Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2008-11-11
Hozzászólások: 2db

Jobban áll az ingatlanpiac, mint az építõipar

Úgy tûnik, a pénzügyi válság nem fog olyan károkat okozni az ingatlanpiacon, mint az építõipar berkein belül. Összeállításunkban annak jártunk utána, milyen különbség van a két szereplõ piaci magatartása között.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A pénzügyi válság hatásai természetesen nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki egyik országban sem. Az, hogy kit mennyire érint érzékenyen a krízis, nagy mértékben attól függ, hogy milyen piaci magatartást tanúsított a válságot megelõzõ években. Ebben a tekintetben a két egymáshoz igazán közel álló piaci szereplõ, az építõipar és az ingatlanpiac teljesen másképp mûködött.

Rendkívül fontos például, hogy a kínálat és a kereslet egymással összhangban mûködjön. Míg az ingatlanpiacon az elmúlt néhány évben nagy vonalakban együtt nõtt, vagy csökkent a kínálat a fizetõképes kereslettel, addig az építõiparban teljesen más tendencia alakult ki. Bár évente mintegy 1.000 – 1.500 építõipari vállalkozás megy tönkre, a folyamatos keresletcsökkenés ellenére mégis megállás nélkül nõtt az ország építõipari vállalkozásainak száma. (2008-ban 96.000 bejelentett vállalkozást tartanak számon) A kínálathoz képest igen csekély számú megrendelésekért õrült árverseny vette kezdetét. Az életben maradásért küzdve a vállalkozások egymás alá ígérve próbáltak munkához jutni, ezáltal nem csak a konkurencia-, de a saját életüket is ellehetetlenítve. Az építõiparban – beleértve az építõanyag kereskedelmet is – a mai napig ez a magatartás uralkodik.

A másik fontos tényezõ a banki hitelezés. Az építõipari vállalkozások mintegy 98%-a hitelbõl tartja fenn magát. Mivel a bankok a válság miatt jelentõsen megnehezítik az újabb hitelek felvételét, valamint a már felvett kölcsönök törlesztõrészlete is drágulhat, ezáltal a már jól ismert körbetartozás ijesztõ méreteket ölthet, aminek következményeként vállalkozások ezrei zárhatják be véglegesen a kaput. (Jelenlegi felmérések szerint mintegy 15.000 munkahely szûnik meg az építõiparon belül.) Az ingatlanpiacon belül más a helyzet. A magyar bankok az elmúlt években rendkívül óvatosan hiteleztek ingatlan vásárlásra. A válságot elõidézõ amerikai bankokkal szemben itthon jelentõs összegû önerõ, valamint számos egyéb biztosíték kellett az ingatlanvásárlásra felvett hitel igényléséhez. Ezáltal a magyar bankoknak javarészt tõkeerõs adósaik vannak, ami az ingatlan hiteleket illeti.

Az építõipar számára a kormányzati, valamint az önkormányzati megrendelések hozhatnának némi megnyugvást, ám ezekre elõre láthatóan 2009 második feléig várni kell.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: kõmûves Dátum: 2008-11-11 13:45:01
Igen, tényleg jó, hogy nem csak a híreket mondjátok, hanem a miértrõl is szó esik. De már többször is észrevettem, hogy mindig az építõipari vállalkozások magatartásását szidjátok. Lehet, hogy van benne igazság, de azért nem mindenrõl mi tehetünk ám!
Név: buhera Dátum: 2008-11-11 11:18:39
Érdekel a téma, és általában elolvasom az építõiparral kapcsolatos cikkeket, fõleg amióta a válság felütötte a fejét. Úgyhogy elég tájékozott vagyok a témában, de ilyen jól megofgalmazott, frappáns, lényegretörõ cikket még nem olvastam. Mindenki szajkózza az MTI-t, saját vélemény nuku, a legtöbben meg írnak olyan hülyeségeket, hogy égnek áll tõle a hajam. Örülök, hogy ti nem csak a híreket mondjátok, hanem megpróbáltok a dolgok mögé nézni, beszéltek a dolgok hátterérõl is.
Gratulálok!

Még több cikk kategóriából