Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2012-07-04
Hozzászólások: 1db

Jogos elvárások a tetõvel szemben – szépség, tartósság, hagyomány

Azt tartják, míg a nyílászárók a ház szemei, addig a tetõ a koronája. Számtalan jogos elvárásunk van a tetõvel szemben, amelyek fõleg az épület védelmével, költséghatékonyságával, tartósságával vannak összefüggésben. Mindemellett nem lényegtelen kérdés az sem, hogy a tetõ legyen esztétikus, illeszkedjen az épülethez, színét, formáját tekintve passzoljon elképzeléseinkhez. Ebben a tekintetben is jó helyen keresgélünk, ha a kerámia tetõcserepek között válogatunk. (x)

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Okker, natúr piros, téglavörös, bordós, barnás és más földszínek, a természet színei. Ha kerámia tetõcserépre gondolunk, elsõsorban ezek, a természet hangulatát idézõ színek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül.

A kerámia tetõcserepek, így a Lentiben gyártott Creaton sajtolt és préselt, hagyományos méretû és formavilágú, illetve a modern, mega méretû cserepek sokszínûsége nem szab határt a kreativitásnak: a több mint 1200 féle szín és forma közül válogathatunk, így szinte nincs két egyforma tetõ.

Egy tetõfelújítást, tekintettel a ráfordítás nagyságára és az épület használhatóságában játszott szerepére, mindig megalapozott döntés elõz meg, és gyakran az anyagi megfontolások kerülnek elõtérbe. Aki azonban kerámia tetõcserepek közül választ, a gazdaságos megoldás mellett, a látvánnyal is elégedett lesz.

Formák és színek: vissza a gyökerekhez

A modern építészeti irányzatok mellett reneszánszát éli a természetes és hagyományos magyar táj formavilágát tükrözõ stílus, amelynek elmaradhatatlan eleme az un. hódfarkú tetõcserép. Egyre gyarapodnak a régi parasztházak küllemét a mai kor ízlésével ötvözõ modern családi házak, ahol a stílus, a szín és forma összhangját a modern technika alkalmazásával elõállított építõanyagok is tükrözik.

A hagyományos formavilághoz való visszanyúlás legtöbbször a természetes anyagok, a fa, a kõ és a kerámia használatát is jelentik egyúttal. A tetõfedés esetén ehhez a gondolati világhoz a több ezer éves múlttal rendelkezõ, hagyományos formavilágú kerámia tetõcserép kézenfekvõ választás.

Az örök klasszikus a hódfarkú tetõcserép

A tetõfedésben a hódfarkú tetõcserepek a tradicionális formavilág megtestesítõi. Ennek a kisméretû, a felújításokon gyakran megjelenõ cserépnek ma már a természetes vöröstõl a kerámiára jellemzõ földszínek mellett a legváltozatosabb színárnyalatai, felületei és vágási formái közül válogathatunk.

Természetesen a hódfarkú és hornyolt termékek között is megtalálhatóak a NUANCE, engóbozott és a csak a hódfarkú kollekciót gazdagító EXKLUZÍV NUANCE cserepek. A jellegzetes karcsú, visszafogottan elegáns forma és színvilág, valamint az engóbozás harmonikus szépségû felületet hoz létre a tetõn.

A kerámia tetõcserepek tartós színe alapanyaga, az agyag minõségétõl, színétõl, és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitõl, valamint a felületére kerülõ engób, azaz földfesték anyagától és színétõl függ, amely az égetés során nem egy felületet képez a cserépen, hanem abba beleégve, annak részévé válik.

A hódfarkú cserepek között is érdekes színfoltot képviselnek az un. antikolt hatású termékek, amelyek már felhelyezésükkor rusztikus hatást keltenek. A hódfarkú és hornyolt tetõcserepek a meglévõ tetõidomokhoz, méretekhez, léctávolságokhoz mindenben alkalmazkodnak, így kiváló választást jelentenek a több évtizeddel korábban épült tetõk felújításához.

Az ezekkel végezhetõ egyszeres fedés egyrészt egyszerûsíti a munkát, ugyanakkor e cserepek, már csak  méretük miatt is könnyítik különleges formai megoldások, tetõhajlatok, ívek kivitelezését. Emellett a relatív kis súly, a minimális törési- és vágási veszteség mind-mind hozzájárulnak a költségek alacsonyan tartásához.

A hornyolt tetõcserép a hódfarkú tetõcserép továbbfejlesztett változata. Kiemelkedõ elõnye az egyszeres fedés biztonságát növelõ oldalsó hornyolás, amely a szélsõséges idõjárás hatásaival szemben ellenállóvá teszi a tetõt.

PIHENTETÕ NAPOK a Bambara Hotelben!

Tartós kerámia tetõ-megoldások mellé nyerjen karácsonyi ajándékként pihentetõ napokat a Creatontól! Mindazok, akik 2012. november 30-ig legalább 200 000 Ft értékben engóbozott kerámia tetõcserepet vásárolnak, még december folyamán sorsoláson vesznek részt, ahol karácsonyi ajándékként 2 személyes, 2 éjszakára szóló pihentetõ napokat nyerhetnek a vadonat új felsõtárkányi, Afrika hangulatát idézõ, egzotikus Bambara Hotelben.

A PIHENTETÕ NAPOK játékról minden információt megtalál a www.creatonakcio.hg.hu oldalon.

www.creaton.hu - info@creaton.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából