Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2012-03-07
Hozzászólások: 0db

Jövõre okosabban fûtünk?

A fûtés korszerûsítésekor általában az energiatakarékosság és a könnyû szabályozhatóság kerül elõtérbe, valamint egyre gyakrabban a környezettudatosságot is figyelembe veszik az építtetõk, felújítók. Bizonyos helyzetekben azonban a kis helyigény és az esztétikum is fontos szerepet kap ezen szempontok között, kiváltképp kisebb alapterületû, egylégterû lakásokban. Cikkünkben olyan korszerû megoldásokat mutatunk be, amelyek nem csak minimális helyet foglalnak el a hasznos alapterületbõl, de az energiatakarékosságban is jeleskednek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az egylégterû lakásokban jobbára csak a gáztüzelésû, valamint az elektromos fûtõberendezések jöhetnek szóba, ugyanis a szilárd tüzelésû kazánok sem biztonsági, sem pedig kényelmi okokból nem felelnek meg, a nagy helyigényükrõl nem is szólva. Emellett természetesen az egyre nagyobb teret hódító megújuló energiát használó készülékek is helyet kaphatnak a kisebb lakásokban.

Kondenzációs kazán extrákkal

Ma már szinte senkinek nem kell bemutatni a kondenzációs technológiát, ha mást nem is, de annyit biztosan tud mindenki, hogy akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhetõ vele a hagyományos gázkazánhoz képest, ennek köszönhetõen pedig az árkülönbözete néhány fûtési szezon alatt megtérül. Nyilvánvaló, hogy ha már mindenképpen gázzal fûtünk, akkor érdemes az energiatakarékosabb megoldást választanunk. A gyárak azonban ma már nem elégszenek meg ennyivel, ötvözik a kondenzációs technológiát a megújuló energiaforrásokkal.

Ilyen házasítás eredménye például a kondenzációs kazán és a hõszivattyú egybe olvasztása, amelynek révén a fûtési szezon egy részében lehetõségünk nyílik tisztán megújuló energiával fûteni. A gázkazán csak akkor kapcsol be, ha már nem elegendõ a hõszivattyú által biztosított meleg, vagy ha a készülék belsejében lévõ okos kis elektronika úgy dönt, hogy gazdaságosabb a gázt használni, mint az elektromos energiát. Most azonban egy olyan megoldást mutatunk be részletesebben, ahol a kondenzációs technológiát napkollektorral egészítik ki.

A jelenlegi technikai tudásunk szerint a szolárrendszerek, vagy a hõszivattyús megoldások önmagukban csak rendkívül szigorú feltételek mellett képesek az egész fûtési szezon alatt biztosítani a megfelelõ hõt. Egy rosszabbul szigetelt lakás esetén pedig egyenesen elképzelhetetlen a tisztán megújuló energiával történõ fûtés. Ezért van szükség arra, hogy kiegészítésként kondenzációs gázkazánt használjunk.

A Vaillant AuroCOMPACT névre hallgató szolárrendszerrel ötvözött kondenzációs kazánnal lehetõségünk nyílik arra, hogy a fûtési szezon csaknem felében a napkollektor által biztosított meleg vízzel fûtsük otthonunkat. Természetesen a hidegebb, napsütés-mentes napokon a gázkazán átveszi a fûtést, de a síkkollektor ilyenkor sem tétlenkedik. A korszerû kollektorok speciális napfény-gyûjtõ felületének köszönhetõen nem szükséges tûznie a Napnak, a szórt fényt is hasznosítani tudja a rendszer. Ezzel a megoldással a használati meleg víz elõállítását körülbelül 60 százalékban a szolárrendszer végzi, nyáron a gázkazán jó esetben be sem kapcsol. Mindehhez természetesen nem árt azt is megemlíteni, hogy az AuroCOMPACT kazán és szolárrendszer elég tetszetõs ahhoz, hogy egy modern otthonnak se váljon szégyenére.

Infrafûtés

Kevésbé ismert, ugyanakkor meggyõzõ tulajdonságokkal rendelkezõ fûtõberendezés az infrapanel. Elsõsorban az egészségre gyakorolt hatását lehetne kiemelni. Az infrafûtés ugyanis éppen úgy melegít, ahogyan a Nap teszi, ami a hagyományos fûtés fordítottjának is tekinthetõ. A megszokott hõleadók (radiátor, konvektor, stb.) ugyanis elõször a levegõt melegítik fel, majd a környezõ tárgyak és a testünk innen veszi fel a szükséges hõt. A Nap azonban szabad szemmel nem látható infravörös sugarakat bocsát ki, ami a levegõn szinte akadálytalanul áthalad, és a talajt, a tereptárgyakat, na és persze minket közvetlenül melegít. A levegõ késõbb melegszik fel, amikor a talaj átadja neki a hõjét. Gondoljunk csak arra, amikor a Nap kibújik a felhõk mögül, azonnal érezzük a melegét. Ez azért van, mert a bõrünk az infravörös sugarakat közvetlenül képes átalakítani hõenergiává.

Nos, az infrapanelek ugyanolyan sugárzást bocsátanak ki, mint a Nap, így a bekapcsolásuk pillanatában rögtön érezhetõ a melegük. A testünk számára ez a fûtési forma áll a legközelebb az évmilliók alatt megszokotthoz, így rendkívül kedvezõen reagál rá, jótékony folyamatokat indít el a szervezetünkben. Az infrapanel nem bocsát ki semmilyen károsanyagot a felhasználás helyén, ugyanis elektromos árammal mûködik. Az infrafûtés mellett szól még az is, hogy a fûtõpanelek szinte egyáltalán nem foglalnak el értékes helyet a lakásból, ugyanis a plafonra, vagy a falra kell szerelni a néhány centiméter vastag hõleadó felületeket, és mivel nincs kazán, az sem foglalja a helyet.

A hazai kínálatból kiemelkednek a BVF Heating Solution termékei, az NG Series carbon technológiás infrasugárzó fûtõpanelek. Ezek a berendezések jóval magasabb hatásfokkal mûködnek, mint a hagyományosnak számító panelek, ugyanakkor az áruk még így sem eget rengetõ. Az NG panelek 100 százalékban elektroszmog mentes termékek, és akár ízléses álmennyezetbe is szerelhetõk, aminek köszönhetõen alapos kutatásba kell kezdenie egy vendégnek, ha ki akarja deríteni, honnan jön a kellemes meleg.

Kétségtelen, hogy egyeseknek nehéz megszokni az infrapanel által biztosított meleget, de szerencse, hogy az infrafûtésnél nem kell azonnal teljes átalakításban, vagy rendszerben gondolkodnunk. Kipróbálás gyanánt megvásárolhatunk akár egyetlen panelt is, hogy lássuk, mennyi költséggel és milyen hatékonysággal képes üzemelni. De arra is lehetõségünk van, hogy egy hûvösebb szobába kiegészítõ fûtésként infrapanelt szereljünk be, így nem kell a teljes fûtési rendszerünket átalakítanunk, ha korábban valami félresikerült.

Elektromos padlófûtés

Bár még ma is sokan hiszik azt, hogy az elektromos fûtés szükségszerûen drága is, ez azonban a mai korszerû berendezésekkel már nem feltétlenül igaz. Az elektromos padlófûtés például több mint 99 százalékban képes az elektromos energiát hõenergiává alakítani, ami gazdaságos üzemelést tesz lehetõvé. Ekkora hatékonyság a vizes padlófûtéses rendszereknél elképzelhetetlen. De nem ez az egyetlen érv, ami az elektromos padlófûtés mellett szól.

Kisebb lakásokban kifejezetten jól jön, ha nincsenek fûtõtestek, így szabadon kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló teret. Az elektromos rendszernek azonban további elõnye, hogy kazánra sincs szükség, csak egy kis fali szabályzóra. Továbbá jóval kisebb költséggel kivitelezhetõ, mint egy kazános fûtés, legyen az radiátorra, vagy meleg vizes padlófûtésre kötve. Emellett nagyon fontos szempont, hogy az elektromos padlófûtés nem tartalmaz kopó, mozgó alkatrészeket, így gyakorlatilag nincs karbantartási költsége. Az elektromos padlófûtéssel lehetõségünk nyílik arra, hogy helyiségenként változtassuk a hõfokot, így mindenhol az optimális tartományban lesz a hõmérséklet.

Noha a padlófûtés beépítése általában sok bontással járó munka, az elektromos padlófûtésre ez sem feltétlenül igaz. Ennél a fûtési rendszernél ugyanis megtehetjük, hogy közvetlen a burkolat alá helyezzük el a fûtõszálakat, tehát minimális bontással – vagy a burkolatcserével egy idõben – megoldható a beszerelés. Ennek elõnye, hogy a fûtés bekapcsolása után néhány perc elteltével érezhetõ a hõmérséklet-változás, szemben a hagyományos padlófûtés több órás felfûtési idejével. Ugyanakkor hátránya, hogy nincs hõtároló rétegünk, emiatt a fûtési szezonban folyamatosan üzemelnie kell a padlófûtésnek.

Általánosságban elmondható az elektromos rendszerekrõl, hogy jóval gyorsabban és kisebb költséggel beépíthetõk, mint a kazános fûtési rendszerek, tekintve hogy az alacsony készülék árak mellett még kéményt sem kell építenünk. Mindazonáltal a döntésünk alapja semmiképpen sem lehet csupán a bekerülési költség. A fûtés megtervezésekor érdemes hõtechnikai számítást végeztetni egy képzett szakemberrel, és jól tesszük, ha a ráfordítandó pénzt, valamint az üzemeltetési költségeket egyaránt szem elõtt tartjuk vásárlás elõtt.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából