hõsugárzóknak teljesítmény megjelölése többnyire arra mutat rá, hogy az adott készülék milyen távolságra képes sugározni. Természetesen a helyiségek hõigényét továbbra is a hõveszteség figyelembevételével, légköbméterre kell kalkulálni, de a szükséges teljesítményt a belmagasság szerint fogjuk megkapni. Tehát, egy 2 m x 2 m-es 4 m magas szobát 1 db nagyobb teljesítményû készülékkel fel lehet fûteni, míg egy 2 m x 4 m-es 2 m magas szobát több kisebb teljesítményû berendezéssel célszerû fûteni.

Ez a technológia kiegészítõ fûtésként is használható, persze ez esetben csak lokális rásegítésrõl lehet szó. Így kellemes meleg biztosítható egy panellel a nappali kanapéjához, a dolgozószoba íróasztalához, üzlethelyiségek kasszájához stb. anélkül, hogy az egész helyiség fûtve lenne. Ez esetben nem feltétlen fontos termosztátra kötni az egy készülékes „rendszert”, elegendõ egy kétállású kapcsolót beiktatni. Az egyszerû fehér felület helyett már forgalomban vannak olyan infravörös sötétsugárzók, melyeknek a felületén tükör, festmény van. Ilyen esetben kicsit magasabb ráfordítással a szoba díszévé is válhat a kiegészítésre szánt (plafon helyett, akár az oldalfarra szerelt) hõsugárzó.

Mit érdemes tudni a kültéri infrafûtésrõl?

Szabadtéren itthon még a gázüzemû „hõgombák” uralják a teret, melyek elsõsorban a levegõt fûtik (ami egy erõsebb széllel elszáll) és ezt is rettentõen rossz hatásfokkal produkálják. Talán ezek a tulajdonságok azok, melyek miatt január 1-tõl Párizsban betiltották a köztereken ezeknek a készülékeknek az alkalmazását, így teret engedve a kültéri infravörös hõsugárzóknak (melyek nem keverendõek össze az elavult kvarcsugárzókkal). Ezek 10-20 szoros megtakarítást eredményeznek a gázos rendszerekkel szemben attól függõen, hogy az egész teraszt, vagy csak az asztalnál ülõ emberek lábát szeretnénk-e fûteni (hiszen az emberek alulról fáznak). A teljesítmény eszerint 400W-tól egészen 2000W-ig terjed, az izzók várható élettartama pedig minõségtõl függõen 5-10.000 üzemóra. Természetesen fedetlen helyen mindenképpen csak vízálló készüléket érdemes üzemeltetni.

Amit nem árt észben tartani vásárláskor

A vásárlás során egy nagyon fontos dologra törekednünk kell. Igyekezzünk objektívek maradni. Ha elektromos fûtés mellett döntünk, mindenképpen jó hatásfokkal rendelkezõ készüléket vásároljunk, megbízható forrásból és igyekezzünk a gyártó kiléte felõl is elegendõ mennyiségû információt szerezni. Vegyük figyelembe, hogy infravörös sugárzó készülékünk csak akkor tudja valóban fûteni a kívánt helyiséget, ha nincsenek beépítve fal, vagy padló mögé. Beépítve „csak” a padlót, vagy a falat melegítik, a bent elhelyezett tárgyakat már nem éri közvetlen infravörös sugárzás, így csak kiegészítõ fûtést kaptunk a pénzünkért. Objektivitásunkat segíti, ha olyan kereskedõtõl, szakértõtõl érdeklõdünk, aki nem feltétlen egy készüléket értékesít, hanem több technológiát ismer, forgalmaz, így nem az fogja motiválni, hogy rábeszéljen egy termékre, hanem hogy kiválassza a számunkra legmegfelelõbbet. Mivel mi is törekszünk átfogó képet adni az elektromos fûtésrõl, ezért nemsokára jelentkezünk cikksorozatunk következõ témájával.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából