Kategória: Hõszigetelés , Építõanyag szakismeret
Utolsó módosítás: 2011-11-05
Hozzászólások: 0db

Kirívóan szürke

A fosszilis energiahordozók kimerítése változatlan ütemben folyik. Ha nem teszünk ellene, a tüzelõanyag elõteremtése nagyobb gond lesz, mint a légköri szén-dioxid, az üvegházhatás vagy a globális felmelegedés. Jobb, ha megelõzzük ezt a válságot, és már most lemondunk a fûtésrõl.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ez persze nem azt jelenti, hogy fáznunk kellene. A tavaly életbe lépett, 31/2010/EU számú épületenergetikai direktíva kimondja, hogy kilenc év múlva már csak közel zéró energiafelhasználású épületeket lehet engedélyezni az Európai Unióban. Az elképzelések szerint ezekben az épületekben ugyanúgy nem fáznánk, mint a passzívházakban. A minimális energiaveszteséget megújuló energiaforrásokkal pótolnánk, így függetleníteni tudjuk magunkat a kõolaj- és gázexportáló országoktól. Ez viszont még elég messze van – legalábbis ami a szemléletet és a szabályozást illeti. Ahhoz, hogy 2019-re megközelítsük ezt a szintet, jelentõsen csökkenteni kell épületeink energiafelhasználását. A 7/2006 TNM rendelet megérett a felülvizsgálatra, és a tervezet nemrégiben napvilágot is látott. 2019-re a falak hõszigetelõ képességét a maihoz képest 55 %-kal kell javítani (0,20 W/m2K), de a padlók, födémek hõátbocsátási tényezõjét is felére kell csökkenteni. Ehhez a mai szerkezeteket és anyagokat jelentõsen fejleszteni kell. Ezt a fejlesztést lépte meg az Austrotherm Kft., mikor az elmúlt években népszerûvé vált Grafit® és Grafit Reflex® homlokzati hõszigetelõ termékek után új, grafitadalékos EPS lemezeket hozott forgalomba.

Padlóba, lapostetõbe

A terhelhetõ AT N100 és AT-N150 szürke színû változatai, a Grafit® 100 és Grafit® 150 15-20%-kal alacsonyabb hõvezetési tényezõjû termékek. Használatukkal vastagságnövelés nélkül fokozható a hõszigetelés mértéke, ami különösen az alacsony energiájú házaknál és passzívházaknál elõnyös. A felújítások során is ki lehet használni a grafitadalékos termékeknek ezt a kedvezõ tulajdonságát, mivel ilyenkor gyakran nincs elég hely ahhoz, hogy a szükséges vastagságú hõszigetelést elhelyezzük az ablakok tokszerkezete körül. További alkalmazási területet jelent az erkélylemezek hõszigetelése, ahol gyakran különösen vékony rétegben kell hatásosan hõszigetelni. A szigeteletlen, vagy nem eléggé szigetelt erkélylemezek hûtõbordaként viselkednek, így – kiváltképp a homlokzat utólagos hõszigetelése esetében – fokozottan kell a penészesedés kockázatával számolni. Ugyancsak nehezen megoldható feladat a talajon fekvõ padlók utólagos hõszigetelése. A meglevõ padlószerkezet visszabontásával többnyire nem kapunk elegendõ szerkezeti vastagságot ahhoz, hogy a 10-12 cm vastag hõszigetelés, és a rá kerülõ, legalább 5 cm vastag betonréteg elférjen, és a járószint emelkedése ne jelentsen megoldhatatlan problémát az ajtók, küszöbök esetében. Lapostetõkön is, kiváltképp felújítás során, mikor az attikafal magassága korlátos, jól alkalmazható a fokozott hõszigetelõ képességû Austrotherm polisztirolhab lemez. Passzívházak padlásfödéménél a Grafit® 100 akár 8-10 cm vastagságcsökkenést is jelenthet anélkül, hogy a hõszigetelés mértéke csökkenne.

Lépéshangok csillapítása

A hangszigetelõ anyagok többsége jó hõszigetelõ is, de ezt a tulajdonságot nem mindig használjuk ki. Emeletközi födém esetében fûtött tereket választunk el, így a hõszigetelésnek nincsen semmilyen szerepe. Más az eset a talajon fekvõ padlóknál. Ilyenkor nem kérdéses, hogy szükség van a hõszigetelésre, inkább az a kérdés merül fel: van-e szükség a kopogó hangok gátlására? Természetesen igen, hiszen a testhangok szabadon tudnak tovaterjedni a merev épületvázon, és csak akkor halnak el, amikor egy rugalmas anyag felveszi, felemészti az energiáját. Aki lakott már panel épületben, az jól tudja, hogy ha valaki nekilát falat fúrni, azt az egész házban érzik. Igaz ez a kisebb épületekre is, ha nem választjuk el rugalmas anyaggal a járófelületet, úgy hallani fogjuk a léptek koppanását az egész lakásban; akkor is, ha csak a pincében van a zajforrás. Érdemes tehát ilyenkor, mikor a mindkét funkciót jól be tudja tölteni a szigetelõanyag, a fokozott hõszigetelõ képességû Grafit® L4, L5 anyagokat beépíteni.

Az energiahatékonyság iránti igény sorra hívja elõ az új termékeket. Pár évvel ezelõtt még mindenki csak a fehér színû EPS lemezekkel szigetelt. A grafitadalékos hõszigetelések még csak most kezdenek elterjedni, de hamarosan az lesz a kirívó, ha valaki nem a szürke anyagokat használja épülete hõszigetelésére.

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75

Tel.: +36 96 515 114Fax: +36 96 515 120

Web: www.austrotherm.hu

E-mail: austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából