Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2012-05-09
Hozzászólások: 0db

Jogos elvárások a tetõvel szemben - a felületi- és színtartósság

Az ókori kerámia mûalkotások gazdag archeológiai leletei tanúskodnak az agyagból égetett termékek idõtállóságáról. A technológia azóta csak modernizálódott, de az alapgondolat és az alapanyag ma is a kerámia tetõcserép tartósságát és színállandóságát biztosító természetes anyag, az engób. (x)

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Okker, natúr piros, téglavörös, bordós, barnás és más földszínek, a természet színei. Ha kerámia tetõcserépre gondolunk, elsõsorban ezek, a természet hangulatát idézõ színek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül.

A kerámia tetõcserepek, így a Lentiben gyártott Creaton sajtolt és préselt, hagyományos méretû és formavilágú, illetve a modern, mega méretû cserepek színvilága sem valamiféle, a felületükre kerülõ festéknek köszönhetõ. A kerámia tetõcserepek tartós színe alapanyaga, az agyag minõségétõl, színétõl, és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitõl, valamint a felületére kerülõ engób, azaz földfesték anyagától és színétõl függ.

Egy építkezés, vagy csak a ház egyes, jelentõsebb szerkezeti eleme, pl. a tetõ cseréje költséges vállalkozás, ezért jogos elvárás, hogy az elkészült beruházás hosszú távon tartós megoldást biztosítson. Ha a tetõ felújítására adjuk a fejünket, vagy új családi házunk tetõfedõ anyaga ügyében kell döntést hozzunk, nem csupán szép és természetes, de tartós és gazdaságos megoldás a kerámia tetõcserép.

Mit jelent a tetõ tartóssága?

Ne károsítsák az idõjárás hatásai, ne szennyezõdjön el könnyen, ne támadhassa meg gomba és más élõsködõ és persze sokáig olyan színû legyen, amilyennek megálmodtuk és megépíttettük. Jogos elvárások egy minõségi tetõfedõ anyaggal kapcsolatosan. Ha kerámia tetõcserép mellett döntünk, ezek közül egyikrõl sem kell lemondanunk. Ezek jó részérõl ugyanis a gyártás során a kerámia tetõcserép felületébe égõ természetes anyag, az engób gondoskodik.

Engób: több ezer éve a tartós kerámia felület titka

Az engób nem festék, természetes anyag, finom un. agyagiszap, amellyel a fazekasok már több ezer éve a durvább agyagból készített agyagárukat még nyers állapotukban leöntötték, hogy a tárgy szebb színû és finomabb felületû legyen. Akkor még nem tudták, illetve nem volt tudományosan bizonyított, hogy ennek köszönhetõen az edények nem csupán szebbek lesznek, de tartósabbak is. A muzeális kerámiák között számos engóbozott kerámia edény található így joggal remélhetjük, hogy engóbozott cserepek hasonlóan tartósak, mint a több 10 vagy 100 évvel ezelõtt készült kerámiák.

A tetõcserépbe égõ védelem

Tévhit, hogy az engób olyan felületi „festék”, vagy kezelõ anyag, amely zord idõjárásnak vagy külsõ hatásoknak „köszönhetõen” sérül vagy leválik. Ennek gyártástechnológiai „titka”, hogy az engóbnak mind a szárítás- mind az égetéskor egyformán kell összehúzódnia az agyaggal, amelybõl a tárgy készül, így gyakorlatilag beleég a felületbe, a tetõcserép felületébe égõ védelemmé válik. Így az engób nem egy felület, hanem maga a cserép.

Egy kis kémia és nem varázslat

Az agyagban a legfontosabb színezõ elem a vas, ami az agyag égetési folyamata során stabil és inaktív kémiai vegyületté alakul. A vegyület és ezzel annak színe megváltoztatásához olyan erõs szerekre van szükség, amelyek normál esetben a természetben, egy épület környezetében nem fordulnak elõ. A víz, gyenge savak vagy légköri környezeti hatások, mint a napfény vagy a levegõ oxigénje nem kezdhetik ki. Az égetési folyamat során a már egyébként is inaktív úgynevezett hematit pigment tartósan a kerámia cserépbe kerül bele, beleég, valójában nem egy felületet képez, hanem a cserép részévé válik úgy, hogy egyfajta védelmet, védõpajzsot épít fel a környezeti hatások ellen.

Ahol a felület „felületi kezelés” eredménye

A kerámia cseréppel ellentétben a nem természetes anyagból készülõ termékeknél (mûanyagoknál) kialakuló védõköpeny nem olyan hatásos. A mûanyagokat ugyan védik az úgy nevezett UV-stabilizátorok a napsugárzás ellen, azonban ezen anyagoknak korlátozott az élettartamuk.

És a válasz ismét a kémiai folyamatokban keresendõ. A kémiai kötések ezen fajtái ugyanis kevésbé stabilak, mint a kerámia cserepek esetén keletkezõek. A mûanyag környezeti hatások által kiváltott elöregedésének közismert megjelenési formái, mint törékenység (ridegség) vagy fakulás, ezen kötések napfény általi károsodására vezethetõek vissza.

Tény, hogy a kerámia tetõcserép színe alapanyaga, az agyag paramétereitõl függ.

Tény, hogy a kerámia tetõcserép felülete akár több évtizedig is változatlanul szép, változatlan színû, nem fakul, nem mohásodik, nem kopik meg.

Tény, hogy a kerámia tetõcserép felülete tartós. Akár évtizedeken át.

Nem véletlenül.

További információ: www.creatonakcio.hg.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából