Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2010-02-06
Hozzászólások: 3db

Kedvezményes padlásfödém hõszigetelés!

Az Austrotherm Kft. a vastagabb, hatékonyabb hõszigetelés elõsegítése érdekében kedvezményes akciót hirdet a "Padlap" padlás hõszigetelõ termékére. A 16 cm terhelhetõ hõszigetelõ anyag és 8 mm faforgács lap kombinációja egyszerû, gyorsan kivitelezhetõ megoldást ad a szigeteletlen padlásfödémek felújítására. A kötésben rakott elemek szárazon fektethetõk, a csap-hornyos kapcsolat stabil, masszív járófelületet biztosít.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan fontos a padlásfödém szigetelése, illetve milyen megtérüléssel számolhatunk, ha szigeteljük a födémet. Az Austrotherm cikkébõl nem csak erre kapunk választ, de azt is megtanulhatjuk, hogyan kell végrehajtani a kivitelezést.

 

Milyen vastag hõszigetelést kell alkalmazni?

A hõszigetelés vastagságával nem érdemes takarékoskodni, mivel a hõ fölfele terjed, ezért egy négyzetméterre vetítve a födémen, a tetõn keresztül távozik a lakásból a legtöbb hõenergia. Éppen ezért ide mindig vastagabb hõszigetelést kell tenni, mint a falakra. A javasolt hõátbocsátási tényezõ (U=0,2 W/m2K) eléréséhez 16 cm vastag Austrotherm AT-N100 hõszigetelõ lemezzel készült Padlap elemet kell alkalmazni (kerámia béléstestes födém esetén). Amennyiben az alacsony energiájú ház értékeit szeretnénk elérni, úgy 24 cm vastag hõszigetelést kell a padlásfödémre helyezni.

 

Mi ez a termék?

A Padlap faforgács lap és AT-N100 típusú, terhelhetõ polisztirolhab hõszigetelõ anyag kombinációja. A felsõ 8 mm vastag finom felületû teherelosztó faforgácslap megvédi a hõszigetelést a mechanikai hatásoktól, a vastag hõszigetelés pedig télen-nyáron biztosítja a kellemes klímát a lakásban. A csap-hornyos élképzés révén az elemek pontosan, hézagmentesen illeszkednek egymáshoz, és sima járófelületet képeznek.

 

A Padlap elõnyei

A termék régi és új épületeken egyaránt alkalmazható. A terhelhetõ Austrotherm AT-N100 hõszigetelõ lemez és a ráragasztott finomfelületû faforgácslap könnyû, stabil burkolatot ad. A kivitelezés szakmai tudást nem igényel, házilagosan is elvégezhetõ a hõszigetelés. A száraz technológia révén nem kerül nedvesség az épületszerkezetbe, ami különösen fafödémek esetén rendkívül elõnyös. A javasolt minimális hõszigetelési vastagság 16 cm, de fokozott igények esetén könnyedén lehet növelni a hõszigetelés hatékonyságát a födémen elhelyezett, tetszõlegesen megválasztott vastagságú Austrotherm AT-N100 lemezek fektetésével. A táblák egyszerûen feljuttathatók a padlástérbe, mert kis méretük révén egy szûk padlásfeljáró sem okoz gondot.

 

Hogyan kell a hõszigetelt padlásfödémet kialakítani?

Elõször a párafékezõ Austrotherm technológiai fólia kerül elhelyezésre a gondosan megtisztított födémen. A fél négyzetméteres (0,5 x 1 m) táblákat szorosan illesztve, kötésben kell elhelyezni. Amennyiben a hõszigetelést véglegesnek szánjuk, az élek hornyaiba felhordott Purocol ragasztóval rögzíthetjük azokat egymáshoz, de a födémre nem kell leragasztani az elemeket. Új épületeken, ha a padlásteret késõbb be akarjuk építeni, szintén jól alkalmazható a padló hõszigetelõ elem, mert a szárazon fektetett elemek késõbb visszabonthatók, és a födémen a lépészaj-szigetelés a belmagasság jelentõs és fölösleges csökkenése nélkül elvégezhetõ, a padló hôszigetelõ elemek pedig felhasználhatók a térdfalak és a szarufák elõtti hõszigetelésként.

 

Padlásfödém hõszigetelése

Épületek utólagos hõszigetelésén a legtöbbször a homlokzati szigetelést értjük, pedig a családi házak és a kis társasházak esetében van egy másik lehetõség is a fûtési számla csökkentésére. Sok épület beépítetlen padlásterén semmilyen hõszigetelés nem található (a salak és a sártapasztás nem hõszigetelés!), és így a födém valósággal kiszívja a meleget a lakásból. Különösen szükséges a hõszigetelés abban az esetben, ha a falakat már szigeteltük, de a födémet még nem. Ebben az esetben még a penész megjelenésével is számolni kell. A hõhidaknál, ahol szigetelt és szigeteletlen szerkezetek találkoznak, a levegõ páratartalma le tud csapódni a hideg, szigeteletlen felületeken, és ezzel a gombák szaporodása biztosítva van. A körültekintõ hõszigetelés megelõzi ezeket a gondokat. A régi családi házak padlásainak hõszigetelése nem mindig egyszerû feladat. A födémre elhelyezett hõszigetelõ anyag önmagában nem alkalmas arra, hogy azon járjanak, vagy nehezebb tárgyakat is elhelyezzenek rajta. Az általában kis teherbírású - gyakran fa szerkezetes - födémek a további terhelést nem bírják, ezért a járófelület képzésére általánosan elterjedt 5 cm betont sem lehet ráhúzni. A padlásfödém utólagos szigetelésére az Austrotherm Padlap alkalmazható, aminek segítségével a födém hatékonyan, gazdaságosan, házilagosan is szigetelhetõ, és a padlás tárolási funkciója is megmarad. A födém hõszigetelése azonban nem csak télen, hanem nyáron is jó szolgálatot tesz. Ilyenkor akár 40-60 °C-ra is felmelegedhet a levegõ egy családi ház padlásterében, a meleg pedig hamarosan az egész házban az elviselhetetlenségig fokozódik. A klimatizálás költségei pedig közismertek. Elkerülhetõ viszont a magas villanyszámla, ha a födémre megfelelõ vastagságú hõszigetelés kerül.

 

Mi lesz az eredménye?

A padláson át távozó energia 70-90 %-át meg lehet takarítani, a födém szerkezetétõl függõen. Ez az épület teljes energiafogyasztásának 20-30 %-a is lehet!

 

Mikor térül meg a hõszigetelés?

Bár a hõszigetelésnek komoly, pénzben nem mérhetõ elõnyei is vannak, mégis mindig felmerül a kérdés: mikor térül ez meg? Ez most egyszerûen meghatározható. A 16 cm-es hõszigetelés négy év alatt megtérül, és utána évente több, mint 150.000 Ft-ot hoz a konyhára.

 

Az Austrotherm Padlap 2010. március 31-ig a fenti bruttó 4.200 Ft/m2-es akciós áron kapható az építõanyag kereskedõknél.

A Padlap mûszaki adatlapja letölthetõ INNEN.

EZEN a linken pedig videón tekintheti meg a kivitelezés lépéseit.

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából