Kategória: Építés , Kert , Kert
Utolsó módosítás: 2013-07-16
Hozzászólások: 0db

Kerti csobogó, szökõkút építése házilag

Kisebb kerti szökõkutak, csobogók készítése viszonylag egyszerûen és olcsón kivitelezhetõ, akár szaktudás nélkül is.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Egy igazán szép és modern kertnek mára szinte elengedhetetlen részévé vált a víz, legyen szó egy kisebb tóról, vagy szökõkútról. Ez persze nem is csoda, hiszen a víz közelsége, csobogásának hangja a természet egy szeletét csempészi otthonunk közelébe, valamint nyugtatólag hat idegrendszerünkre is. A csobogók, szökõkutak formáját tekintve végtelenek a lehetõségeink, éppen ezért ebben a cikkben nem egy konkrét fajtát szeretnénk bemutatni, sokkal inkább gyakorlati tanáccsal igyekszünk szolgálni a megépítést és karbantartást illetõen.

A víztároló

Mindenekelõtt egy olyan edényre, vagy nagyobb tárolóegységre van szükségünk, ami víztartó. Ez különösen fontos, hiszen ha a víz elszivárog, akkor tönkremegy a szivattyú. Sokan elõszeretettel alkalmazzák a cserépedényeket erre a célra, ám azok nem minden esetben képesek megtartani a vizet, és ez sokszor szokott gondot okozni. Habár a cserépedények igazán remekül mutatnak egy csobogó részeként, mégis elõvigyázatosan kell õket alkalmaznunk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megfelelõen víztartó-e az edényünk, akkor érdemes a belsejét olyan anyaggal ellátnunk, ami biztosan nem engedi elszivárogni a csobogó lényegét, a vizet. Erre a célra lehet kapni flakonos kiszerelésû kezelõ szereket is, de lényegében egy megfelelõen rögzített fólia is tökéletesen megfelel a célnak.

Aki nem edényben, vagy kisebb csobogóban gondolkodik, hanem a talajba süllyesztett nagyobb és egyedi formájú – már-már tószerû – szökõkút, vagy csobogó az álma, annak valamivel mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, ám ez sem olyan hatalmas kiadás. Tudunk venni kisebb elõre gyártott tómedreket is erre a célra, például egy körülbelül 1 négyzetméter széles, 40 cm mély polietilén tómeder 8.000 forintnál kezdõdik. Nyilvánvalóan a mérettel együtt az ár is nõ, egy 4 négyzetméteres, 60 cm mély tómeder már az 50.000 forintot is elérheti, ám egy csobogó kialakításához az 1 négyzetméteres bõven megteszi, elég sok lehetõség rejlik abban is. Például egy ekkora tómeder a maga 8.000 forintos árával tökéletesen megfelel csobogó, vagy szökõkút készítéséhez: TÓMEDER

Aki azonban nem szereti, ha behatárolják kreativitását, annak a tófólia lesz az ideális megoldás. Ennek sincs eget rengetõ ára, a legolcsóbb fajtának akár 400 forintért is megvásárolhatjuk négyzetméterét, de aki tartósabb megoldást keres, annak sem kell 1.000 forintnál többet adnia egy négyzetméter tófóliáért. Az aktuális árak itt találhatók: FÓLIA ÁRAK A fólia telepítésekor különösen ügyeljünk arra, hogy miután kiástuk a nekünk tetszõ formájú medret, körülbelül 4-5 cm vastagon szórjuk be apró szemcsés homokkal. Erre azért van szükség, hogy a fóliát erre a puha ágyra teríthessük, megvédendõ ezáltal az esetleges mechanikai sérülésektõl. A széleknél földdel és kövekkel rögzítsük a fóliát az elmozdulás ellen.

A szivattyú

A csobogók és szökõkutak lelke nem más, mint a szivattyú. Ahhoz, hogy valóban olyan mûvet alkothassunk a kertben, amilyet megálmodtunk, ugyanúgy körültekintõnek kell lennünk a szivattyú vásárlásakor, mint telepítésekor. Elsõ körben azt kell meghatároznunk, hogy mekkora mennyiségû vizet kell forgatnia a szivattyúnak, és milyen magasra kell azt emelnie. Mielõtt tehát betérnénk a szaküzletbe, vagy ellátogatnánk egy webáruházba, tisztáznunk kell ezeket a kérdéseket, különben könnyen lehet, hogy nem a megfelelõ darabot fogjuk választani. Sokan úgy gondolják, hogy az egyszerû búvárszivattyú megfelel erre a célra, de ez tévedés. A szökõkúthoz és csobogóhoz gyártott szivattyúkat napi 24 órás üzemre tervezték, míg ezt a megterhelést egy hagyományos szivattyú nem bírja. A szökõkút szivattyúk – ártól, minõségtõl és karbantartástól függõen – körülbelül 3-4 évig képesek üzemelni.

A szivattyú telepítése a munkánk egyik sarkalatos pontja lesz, itt dõl el sok minden. Mivel nem túl szép látvány, ha a szivattyú látszik a vízen keresztül, ezért sokan a meder aljára, esetleg növények, kövek közé telepítik azt. Ez sajnos hiba, ugyanis a vízbe kerülõ szennyezõdések idõvel leülepednek a víz aljára, amit a szivattyú így felszív, és vagy azonnal meghibásodik, vagy jelentõsen lerövidül az élettartama. Természetesen esztétika szempontjából az sem túl szerencsés, ha a vízfelszín közelében van a szivattyú, ezért egy kerti csobogó szivattyújának elhelyezésekor úgy járunk el leghelyesebben, ha az alábbi metszeti ábrához hasonló helyet készítünk neki. Így esztétikailag sem zavaró, ugyanakkor a legtisztább rétegbõl szívja a vizet.

Természetesen szökõkút szivattyúnál ez kevéssé kivitelezhetõ megoldás, de ott is feltétlenül ügyelnünk kell arra, hogy ne a meder aljára kerüljön a szivattyú, különösen, ha vízi növényeket is ültettünk bele. Mivel a folyton mûködõ szökõkút állandóan lövelli a vizet, és fodrozza a felszínt, nem fog látszani a víz felszín közelébe helyezett szivattyúnk sem.

A szivattyú „elbújtatásakor” sokan esnek abba a hibába, hogy valamilyen fix helyet keresnek a szerkezetnek, ahová rögzítik is. Ekkor azonban bajossá válik a rendszeres karbantartás, vagy az esetleges javítás. Úgy helyezzük el a szivattyút, hogy az könnyen hozzáférhetõvé, kivehetõvé váljék. Egyébiránt a csobogókhoz és szökõkutakhoz gyártott szivattyúk nem igényelnek komolyabb karbantartást, mindössze 1-2 havonta kell megtisztítanunk a rárakódott vízkõtõl és szennyezõdéstõl, és ezzel évekig üzembiztosan mûködnek.

Egy egyszerû csobogó szivattyút viszonylag alacsony vízszállítási teljesítménnyel körülbelül 16-17 ezer forintért tudunk megvenni, de a komolyabb teljesítményûek sem kerülnek csillagászati összegekbe. 25-30 ezer forint körüli összegért már 2 méter magasságra fellövõ szökõkút szivattyút is beszerezhetünk körülbelül 1500 literes óránkénti vízszállítási teljesítménnyel, 40.000 forintért pedig akár 4000 liter vizet is megmozgathatunk óránként. A pontos árakat ezen a linken lehet megtekinteni: Vízpumpa árlista. Akárhogyan is döntünk, abban biztosak lehetünk, hogy sok kellemes percet fog szerezni a kertben épített csobogó, vagy szökõkút.

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából