Kategória: Épületgépészet , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2008-06-16
Hozzászólások: 104db

Kondenzációs kazán

Egy készülék, amelynek hatásfoka 100% felett van. Lehetséges ez? Még ha furcsán is hangzik: IGEN, lehetséges!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Egyre gyakrabban hallunk manapság a korszerû-, energiatakarékos-, környezetkímélõ fûtési megoldások fontosságáról. Kérve kéretlenül megkapjuk nap, mint nap, micsoda pazarlást viszünk véghez napi tevékenységünk során. A magyar ember szinte már szégyelli magát, amint a televízióban, a sajtóban az összehasonlító táblázatokat mutogatják; mennyire le vagyunk lemaradva Európa többi részétõl, nem csak anyagilag, de környezetkímélés szempontjából is. A kondenzációs kazánok esetében ez a lemaradásunk körülbelül 20-25 év! Sebaj, végre olyan technológia áll rendelkezésünkre itthon is, amely amellett, hogy energiatakarékos, kényelmes és környezetkímélõ, még megfizethetõ is.

Tippek a fûtési energia spórolására. 1. Hagyja szabadon a fûtõtestet! A függönnyel, bútorokkal takart fûtõtest kisebb hatásfokkal adja le a meleget a szoba levegõjének, mint a szabadon hagyott. 2. Okosan szellõztessen! A résnyire nyitott ablakon át történõ tartós szellõztetéssel nem éri el a kívánt hatást, nem mellékesen pedig a hõenergia is folyamatosan szökik a lakásból. Ha szellõztet, tekerje le a fûtést, és nyissa ki teljesen az ablakokat néhány percre, hogy a levegõ teljesen kicserélõdhessen. 3. Éjszakai fûtés. Jól teszi, ha éjszakára lejjebb állítja a fûtést. Ha 5-6 fokkal hûvösebb van éjszaka a lakásban, azzal akár 10% energiát is spórolhat, arról nem is beszélve, hogy nem egészséges meleg szobában aludni.

1978.-ban Hollandiában szabadalmaztatták az elsõ kondenzációs kazánt. Az ötlet rendkívül egyszerû, mint a nagy ötletek többsége. Hogy megértsük a kondenzációs kazán mûködését, elõször is nézzük meg, mi történik egy hagyományos kazán belsejében az égés során. Azt már általános iskolás korunk óta tudjuk, hogy az energia nem vész el, csak átalakul. Az égés során energia szabadul fel, azaz égetéssel nyerjük ki a fûtési energiát a fûtõanyagból, legyen az szilárd, vagy légnemû. Maga az égési folyamat minden csepp energiát kiprésel a fûtõanyagból, csak a kazánjaink sajnos nem képesek arra, hogy ezt a mennyiséget 100%-ban fel tudják használni lakásunk fûtésére. Hová tûnik az a hõ, amit nem hasznosítunk? Vízgõz képzõdik belõle, amely megkötve az égés során termelõdött savakat lecsapódik a kémény belsõ falára. Kondenzvíz lesz belõle. Nos, ennek a kondenzátumnak a „befogására” tervezték a kondenzációs kazánt. Hol van ugyanis az általunk kihasználatlan hõenergia? Ott, benne a vízgõzben!

A kondenzációs kazán nagy felületû, tagolt hõcserélõ felülete lehetõvé teszi, hogy a távozó hõ annyira lehûljön már a kazán belsejében, hogy ott le is tudjon csapódni. Márpedig ha a vízgõz nem a kéményben, hanem a kazánban csapódik le, a benne rejlõ hõenergia visszaforgatható a fûtési rendszerbe. Ezzel nem csak a fûtõanyagból hasznosítható energiát növeltük meg 15-20%-kal, hanem jelentõsen csökkentettük a kéményen távozó káros anyagokat is. Így is keletkezik némi víz, de azt már nyugodtan beleengedhetjük a szennyvízelvezetõ rendszerbe.

A mai korszerû kazánok hatásfoka 90-95%, ami igencsak jónak mondható. Hogyan számolják ezt ki? Minden anyagnak van egy úgynevezett égéshõje, ami az adott fûtõanyag teljes hõenergiáját jelenti, valamint van fûtõértéke, ami az érzékelhetõ hõenergia mennyiségét jelenti. Értelemszerûen az égéshõ minden esetben nagyobb, mint a fûtõérték. A kazánok hatásfokát úgy számolják ki, hogy a fûtõértéket veszik alapul, az egyébként is eltávozó hõenergia mennyiségével nem számolnak. Egyszerû példával élve: Ha 1 egység tüzelõanyag égéshõje 100, de az égés során óhatatlanul távozik felhasználatlan energia, mondjuk 15, akkor az adott fûtõanyagunk fûtõértéke 85 lesz. Ezt a fûtõértéket a kazánok hatásfokának számításakor 100-nak veszik. Tehát ha ezt a megmaradt 85-öt a kazán 90%-ban ki tudja használni, akkor értelemszerûen 90%-os hatásfokkal fût. Igen ám, csakhogy a kondenzációs kazán az eltávozó hõt is megfogja, amivel eddig nem számoltak. Megforgatja még egyszer a fûtési rendszerben, kisajtolva belõle az utolsó csepp hõenergiát is. Így ha a 85-öt vesszük alapul úgy gondolkodva, hogy a 15 egyébként is elmenne, nos ehhez a számhoz képest a kondenzációs kazán akár 108%-os hatásfokot is elérhet. Ne csodálkozzunk tehát, ha egy prospektusban azt olvassuk, hogy a kondenzációs kazán több mint 100%-os hatásfokkal fût. Ez általában nem népbutító reklámszöveg, csak a számítási gyakorlatból ered.

Megszokhattuk már, hogy ami a nyugati országokban beválik, az nálunk nem mindig hasznosítható. Napkollektorral melegvizet elõállítani Görögországban nem nagy mutatvány, de itthon télen azért gondok adódhatnak vele. Esõvíz visszanyerõ rendszer telepítése Angliában gyorsan kifizetõdik, nálunk azonban sok évet kell várni rá. A kondenzációs kazán esetében nincs ilyen tényezõ. Ráköthetõ a már meglévõ fûtési rendszerre, nem kell szétbontani a házat! Ugyanúgy néz ki, és a felhasználó szempontjából ugyanúgy mûködik, mint egy hagyományos kazán. Mégis, amíg a nyugati országokban körülbelül a fûtési rendszerek 50%-át (Hollandiában majdnem 100%-át) teszik ki a kondenzációs kazánok, addig itthon körülbelül 2%-nál járunk. Ez a szám rohamosan fog nõni a közeljövõben, tekintve, hogy a némileg drágább készülék 3-4 fûtési szezon alatt visszahozza az árkülönbözetet. Ezzel a ma ismert leghatékonyabb energia- és pénz megtakarítást teszi lehetõvé.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez, vagy tegye fel kérdéseit a fórumon keresztül!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: tibusz Dátum: 2013-08-13 15:39:01
Tisztelt Péli Csaba!

Kérdésem az lenne, hogy egy tégla építésû lépcsõház 60nm2-s I emeleti lakásába, mely kívülrõl nincs szigetelve és a nyílászárók sem a legjobbak, milyen teljesítményû turbós gázkazánt érdemes felszerelni, mely meleg víz elõállítására is szolgál. Illetve van-e elõírás, törvényi megkötés a teljesítmény vonatkozásában?
Név: Annemari Dátum: 2012-04-22 09:33:49
Tisztelt Péli Csaba!

Köszönöm részletes válaszát, sok mindenben megerõsitett, és számos új ötletet adott. Az ajánlott kazán teljesitménye soknak tûnik, több szakember 20 KW körüli, de max 24 KW teljesitményû kazánt javasol, a kifûtendõ rész 300 m3 , lehet, hogy ön 300m2-nek gondolta?
A kiegészitõ fûtésre az infra film nagyon jó ötlet, meg fogunk keresni szakembereket ez ügyben, a nappaliban a nagy üvegfelület elõtt egy 50 cm-es csik lehet, hogy megoldaná a problémánkat. Ehhez gondolom külön termosztát szükséges.
Több kazán szóba került, jelenleg hajlunk a Wolf kondenzációs hõközpont felé, amihez tartozik egy 50 literes rétegzõs melegviztároló is, és jelentõs kedvezménnyel kapható mostanában. Szivesen maradnánk a német ipar készülékénél, ez is oka a döntésünknek.
Még egyszer köszönöm mindenre kiterjedõ válaszát.
Üdvözlettel:
Szûcs Mariann
Név: Annemari Dátum: 2012-04-14 18:43:56
Tisztelt Péli Csaba!

Sok hasznos tanácsot olvastam már alább öntõl, remélem mindket is meg tud erõsítni, mi a jó döntés kazáncsere ügyben.
Egy négyszintes családi ház két alsó szintjét lakjuk, ami a földszint és a szuterén, melynek csak világító ablakai vannak, de szobákat is alakitottunk ki benne. A kazán kéményes Vaillant kombi cirko, ami 18. éve megbizhatóan mûködik, de most le szeretnénk cserélni. A készülék a szuterén szinten van, bélelt kéménybe kötbe. Szabadba való csatlakozás az új kazánnal sem lehetséges, marad a kéményes megoldás. A kémény teljes hossza 11-12 méter, mivel ugye mind a négy szinten áthalad.
A fûtés jelenleg nem kielégítõ. Romantik lapradiátorok vannak mindenhol, de az alsó, gyakorlatilag pince szinten állandóan hûvös van. A termosztát a földszinten van, ahová gyakran besüt a nap, ilyenkor- még télen is- be se kapcsol a fûtés. Amikor megy a fûtés, akkor is állandó probléma, hogy a beállított 21 fokot a földszinten eléri, de a pinceszinten nincs 17-18 foknál több, amikor a kazán lekapcsol, a lenti fûtõtestek szinte még nem is melegek.
A földszinti nappali téli nagy hidegekkor nem kifûthetõ, ha állandóan menne a fûtés, akkor se bírja még a 20 fokot se elérni. Az egyik fala terszra nézõ ablakfelület, dupla ajtóval. A radiátor nem itt van, mert ez földig üveg, hanem a másik falon, egy oldal ablak alatt. Télen a nem túl nagy páratartalom ellenére is gyakori, hogy a terasz felé nézõ hatalmas ablakfelületeken csurog a víz, felette a plafon hajlat penészedésre hajlamos, még a anyg odafigyeléssel végzett rendszeres szellõztetés ellenére is. Erre áthidaló megoldásként télen két ideiglenesen beállított olajradiátor volt a megoldás, közvetlenül az üvegfelület elõtt. Ettõl is szeretnénk megszabadulni.
Kezd kialakulni a megoldás, de kételyeink vannak.
1. Kondenzációs kazánt szeretnénk, de kérdés, milyen tipus az, ami a max 300 m3-t ki tudná fûteni, figyelembe véve a 11 méteres kéményhosszt, amire azt mondta egy szerelõ, hogy a beépítendõ könyökök miatt 15-16 métert kell tudni a kazánnak, 80/125 füstcsõ kivezetésnél. Ezt a paramétert elvétve találom meg a kazánok mûszaki leirásában

2. A két szint külön életet él, illetve hamarosan elõállhat az a helyzet, hogy a pinceszintet nem, vagy csak alig fogjuk használni, mert fiaink elköltözhetnek tanulmányaik miatt.
3. Az eddigi tanács többek részérõl az volt, hogy tegyük a termosztátot az alsó, hûvösebb szintre, és lássuk el a földszinti radiátorokat egyedi szabályozó termosztátokkal. Ez valószínûleg nagyjából megoldaná a lenti szint egyenletesebb fûtését, de mi lesz akkor, ha nem akarjuk majd használni? A felette lévõ szint fûtése miatt- mivel lent van a termosztát- lent is kénytelenek leszünk fûteni?
4. Jelenleg egy nagyon jól programozható , nappalra automatikusan 18 fokre állított termosztátunk van. Ha ez lekerül az alsó szintre, és ott próbál nappal 18 fokot tartani, a fenti, napsütéses szinten túl fog fûteni napközben, hiszen ott csak a radiátorokon lesz termosztát, amit nyilván nem fogunk reggelente gondosan, egyenként letekerni, hanem egy standard hõfokra lesznek állítva. Mi erre a megoldás?
Attól tartunk, hogy a kondenzációs kazánnal nemhogy spórolnánk, hanem épphogy többet fogunk fûteni, a nappali idõszakban, amikor senki sincs otthon. Lehet két külön termosztátot tenni a két szintre? Nem tudom pontosan hogy vannak a radiátorok bekötve, azt mondta egy szakember, aki itt járt, hogy a szelepekbõl úgy látja, nem sorosan.
Gondolkozunk rádióvezérelt termosztáton is, de nagyon félünk, hogy a monolit födém hogyan fogja befolyásolni a jeleket. Jelenleg is vannak gondok a vezeték nélküli internetnél. Nézegettem a Siemens termsoztátok leírását, de nem látom a hatósugár jelölést, hogy vasbeton esetén pl. hány méter a hatósugara.
Azt mondta egy hozzáértõ, hogy a radiátorok magasabb hõfokú fûtésre vannak tervezve, mint amit a kondenzációs kazán \"szeret\", ezért a hidegebb hónapokban nem fog tudni kondenzációs üzemmódban mûködni. Ennek ellenére hajlunk e felé, olyan kompromisszummal, hogy a télen hiddeg nappaliba beállítanánk két alacsony romantik lapradiátort a fix ablaküveg elé, lábra állítva.
Várom véleményét az ügyes hõfokszabályozás ügyében , valamit abban, hogy milyen kombi kazán az (melegvizet is kell, hogy szolgáltasson), amit ilyen hosszú kémény kivezetés esetén feltehetünk, de nem fölöslegesen nagy teljesítményû az adott légköbméterhez.
Elõre is köszönöm,
Szûcs Mariann
Név: Péli Csaba Dátum: 2012-04-12 18:09:47
Tisztelt Nagy András !


Sajnos a jelenlegi törvények nem teszik lehetõvé, hogy Ön a szomszéddal határos oldal falon oldal vízszintesen vezesse ki a füstgáz elvezetõ rendszert !
Ha azonban van minimálisan 3 méter védõtávolság a telekhatártól , akkor elméletileg kivezetheti az oldalfalon.
Felhívom a figyelmét azonban, ( attól függetlenül, hogy sok esetben "nem veszik figyelembe"), hogy a törvény elõírásai szerint SEMMILYEN NYÍLLÁSZÁRÓ ( tehát még egy szellõzõ ablak sem ! ) nem lehet az oldalkivezetés 3 méteres körzetében !

Ettõl függetlenül nem kel a meglévõ kéményt átalakítani vagy átépíteni !
Ilyenkor azt szoktuk megvizsgálni, hogy van e lehetõség függõlegesen a födémen keresztül a tetõsíkba kimenni a füstgáz kivezetéssel !
Ez ugyanis jóval olcsóbb lehet, mint a kéményt átalakítani ( ráadásul még abban is ki kel építeni a füstgáz kivezetést ! )

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu

Név: Péli Csaba Dátum: 2012-04-12 18:09:06
Tisztelt Kádár László !

Elõre bocsájtanám a nagyon személyes véleményemet :
a konvektoros fûtésnél szinte minden csak gazdaságosabb lehet, feltételezve, hogy a tulajdonosnak rendelkezésére áll olyan mértékû pénzeszköz, ami egy szinte új fûtési rendszer kiépítéséhez szükséges.

Nem "egyszerû" a válasz az Ön kérdésére !
Ugyanis egy komplett fûtés felújítás ( új rendszer kiépítésének ) költségét szeretné "összehasonlítani" egy konvektoros fûtési rendszerrel.

Ez azért sajnos ( szerintem ) nem teljesen összehasonlítható.
Egy központi fûtésnek a hatásfoka lényegesen jobb mint a konvektoros fûtésnek ( és akkor a sokkal magasabb komfortérzetrõl még nem is beszéltünk ) ! Éppen ezért a gáz megtakarítás meg is haladhatja a 40 %-ot a központi fûtés esetén !

Csak ennek a 40 %-nak az értékét viszonyítani azonban a megtérülési számításkor a beruházás összes költségéhez, ez szerintem torz adatot adna.
Ráadásul a beruházás összes költségébõl le kellene vonni azoknak a konvektoroknak az új árát, amit rövid idõn belül egyébként is cserélni kellene, ha maradna a konvektoros fûtés. ( ugyanis az is kiadás a fûtés fenntarthatósága érdekében ! )


Szerencsésebbnek tartom, ha megosztok Önnel egy-két "irányszámot", hangsúlyozva, hogy a konkrét adatok esetenként akár komoly mértékben is eltérhetnek az általam megadott adatoktól.

Jelenleg egy 80 négyzetméteres lakás ÚJ központi fûtésének a kiépítése "mindenestõl" megközelítõleg 700.000,- 1.000.000,- Ft
( radiátorok, csõvezetékek, kiegészítõ szerelvények, kondenzációs kazán, füstgáz elvezetés, munkadíj )
Hogy az Ön esetében milyen összeget takar az a bizonyos évi 30-40 %-os gáz megtakarítás, azt Ön ki tudja számítani !
Azt is tudjuk, hogy egy új konvektor felszerelve 70.000 - 100.000 Ft-ba kerül.

Tehát feltételezve esetleg, hogy egyébként is pár éven belül le kel cserélni 2-3 konvektort, akkor akár 4-6 éven belül megtérülhet a felújítás, a sokkal magasabb komfortról nem is beszélve.

Én a meglévõ vízmelegítõ ellenére is kombi kazánt javasolnék, mert ha most nem is használnák az új kazán meleg víz elõállítását ( ettõl a kazánnak semmi baja nem lesz ! ), akkor sem kel új készüléket vásárolni ha a jelenlegi vízmelegítõjük tönkremegy ( akkor már rá lehetne kötni a kazánt a rendszerre ).
Az új kazán hatásfoka viszont még a meleg víz elõállításakor is jobb lesz mint a jelenlegi meleg víz elõállítás hatásfoka.

Ha a döntés meghozatala érdekében további kérdések merülnek fel Önben, továbbra is örömmel állok a rendelkezésére !


Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu

Név: Bandi77 Dátum: 2012-02-12 19:53:13
Tisztelt Péli ur

A kérdésem:átfolyó vízmelegitõ helyére a fürdöszobába szeretnék felszerelni kondenzácios kazánt , kertesházban lakunk van e arra lehetõség ,hogy a kazán kéményt a falon át vezessük ki (szomszéd fele) igy nem kellene a vizmelegitõ régi kéményét használni, átépiteni .Elég volna kb 1,5m új kazáncsõ ami vizszintesen volna elhelyezve.

üdv: Nagy András
Név: Okinawa Dátum: 2012-02-12 18:39:04
Tisztelt Péli Csaba
Azzal a kérdéssel fordulnék önhoz,hogy jelenleg egy 83 négyzetméteres vályogházban lakunk,amit konvektorokkal fûtünk.Mi szeretnénk fûtést korszerûsiteni,és ha megoldható akkor kondenzációs gázkazánt szeretnénk beépíteni az új rendszerbe.Megitélése szerint mekkora megtakaritás éshetõ el és mennyi idõ lenne a megtérülés.Szigetelés nincs,de az ablakok régebbi tipusúak,viszonylag jó állapotban.A házban található három szoba:12-20-10 négyzetméter,egy fürdõ 10 négyzetméter,nappali 16 négyzetméter és konyha 15négyzetméter.Ha gazdaságossági szempontokat veszünk figyelembe akkor javasolja e kombi kazán beépítését.A használati melegvizet egy idropi tipusú kémény nélküli hõtárolós vizmelegitõvel állitjuk elõ.
Megtiszetlõ válaszát elõre is köszönöm.
Név: Péli Csaba Dátum: 2012-02-01 14:51:00
Tisztelt Damsa Dániel !

Most magam ellen fogok beszélni, de azt kel javasolnom, hogy elõbb a nyílászárókat cserélje.
Általánosságban elmondható, hogy egy jó fûtés korszerûsítés a nyílászárók cseréjével, a szigeteléssel kezdõdik és utána jöhet a fûtési rendszer korszerûsítése. ( ha kevesebb hõ "szökik el", már az megspórolhatja a számunkra a fûtés rekonstrukció "kezdõ" költségét )

Természetesen lehetnek kivételek : ha már haldoklik a meglévõ fûtési rendszer, és lépés kényszerben vagyunk.

Ami a konvektoros fûtést illeti :
Én MINDIG jónak tartom lecserélni a konvektoros fûtést központi fûtésre !!
MERT : min. 30 % gázmegtakarítás érhetõ el, és összehasonlíthatatlanul magasabb a komfort érzete a központi fûtésnek !!

Az Ön esetében az sem játszik szerepet, hogy "körbe fûtik", hisz az a késõbbiekben is ugyan úgy csökkenti a fûtési költségeit.
A szobák megosztott használati ideje sem döntõ tényezõ, hiszen a radiátor szelepekkel vagy még precízebben zónázásokkal ez is tökéletesen megoldható központi fûtés esetén is !

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu

Név: Péli Csaba Dátum: 2012-02-01 14:50:03
Tisztelt Mezey László !

Sajnos nem szolgálhatok jó hírrel.
Szinte biztos, hogy ezt a távolságot nem fogja "áthidalni" a rádió frekvenciás szobatermosztát
Nem is a távolság miatt elsõsorban, hanem a "rétegrend" miatt.
( max. 10 % esélyt látok rá )

Ha mindenféleképpen csak rádió frekvenciás készülék jöhet szóba, javaslom a SIEMENS készülékeit, ugyanis ennek a típusnak kapható egy u.n. "jel átjátszó" vagy más néven "jel erõsítõ" egysége is, amit kifejezetten az ilyen esetekre fejlesztettek ki.
( a Siemens rádió frekvenciás szobatermosztátokhoz ).
Azonban ez sajnos elég komoly mértékben emeli a költségeket :-(

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: Péli Csaba Dátum: 2012-02-01 14:49:09
Tisztelt Mucsi András !

Erõsen javasolnám 15-30 %-al túlméretezni a radiátorokat ! ( Az Ön alapszámításához képest )
Ennek elsõsorban az lesz az eredménye, hogy ha majd a kondenzációs kazánnal fûtenek, akkor is elég lesz az alacsonyabb ( 48-55 fokos ) elõremenõ vízhõmérséklet, és akkor is rövid idõ alatt fûtik fel a helyiségeket. Ellenkezõ esetben ( alacsony vízhõfok illetve magasabb hõfokkal kiszámolt radiátor teljesítmény ) "vontatott" lesz a fûtés, megnyúlhat nagyon a felfûtési idõ.

Én az Ön helyében nem gondolkodnék falfûtésen : túl nagy "bontással" és átalakítással valamint nagy költséggel jár a kialakítása egy már meglévõ épületen belül.
Szerintem a kondenzációs kazán gazdaságos üzemeltetését a radiátoros fûtés mellett is ki lehet használni !
( az a plusz költség amibe kerülne a falfûtés kialakítása, körülbelül 15-20 év alatt térülne meg a radiátoros fûtéssel szembeni megtakarítások által. Szerintem ugyanis maximum 5% megtakarítás lehet a kétféle rendszer üzemeltetése között. Ez szerintem nem egy kecsegtetõ alternatíva, túl hosszú a megtérülési idõ. )

További kérdések esetén is örömmel állok a rendelkezésére !

Üdvözlettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: Péli Csaba Dátum: 2012-02-01 14:47:56
Kedves Zombori Istvánné !

Az Ön problémájára a legegyszerûbb a megoldásom !

Kérem ha ideje engedi fáradjon be hozzánk az üzletünkbe :
( Szeged Csongrádi sgt. 22. "Csongi Fûtéstechnika " ) és szívesen tájékoztatjuk Önt
minden részletrõl ami kapcsolatos lehet egy kazáncserével úgy anyagilag mint a teendõkkel kapcsolatban.
Ha személyesen én véletlenül nem is vagyok az üzletünkben, nyugodt szívvel ajánlom bármelyik
kollégámat, biztos vagyok benne, hogy teljes körû tájékoztatásban lesz része !
Bízom benne, hogy sikerül olyan kazánt is találni, ami a legnagyobb mértékben megfelel az elvárásainak
( ár / érték arányban, megbízhatóságban és könnyû kezelhetõségben )

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: Péli Csaba Dátum: 2012-01-30 09:43:31
Tisztelt Mezey László !

Természetesen van "tippem", de azt nem garantálhatom, hogy valamilyen szinten nem lesz az is objektív.
Mivel ez a fórum elsõsorban gyakorlati tanácsokról szól, konkrét márkák ajánlata már a "reklám helye" lenne.
Amennyiben közvetlen elérhetõséget kapok Önhöz, természetesen szívesen megosztom Önnel a véleményemet és az ajánlásomat akár konkrét termékre vonatkozóan is.

Azért nem tudom megállni, hogy ne adjak egy-két általánosságban megfogadható tippet :
személy szerint én fontosnak tartom az ár:érték arányt
nem mindig a legdrágább készülékek a legjobb választás

Érdemes ellenõrizni a szakszervizek névsorát !
egy Debrecen méretû városban legalább 2-3 különálló szakszervizese van egy "korrekt" márkaképviseletnek.

Ha már meg vannak a szakszervizek érdeklõdjön utána, hogy melyik márkánál mennyi a beüzemelési költség
( ez szükséges a garanciához minden "normális" márkánál ), illetve konkrétan hogyan alakul a garancia ideje
( 1 év, 1+1 év stb. )

Érdemes megnézni, hogy egy adott márka hány éve van a piacon ( óvakodjon a nagyon új márkáktól )

Némely nagy üzlethálózat kínál nagyon olcsó, ám teljesen ismeretlen márkájú készülékeket,
sajnos sokszor még szakszervizes háttér sem áll mögöttük

Csak nagyon "vázlatosan" ennyit tanácsolnék egyenlõre, a "konkrétabb" ajánlásomat szívesen megosztom Önnel majd személyes kapcsolatfelvétel esetén.


Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: D. Dániel Dátum: 2012-01-29 21:23:49
Tisztelt Péli Csaba!

egy 81 nm-es lakásba költözünk (3m belmagasság), négy helyiségben van konvektor, kb 20- 25 évesek, a cseréjük valószínû idõszerû (2 cseréje szinte biztos kb 85e Ft). Érdemes-e egy központi fûtésrendszert megterveztetni, kiépíttetni? Megtérül-e az ára?
A lakásnál alsó fölsõ szomszéd van és egyik oldalról is fûtve van, az egyik felében szinte mindig tartózkodunk, mig a másik részt leginkább csak alvásra használjuk. Amennyiben a konvektoros fûtés marad, úgy az elavult nyílászárókat ki tudjuk cserélni. Melyik megoldást javasolja hosszabb távon átgondolva? Köszönettel: Damsa Dániel
Név: mylo Dátum: 2012-01-29 09:57:34
Tisztelt Péli Úr!

Egy fontos kérdés kimaradt az alábbi levélbõl:
a rádiófrekvenciás termosztátnak milyen az átlag hatósugara?
(nálunk a kazán a pincében van, utána béléstestes betonfödém - földszint - ismét betonfödém - majd emeleti rész. Elképzelhetõ, hogy az emeleten elhelyezett termosztát jele eljut a kazánig? (tkp. légvonalban 8-10 méter lenne a két pont közti távolság)
Név: MucsiAndras Dátum: 2012-01-29 09:25:52
Tisztelt Péli Úr!

