Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-09
Hozzászólások: 2db

Ki fizeti meg az olcsó gáz árát?

A választási küzdelem hevében ígért olcsó gáz és távhõ az egész társadalomra nézve káros, ezzel a konklúzióval zárult az Energia Klub január 21-én megtartott konferenciája, amelyen energiapolitikai, szociálpolitikai és lakáspolitikai szakemberek összegezték tapasztalataikat.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Hegedûs József (Városkutatás Kft.) elõadásában részletesen taglalta a hazai lakáspolitika és a hozzá kapcsolódó támogatási rendszer hiányosságait, kitért az önkormányzatok és az állam kapcsolatára, valamint kiemelte a bérlakásszektor megerõsítésének szükségességét. Ámon Ada (Energia Klub) a lakossági gáz- és távhõár-támogatás elmúlt 7 évének bemutatását követõen tárta fel a jelenleg is érvényben lévõ rendszer átláthatatlanságát. Boda Zsolt (Védegylet) ismertette a Védegylet tanulmányát, mely kísérletet tesz a magyar energiaszegénység mérési kereteinek meghatározására. A konferencia szakmai elõadói hangsúlyozták, hogy a választási küzdelem hevében ígért olcsó gáz és távhõ az egész társadalomra nézve káros. Olcsó gáz nem létezik, hiszen a különbözetet az adófizetõk pénzébõl finanszírozzák. Fontos azt is tudni, hogy ez a fajta támogatás pont a legszegényebb családokhoz nem jut el.

A szakértõi elõadásokat követõen karitatív szervezetek esettanulmányain keresztül ismerhettünk meg néhány - a legszegényebb rétegeket célzó - hatékony kezdeményezést. Sok kicsi sokra megy projektje keretében a segélyszervezet önkéntesei egy alapvetõ energetikai-szigetelési képzést kapnak, melynek célja, hogy késõbb bevonhatók legyenek a kiválasztott rászorulók otthonainak szigetelési munkálataiba. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadó Falu programja keretében egyszerre sikerült megvalósítani hajléktalan családok társadalomba történõ visszavezetését és egy hátrányos helyzetû település szociális, gazdasági fellendítését. Sümeghy György, a Habitat for Humanity magyarországi igazgatója a szervezet eddigi tevékenységét bemutatva beszélt az érdekképviselet lehetõségeirõl a lakáspolitikában.

Míg a konferencia elsõ fele a problémák felvetésével foglalkozott, addig a második rész a javaslatokra összpontosított. Az Energia Klub által készített és a korábbiakban már több egyeztetõ megbeszélésen és korrekción átesett javaslati anyagot a résztvevõk saját meglátásokkal és szakmai szempontokkal is kiegészítették. A vállalkozás így azért is példaértékû, mert az eredményeként megszületett tanulmány a szervezetek teljes egyetértésén és támogatásán alapul.

Az Energia Klub által életre hívott egyedülálló kezdeményezésben sajnos pont azok a minisztériumi döntéshozók nem vettek részt, akiknek feladatuk és lehetõségük lenne a sokszor koordinálatlan támogatási formák harmonizálása. A szervezõk a tanulmányt a jövõben eljutatják az érintett állami szerveknek (köztük a Pénzügyminisztérium, illetve a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium döntéshozóinak) bízva abban, hogy megindulhat egy a tényeken és a valós helyzet ismeretén alapuló, minisztériumok közötti párbeszéd.

A munkában az Energia Klub mellett több nagy karitatív és érdekvédelmi szervezet is részt vett, többek között a Magyar Vöröskereszt, a Habitat for Humanity, a Védegylet, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

 

ÖKO-POWER KFT.

A Hargassner termékek hazai forgalmazója

 

7728 Somberek, Petõfi u. 52.

Tel:              30/916-6890

E-mail:        info@hargassner.hu

Web:           www.hargassner.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából