Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2008-11-19
Hozzászólások: 2db

Kis kandalló körkép

A fûtés eme módszere, egészen az õskorig vezethetõ vissza. Noha, az akkori kezdetleges tûzrakás  még nemigen emlékeztet azokra a formákra, amelyek az évszázadok alatt öltöttek végleges alakot, mégis fontos szerepe volt ezen folyamat elindításában. Régészeti feltárások bizonyítják a fejlõdést, mely során az ember azon kísérletezett, hogyan tehetné komfortosabbá életét, hogyan hasznosíthatná a tûz által nyújtott meleget hosszabb távon. Ennek köszönhetõen élvezheti korunk embere azt a " luxust" , melyet kandallónak hívunk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A letûnt idõkben ez a megoldás a helyiségek fûtését szolgálta, s leginkább nemesi családok otthonát díszítette. Idõvel aztán bekerült a polgári lakások többségébe, s ezzel funkcióját is vesztette, mivel többnyire már csupán dísztárgyként kezelték. Leginkább romantikus hangulatteremtõvé vált, semmint fûtõtestté. Vitathatatlan, hogy meghittséget, barátságosságot sugárzó mivoltát tekintve, széles körben népszerûvé lett. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a modern technológiának köszönhetõen, léteznek már olyan kivitelezések , mellyel akár az egész lakás fûthetõvé válik.

Amikor úgy döntünk, hogy kiegészítjük a lakás berendezését egy kandallóval, nagyon körültekintõen kell eljárnunk. Nyilvánvalóan kevesen folyamodnak a saját kivitelezéshez, bár ez sem kizárt. Mégis jobban tesszük, ha szakemberhez fordulunk segítségért. Gondos tervezés szükséges a megfelelõ hely meghatározásához. Ez leginkább a kémény elhelyezkedésétõl függ. Amennyiben kész házról beszélünk, kicsit korlátozottabbak a lehetõségeink. Ott a hellyel már nemigen lehet variálni. Egyértelmû,  hogy a kandallónak  egy központi helyre kell kerülnie. Olyan helyiségbe, ahol a legtöbbet tartózkodunk, ahol fogadjuk a vendégeket, ahol össze tud ülni a család. Fontos, hogy ne a tûznek háttal üljünk majd. Próbáljuk úgy elhelyezni a bútorokat, hogy azok a kandallóval szemben de kellõ messzeségben legyenek tõle, ami körülbelül 4 métert jelent. Ez a távolság inkább több legyen, mint kevesebb. Ha nyitott tûzterû kandalló az álmunk, akkor elengedhetetlen bizonyos óvintézkedések megtétele. Számíthatunk ugyanis kipattanó szikrára, ami könnyedén lángra lobbanthatja a közelben levõ, gyúlékony anyagokat. Ezeket tegyük kellõ távolságra, valamint legyen gondunk szépen megtervezett elõtérre, amelyet éppen ezen " balesetek " elkerülése végett találtak ki. A nyitott tûztér sokkal hangulatosabb, hiszen nem kizárólag a látvány ragadhat magával bennünket de a tûz közvetlen melege, a fa csodás illata még varázslatosabbá teszi a közelében eltöltött pillanatokat. Hátránya a korábban említetten kívül, hogy a meleg gyorsabban szökik el  a kéményen keresztül a helyiségbõl, s annak oxigén ellátását is jelentõsen befolyásolja. Ezért szükségszerûvé válik a gyakori szellõztetés. Ezzel szemben a zárt tûzterû, edzett üvegajtóval  ellátott kandallók biztonságosabbak, és jobb hatásfokkal rendelkeznek. Elõnye még, hogy nem a szoba levegõjét használja el, hanem a kintrõl érkezõ oxigénbõl táplálkozik.

A kandalló mérete nyilván a hely arányaitól függ majd. Mégsem szükséges óriási méretûre tervezni, hiszen a kandalló már eleve szemet gyönyörködtetõ látvány, ezért nem ajánlott túlzásba vinni az építmény nagyságát. Maradjon meg egy ízléses kiegészítõnek, s ne uralja az egész teret.

A berendezésünk stílusa megint csak meghatározó az építõanyag tekintetében is.  Rengeteg féle áll ebbõl rendelkezésünkre, mint például a márvány, tégla, pattintott kõ, fa, fém vagy sima vakolt felület, stb. Arra vigyázzunk a kiválasztásnál, hogy harmonizáljon az otthon hangulatával, stílusával.

A MODERN tervezésû kandalló jellegzetessége az egyszerû elegancia. Nem díszes, sokszor teljesen sima vonalvezetésû. Jellemzõen kevés féle anyag felhasználásával készül. A minimalista irányzatot követve a végletekig leegyszerûsített változatban, csupán a tûz látványa az egyetlen díszítõ eleme a sík kandallónak.

A RUSZTIKUS hangulat megteremtéséhez részesítsük elõnyben a a pattintott kõ, tégla, terméskõ, fagerenda összeállítást. Mivel ez a stílus már önmagában impozáns hatásról gondoskodik, feleslegessé válik a kiegészítõkkel, különféle dísztárgyakkal való hangsúlyozása.

A SKANDINÁV stílust  a természetesség, a letisztultság testesíti meg. Fehér, világos színeivel hódít, általában a natúr fenyõvel kiváló párosítás. Ezek között már találhatók fémlemezes, mobil darabok is.

Ezeken kívül természetesen számtalan megoldás létezik még, hiszen hatalmas a választék a hordozható, a gázos és elektromos kandallók világában is, melyek leginkább fémöntvények, s sokszor csempe borításúak. Ne hagyjuk ki a felsorolásból a cserépkályhákat sem, amelyek kivétel nélkül zárt tûzterû, mobil vagy beépített darabok. Rendkívül jó hõtartó képességgel rendelkeznek, egyenletesen biztosítják a meleget a tûz kialvása után is. Formáját és méretét tekintve számtalan variáció elképzelhetõ, s ettõl függõen alkalmas kisebb és nagyobb helyiségek felfûtésére.

Mivel a kandallópárkány kínálja a lehetõséget a tárolásra, bátran helyezzünk el ott fényképeket, kandalló órát, gyertyát, nyáron virágot vagy tardicionális kiegészítõként egy kosár fát és piszkavasat állítsunk mellé.

Szinte lényegtelen, milyen stílusirányzatot öltött magára az elkészült kandallónk, egész biztosan befolyásolja majd az életünket és pozitív kihatással lesz arra.

-demotti-

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából