Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2011-06-17
Hozzászólások: 0db

Kérdések, amelyeket feltétlenül meg kell válaszolnunk burkolás elõtt

Ahhoz, hogy a burkolat akár több évtizeden át megõrizze eredeti szépségét és betöltse funkcióját, számos dolgot kell alaposan számba vennünk, mielõtt hozzáfognánk a munkához. Az elsõ lépés, hogy tisztában legyünk azokkal a szempontokkal, amelyeket a ragasztóanyagok megválasztásakor figyelembe kell venni. Az alábbiak egyaránt fontosak:

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.
1. Hol található a burkolandó helyiség, felület? Beltérben vagy kültérben?

Vannak olyan ragasztók, mint pl. a legtöbb diszperziós („vödrös”) ragasztó, amelyeket csak beltérben alkalmazhatunk. A csak beltérbe ajánlott ragasztókat ne használjuk kültérben, mert a burkolat nem lesz fagyálló. A fagyálló ragasztók természetesen már használhatók bel- és kültérben egyaránt.

Nagyon fontos tisztázni azt a kérdést, hogy milyen ragasztókat használjunk kültéri burkolatok ragasztására. Vajon elegendõ egy egyszerû fagyálló ragasztó, vagy ennél valamivel több kell? Mit is jelent, ha egy ragasztót fagyállónak nevezünk? Tulajdonképpen azt, hogy a vonatkozó szabványokban elõírt számú fagyasztási-olvasztási ciklus után a ragasztó húzó-tapadó szilárdsága eléri vagy meghaladja a 0,5 Mpa-t.

A valóságban a burkolatot és vele együtt a ragasztót a fagyáson és olvadáson kívül érik olyan terhelések, amelyek magasabb követelményekkel állítják szembe, mint pusztán a fagyállóság. Talán a legveszélyesebb terhelés – amely a kültéri burkolatokat érheti, – a hirtelen hõmérsékletváltozások, az úgynevezett hõsokkok. A mai hõmérsékleti viszonyok között gyakran elõfordul, hogy ilyen hõsokk éri a burkolatot. Például nyáron a burkolatot tûzi a nap, amely ennek hatására – színétõl függõen – akár 40-50˚C-ra is felmelegedhet, majd kialakul egy nyári zápor, amely a burkolatot pillanatok alatt több tíz fokkal lehûti. Ilyenkor a hirtelen hõmérsékletváltozás hatására a burkolat, az alatta lévõ ragasztó, valamint az aljzatbeton elmozdul, összehúzódik. A probléma abban áll, hogy a burkolat, a ragasztó és az aljzatbeton hõmozgása lényegesen eltér egymástól, úgynevezett hõtágulási együtthatójuk különbözik. Emiatt a burkolat-ragasztó-aljzat szerkezetben feszültségek keletkeznek, amit a ragasztónak a burkolat felválása nélkül kell tudnia elviselni. Ezt az egyszerû fagyálló ragasztók – fõleg a nagyformátumú, 20x20 cm-nél nagyobb, ráadásul esetleg sötét lapok esetében – károsodás nélkül nem viselik el.

Ezért a legbiztonságosabban akkor járunk el, ha úgynevezett méretváltozásra képes, flexibilis ragasztót használunk. Fontos figyelembe venni azt is, hogy minél nagyobb a méretváltozási képessége a ragasztórétegnek, annál nagyobb biztonságban tudhatjuk burkolatunkat. Még egy fontos szempont, amelyet kültéri burkolatok készítésekor figyelembe kell venni: a burkolat ragasztóágyba helyezése után a lap és az aljzat közötti teret a ragasztónak 100%-osan ki kell töltenie. Ezt hívják üregmentes ragasztásnak. Ha ugyanis a burkolat alatt üregek maradnak, azok a fugákon keresztül feltöltõdhetnek vízzel. Amikor ez a víz megfagy, térfogatváltozása olyan feszültségeket gerjeszthet, amelyek a burkolat felválását okozhatják.

Üregmentes fektetésre két módon van lehetõségünk. Az egyik, hogy a ragasztót nemcsak az aljzatra, hanem a burkoló lapra is felhordjuk, amit „kétoldalas ragasztásnak” hívnak. A másik, hogy úgynevezett folyékony ágyas ragasztót használunk. Ez esetben a ragasztót csak az aljzatra kell fogas kenõlappal felhordani. A burkolólapot a ragasztóágyazatra helyezzük úgy, hogy a ragasztó teljesen szétterüljön a lap alatt, kitöltve így a lap és az aljzat közötti teret.

2. Fontos az aljzat helyzete is.

Az aljzat lehet vízszintes vagy függõleges helyzetû. A vízszintes aljzatokat padlónak, a függõlegesek falaknak nevezzük. A ragasztók többsége általában egyaránt alkalmas mind falakon, mind padlókon való ragasztásra, ez alól csak néhány diszperziós ragasztó kivétel, amelyeket csak falakra lehet használni, valamint a folyékony ágyas ragasztók, amelyeket csak padlóra történõ ragasztáskor lehet alkalmazni.

3. Milyen az aljzat anyaga?

Családi házak és lakások építésénél a padlóburkolatok alatt leggyakrabban cementkötésû betonaljzatokat használnak, a falaknál mész-cement vakolatokat, gipszvakolatokat és gipszkarton lapokat. Mivel a ragasztók általában cementtartalmúak, a gipsztartalmú vakolatokat, gipszkarton lapokat minden esetben alapozni kell ragasztás elõtt. A gipszkarton lapokra történõ burkolásnál minden esetben flexibilis ragasztót használjunk. Meglévõ lapburkolatokra történõ ragasztáskor elõször alapozni kell – pl. Mapeprim Spvel – majd azután lehet ragasztani flexibilis ragasztóval.

4. Milyen a burkolat anyaga?

A kerámialapok nedvességfelvevõ tulajdonsága eltérõ, ezért a ragasztó kiválasztásánál ezt a szempontot is figyelembe kell venni. Például a mázaskerámia burkolatok – csempék – általában nedvszívóak, ezért beltérben gyakorlatilag bármilyen csemperagasztóval ragaszthatóak. A tömörre égetett ún. greslapok vízfelvétele közelít a nullához, ezért a megfelelõ tapadás elérése érdekében csak flexibilis ragasztóval javasoljuk ragasztani. A vékony, világos színû márvány- és gránitlapokat csak fehér ragasztóval ragasszuk. Az elszínezõdésre hajlamos márványlapok fektetésére minden esetben gyorskötõ ragasztót használjunk. A nedvességre érzékeny márvány-, mûmárvány és mûgránit lapokat csak poliuretán ragasztóval szabad ragasztani.

5. Fûtött-e az aljzat vagy sem?

Fûtött aljzatokra csak a flexibilis ragasztóval lehet ragasztani, és csak akkor, ha az elõzetes felfûtési ciklusokat elvégezték.

6. Milyen mechanikai terhelés éri a padlóburkolatot?

Lakásokban ritkán fordul elõ nagyobb terhelés, ez esetben bármilyen – az elõzõeknek megfelelõ – ragasztótípus alkalmazható. Egyedi esetben, ha kivételesen nagy igénybevétellel számolunk, flexibilis ragasztót kell használnunk. Lakásokban általában csak a garázsok burkolatát éri a gyalogos terhelésnél nagyobb mechanikai terhelés. Ilyen helyeken a burkolatot üregmentesen fektessük, folyóágyas ragasztóval vagy flexragasztó kétoldali kenésével.

7. Folyik-e vízzel kapcsolatos tevékenység a helyiségben?

Vizes helyiségek a konyhák, fürdõszobák, WC-k. Ezekben a helyiségekben olyan ragasztókat kell alkalmazni, amelyek nagyon jól bírják a nagyobb vízterhelést, és a kent vízszigeteléseken is megfelelõ tapadást biztosítanak. Az ilyen ragasztók kiválasztásához bõvebben alábbi táblázatunk ad segítséget.

A célnak megfelelõ ragasztóanyag kiválasztása a padlóburkolat használata során sok kellemetlenségtõl kímélheti meg a lakások tulajdonosait, és tartósságával gazdasági elõnyöket is jelent.

A következõ héten a hidegburkolati ragasztók gyakorlati használatához adunk részletes tájékoztatást.

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

Telefon: 06-23/501-667

Fax:       06-23/501-666

Web:     www.mapei.hu

E-mail:  mapei@mapei.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából