Kategória: Készház
Utolsó módosítás: 2009-05-26
Hozzászólások: 9db

Készház téglából?

Az elmúlt évek komoly reklámhadjáratának ellenére sokan tévedésben vannak azt illetõen, hogy mit is jelent pontosan a készház. A téglát, vagy egyéb falazóelemet gyártó cégek közül pedig egyre többen használják ki a tájékozottság hiányát, „készház” jelzõvel illetve a kivitelezõik által épített lakóházakat.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

 

Mindenekelõtt vizsgáljuk meg azt, hogy pontosan mit takar a készház kifejezés, így rögtön világossá válik, miért nem hívhatunk egy téglából épített házat készháznak. Majd kitérünk arra, miért illetik a gyártó cégek bizonyos téglaépületeiket mégis készház jelzõvel, végül pedig bemutatjuk, hogy milyen az, amikor egy épület téglából van ugyan, de mégis joggal hívhatjuk készháznak.

Bár az elõzõ részben már definiáltuk a készház fogalmát, a pontosság és érthetõség kedvéért ismét kitérünk rá. A készház elemeit egy gyárban állítják össze. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az építkezõ által kiválasztott alapanyagból (ami nem csak fa lehet!) összeállítják a falakat, belehelyezik a nyílászárókat, kialakítják az elektromos- és vízvezetékek csöveinek helyét, valamint a rögzítési pontokat. A tetõ elemeit szintén hasonló módszerrel elõre legyártják. Amikor a ház összes eleme elkészül, egy teherautóval az építkezés helyére szállítják, ahol a kisebb darabokat kézzel, a nagyobb elemeket daruval a helyére illesztik, majd összeszerelik. Ez tehát a készház. Ami nem ezzel a technológiával készül, azt nem hívhatjuk (hívhatnánk) készháznak. Egyértelmû tehát, hogy a téglából épített ház a fentiek ismeretében nem készház.

Miért mondja mégis sok gyár, hogy készházat építenek téglából, vagy egyéb falazóelembõl? A válasz egyszerû. A készháznak vannak ugyanis bizonyos elõnyei, amelyek nagy szerepet játszottak a gyors elterjedésében. Ott van például az elõre kialkudott ár. Egy készház esetében nem merülnek fel építkezés közben újabb és újabb költségek, a szerzõdésben foglalt áron tudja az építtetõ átvenni a lakóépületet. Szintén elõny, hogy a készház teljes építési ideje az építõipari gyakorlatban elterjedt 6-8 hónappal ellentétben 2-3 hónap. Ezekkel a szolgáltatásokkal a készház technológia olyan gyakorlatot hozott be Magyarországra, amit addig nem ismertünk.

 Nyilvánvaló, hogy az építkezõk kezdték egyre komolyabban fontolóra venni a biztos, és gyors megoldást, aminek következtében a készházak mind nagyobb piacot hódítottak el a hagyományos eljárással készült épületek elõl. A falazóelem-gyárak reakciója egyértelmû volt. A készházak elõnyeit igyekeztek összehozni a hagyományos technológiával, így egyre többen indultak el abba az irányba, hogy elõre kialkudott árral, valamint gyors, 3-4 hónapos építési idõvel próbálták visszahódítani elvesztett vásárlóikat. Nagy buzgalmukban az új eljárással épült lakóházaikat készháznak nevezték el. Azt már tudjuk, hogy bár valóban ügyesen reagáltak a gyárak, és tényleg tudják tartani az árat és a határidõt, ám a szó szoros értelmében mégsem nevezhetõ készháznak a téglából készült épület. Sokkal inkább marketingfogás ez, mintsem értelmezésbeli hiba.  Az pedig végképp érthetetlen, hogy miért kellet várni a készházakra ahhoz, hogy kiderüljön; a hagyományos téglaépületeket is fel lehet idõben és árban korrekt módon építeni.

A fentieket figyelembe véve azt hihetnénk, hogy téglából épült készház nem létezik, azonban ez sem igaz. Amint a fenti képen látható, a gyárban elõre elkészített, fa-, vagy fém keretbe foglalt téglákkal megoldható a készházas kivitelezés is. Ez azonban csupán részletkérdés. Olvasóink számára a lényeg az, hogy a készház technológia hazai megjelenésének köszönhetõen immár a hagyományos technikát alkalmazó kivitelezõk is hajlandók (vagy kénytelenek) komolyan venni az építtetõt. Bármilyen technológiát is választunk, ne hagyjuk ki a számításból a készház lehetõségét sem!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: andras Dátum: 2009-07-19 23:01:07
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni h ezzel a témával kapcsolatban milyen irodalmat tudtok ajánlani?
Választ elõre is köszönöm!!!

Még több cikk kategóriából