Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2010-09-17
Hozzászólások: 0db

Januártól indul az épületkorszerûsítési program

Januártól évi 100 ezer lakás komplex felújításával megkezdõdik a nemzeti épületkorszerûsítési program, amely néhány év után évi 150-200 ezer lakásra bõvül - mondta Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A felújítást kis- és közepes vállalkozások végeznék, akiknek tartósan munkát biztosítana a program. A felújítás után az épületek energia fogyasztása 70-80 százalékkal csökkenne. A felújításra az uniós támogatás átcsoportosításával, a széndioxid kvótából, és a megalakítandó zöld bank hitelébõl 100 milliárd forint körüli összeg áll rendelkezésre évente, a zöld bank hitele lenne az önerõ, amelynek a törlesztõ részletét a megtakarítás fedezné, a felújítás e feletti része vissza nem térítendõ támogatás lenne - mondta az államtitkár.

Az elõzõ kormány elkészítette a Nemzeti Megújuló energia Cselekvési Terv javaslatát, amelyet júniusban kellene leadni Brüsszelben. Az új kormány bejelentette, hogy csak szeptemberben adja le a tervet, mivel elõtte széles körû konzultációt folytat arról. Ennek elsõ állomása volt egy csütörtöki konferencia, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Hungaricum csoport közösen rendezett. Bencsik János itt kifejtette, hogy a villamos energia termelésében a megújuló energia csak kiegészítõ szerepet kap, viszont a hõenergia elõállításánál 40 százalékos lesz az aránya. Szerepet kap a mezõ- és erdõgazdasági biomassza, a faipari hulladék, és mindez decentralizáltan kerül felhasználásra.

Az államtitkár beszélt az energiaárak felülvizsgálatáról, és arról, hogy az energia szolgáltatók csak méltányos profithoz jussanak. Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára errõl csak annyit mondott, hogy folynak a tárgyalások az állam és a szolgáltatók között, de még nem fejezõdtek be. Bencsik János újságírók elõtt hangsúlyozta, hogy a rászorulók továbbra is kapnak támogatást a gáz árához.

Jelenleg egy átlagos magyar lakás energia felhasználása évente és négyzetméterenként 250 kW, míg Szlovákiában csak 130 kW - mondta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiapolitikai helyettes államtitkára. A lakás felújítási program - amely kiterjed majd az állami- és önkormányzati közösségi épületekre is - ezt csökkenti le drasztikusan. A támogatás a csökkenéssel áll majd arányban, de egyéb szempontokat is értékelnek majd a bírálók.

ÖKO-POWER KFT.

A Hargassner termékek hazai forgalmazója

7728 Somberek, Petõfi u. 52.

Tel:           30/916-6890

E-mail:     info@hargassner.hu

Web:       www.hargassner.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából