Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-10-09
Hozzászólások: 0db

Itt a piros, hol a piros?

Ha szeretnénk felhívni a figyelmet valamire, vagy szeretnénk megtörni az egyhangúságot, esetleg szeretnénk, hogy környezetünk erősebbnek, különlegesebbnek lásson bennünket, akkor válasszunk pirosat! Otthonunkba is.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A piros egyik alapszínünk, élénk, meleg, bátor, izgalmas, ösztönző szín, és közérzetünkre is jó hatással van. A színeket nem csupán szemünkkel észlelhetjük, a színeknek van „ízük” és „szaguk” is: a piros fokozza az édességélményünket, és a női parfümök színesítésére is használják.

A színekhez szubjektív jelentést is szoktunk társítani: a piros pozitív asszociációi a szenvedély, erő, energia, negatív pedig a vér, veszély, agresszió. Érezhetjük, hogy erőteljes, meghatározó színről van szó, amit, érdemes kihasználni – a hozzánk illő módon. A piros színnel kapcsolatban általában érezni szoktuk, hogy mennyit „bírunk el” környezetükben. Aki lendületes, impulzívabb személy, az talán markánsabban vállalja be a piros színt életterének kialakításában, aki viszont a nyugalmat, a finom, szelíd harmóniát részesíti előnyben, az valószínűleg csínján bánik a pirossal. Ha úgy érezzük, feldob bennünket, hangulatunkat pozitívan befolyásolja, akkor lehet nagyobb felületekre tervezni (falfelületre, teljes bútorcsaládra), ha azonban inkább korlátoz bennünket, akkor csak módjával alkalmazzuk (dekorációs tárgyak)!

Nem igazán hiszek az afféle szabályokban, melyek kimondják, hogy hol szabad illetve nem szabad piros színt használnunk, hiszen ez mindig a személyiségtől, és a környezettől (további színek, bútorok hangulata, fényviszonyok stb.) is függ. Ráadásul a pirosnak is ezernyi árnyalata van, mindegyik más élményt nyújt.

- A piros energiáját akár már az előszobában, illetve otthonunk bejáratánál is érezhetjük. Egy szép, vörös virágtartó, vagy egy piros kockás függöny megalapozhatja hangulatunkat induláskor, illetve érkezéskor. 

- A konyhát vagy az étkezőt igazán karakteressé varázsolhat már egy kevés piros is: bögréken, székpárnákon, lámpaernyőn. A megfelelő színekkel párosítva burkolatok, bútorok, bútorcsaládok esetében is bevállalhatjuk. A piros a fehérrel kombinálva nagyon hangulatos, vidám hatást kelt. 

- A fürdőben olyan élményekre és színekre vágyunk, melyek inkább ellazítanak bennünket, segítik a testi-lelki harmóniát megteremteni, ezért itt a pirosat megfontoltan használjuk! 

- Vannak, akik favorizálják a hálószobában a pirosat, míg mások úgy vélik, megzavarja a nyugalmat. Általában sötétben alszunk, ezért úgy gondolom, aki aludni szeretne, az a piros szobában is tud, ha besötétít. Aki a hálóban dolgozni, pihenni, könyvet olvasni is szokott, az talán más színt keressen. 

- A nappali az egész otthonunk szíve, többnyire itt vagyunk együtt családtagjainkkal, itt látjuk vendégül barátainkat. A piros színből itt csak annyi jelenjen meg, ami melegséget áraszt, a túl intenzív vörös már indulatokat ébreszthet. 

- A gyerekek szeretik a pirosat, mert élénk, határozott szín. A gyerekszobát barátságos, vidám kuckóvá varázsolhatunk némi pirossal, túlzásokba azonban ne essünk, mert lehet, hogy aztán nehéz lesz izgalmi szintjüket kordában tartani. 

Kedveljük a piros színt, talán a legjobban példázza a színek pszichológiai hatását. Ha sok van belőle, tolakodó, ha kicsit kevesebb, feltűnő, ha feketével használjuk, lehet elegáns, ha naranccsal, vagy fával akkor meleg, és sorolhatnánk. Érzelmeinkre, hangulatunkra, közérzetünkre van hatással ez a szín, otthonunkban érdemes a pozitív hatásait kidomborítani!

Laky J. Eszter

Képek forrása: 1, 2, 3, 4


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából