Kategória: Építõipari hírek , Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2013-07-09
Hozzászólások: 1db

JÖN A KÁNIKULA: A SZIGETELÉS A FORRÓ NYARAKON HÛSÍTI OTTHONUNKAT

2050-ig 3,5-5 °C fokkal emelkedhet a globális átlaghõmérséklet az International Energy Agency (IEA, Nemzetközi Energia Ügynökség) legfrissebb elõrejelzései szerint, vagyis a jelenleginél is forróbb nyaraknak nézünk elébe. Becslésük szerint a globális energiafelhasználásból eredõ CO2 kibocsátás 2012. során 1,4%-kal emelkedett, ezzel elérve a rekord mértékû 31,6 gigatonnát. A Knauf Insulation szakértõi arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaberendezések egyre terjedõ használata tovább növeli a CO2 kibocsátás mennyiségét, így ördögi korforgásként csak erõsíti a meleget. Szakértõk szerint ugyanakkor a természetes anyagokból készült hõszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkenti a lakások belsõ hõmérsékletét, hatékony és környezetbarát megoldást nyújtva a nyári kánikula és a 8-10 ezer forinttal magasabb villanyszámlák ellen, míg télen a fûtésköltséget és az ebbõl eredõ CO2 kibocsátást csökkenti.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Jön a nyár …Az OMSZ adatai szerint Magyarországon az átlaghõmérséklet 2012-ben február és december kivételével minden hónapban jóval a sokévi átlag felett alakult, s ugyanez igaz 2011-re is, ráadásul nem csak hazánkban. A globális hõmérséklet folyamatos emelkedése miatt az IEA új energiapolitikai irányvonalat javasol az országok számára, mely lakossági szinten elsõsorban az elektromos berendezésekre, világításra, az épületek fûtésére és a légkondicionáló berendezésekre fókuszál. Kevesen tudják ugyanis, hogy ha 8 órán keresztül hûtünk 1 helyiséget, az annyi energiát emészt fel, mintha 2 napig folyamatosan bekapcsolva tartunk egy TV-t.

 Légkondi: ördögi körforgásA klímaberendezések áramfogyasztása növeli az üvegházhatást okozó CO2 kibocsátás mértékét, vagyis minél inkább hûtjük vele a lakást, annál inkább növeljük a külsõ meleget, ami ellen védekezünk. Környezetvédelmi és iparági szakértõk is egyetértenek abban, hogy a természetes anyagból készülõ hõszigetelés lényegesen jobb megoldást jelent. „Hõszigetelt házfalak esetében nehezebben emelkedik meg a belsõ hõmérséklet, mintha egy nem hõszigetelt falra tûz a nap, ráadásul egy lakást négyszer annyi energiát igényel mesterségesen lehûteni, mint felfûteni” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezetõ igazgatója. „Egy átlagos hûtõ berendezés havonta kb. 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást, vagyis havi 8-10 ezer forinttal magasabb villanyszámlát okoz, míg a szigetelés mind anyagi, mind környezeti szempontból lényeges spórolásra ad lehetõséget; télen-nyáron” – tette hozzá az igazgató.

 Téli mennyiségû energiafogyasztás nyáron?Míg korábban a korai sötétedés és a fûtés miatt a téli idõszak járt nagyobb energiafogyasztással, a Mavir tájékoztatása szerint ma már nyáron, tartós kánikulában a klímaberendezések használata miatt az átlagosnál 15-20 százalékkal is több lehet a villamosenergia-felhasználás. Ez eléri, sõt, olykor meghaladja a téli fogyasztást. Ezzel szemben megfelelõ szigeteléssel télen a falak állapotától függõen 35-40%, de akár 60-65%-os energia-megtakarítás is elérhetõ, míg nyáron 5-7 °C fokkal csökkenthetõ a lakások hõmérséklete, így a klímahasználat feleslegessé válik.A hûtési és fûtési költségeken is spórolva, a szigetelésbe fektetett összeg 2-4 év alatt is megtérülhet, hosszú távon pedig minden szigetelésbe fektetett forint 7 forint hasznot hoz.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: konopasj Dátum: 2013-08-09 13:05:04
Lábazati hõszigeteléssel kapcsolatban van kérdésem. Az épület homlokzatát vakolható kõzetgyapottal szeretném szigeteltetni. Ebben az esetben is XPS lábazati hõszigetelés kell, hogy kerüljön a lábazatra, vagy alkalmas erre a homlokzati szigetelõanyagként használandó vakolható kõzetgyapot?

Még több cikk kategóriából