Nagyon hasznos volt a cikk és a hozzászólásokra adott válaszokból is sokat tanultam. Helyzetem a következõ: Kb. 130 m2 hasznos alapterületû, öreg, vályog házban lakom, mely a közelmúltban külsõ hõszigetelést és új nyílászárókat kapott. A gázkazán viszonylag korszerû, mivel lángmodulációs és õrláng nélküli, azonban életkora (kb. 18 év) miatt valószínûleg néhány éven belül cserére fog szorulni. Ennél azonban sürgetõbb feladat a néhány helyiségben még megtalálható, régi fajta, tagos lemezradiátorok cseréje, melyet rövidesen el kell végeznem. Kérdésem a következõ: A késõbbi kondenzációs kazánra történõ átállás okán szükséges-e nagyobb felületû, ezáltal nagyobb teljesítményû radiátorokat választanom, vagy elegendõ a helyiségek térfogata és a hõveszteség alapján meghatározni a radiátorok méretét. Esetleg célszerû lenne-e falfûtésben gondolkozni? Segítségét elõre is köszönöm! Tisztelettel: Mucsi András
Név: Ildike Dátum: 2012-01-27 16:05:08
Tisztelt Péli Úr!

Én is csak azt kérdezném, hogy milyen kazánt vásároljunk, melyik az a típus, melyet nyugodt szívvel tudna ajánlani. Legyen megfelelõ ér/érték arányban, könnyen kezelhetõ, kevés karbantartást igényeljen.
A gyártó mennyi garanciát vállal egy új kazánra? Szegeden szeretnék vásárolni, mit javasol hova forduljak?
az elõzõ kazán helyére(C 24 fali kazán) mekkora átalakítást igényel a bekötése az újnak. A kémény szabvány méretû, bélelt, új kémény kiépítése szükséges?

válaszát elõre is köszönöm!
Név: mylo Dátum: 2012-01-26 19:21:49
Tisztelt Péli úr,
kimerítõ válaszát köszönöm, máris sok újat megtudtam belõle (pl. a termosztát elhelyezésével kapcsolatban). Valószínûleg a kazáncsere mellett döntünk, elõbb-utóbb úgyis meg kell tenni. Kivitelezõket már kérdeztem, legnagyobb gondom az, hogy a javaslatuk nagy többségben az általuk favorizált (jobban ismert, gyakrabban szerelt stb.) kazán volt. Általában elhangzott "ezt kedvezményesen meg tudnám szerezni". Én nem azt kértem, hogy milyet tudna-szeretne, hanem azt, melyik lenne a legjobb. Megjegyzem, olyan is volt, aki el sem jött megnézni a körülményeket, csak "úgy osztotta az észt". Mivel Debrecenben lakunk, sok lehetõségünk van a keresésre, majd csak megtaláljuk a legjobbat. Apropó: nincs egy jó ötlete? :-)
még egyszer köszönöm a választ
üdvözlettel
Mezey László
Név: Péli Csaba Dátum: 2012-01-26 09:47:31
Tisztelt Mezey László!

Egy kissé sokrétû a kérdése, de megpróbálok mindenre válaszolni.

A kazán csere (akár kondenzációs kazánra is) már eleve megtakarítást jelent. (átlagosan 15-30 %)

Az Ön által említett kazán már nem "mai gyerek", sajnos a hatásfoka sem a legideálisabb.
Amennyiben megbízhatóan mûködik, kérjenek kivitelezõtõl árajánlatot, hogy mennyibe kerülne különbözõ típusú
(kéményes, turbós, kondenzációs) új készülékre cserélni
(az új kéményes készülékek is várhatóan 5-15 %-al jobb hatásfokkal dolgoznak mint a régi C-25), így el tudják dönteni, hogy megéri már most új készülékre cserélni, vagy megvárják amikor már "muszáj" lesz cserélni az állapota miatt.

Azért tartom fontosnak elõre kérni az ajánlatot, mert egy turbós vagy egy kondenzációs kazán füstgáz elvezetésének a
költsége az adott helyszín tükrében nagyon eltérõ lehet, míg egy kéményes kazánnál ez a költség szinte nulla!

A gazdaságos üzemeltetést, a szintek szétválasztását kétféle módon tudom elképzelni:
A legpontosabban zónázással tudnánk beszabályozni a két szintet.
Ebben az esetben két teljesen külön zónára osztjuk a fûtési rendszert: földszint és emelet. Ebben az esetben két külön szobatermosztát egymástól teljesen függetlenül szabályozza a két zóna (két szint) fûtését 2 db zónaszelep mûködtetése révén.
Ez azonban csak akkor lehetséges, ha az emeletre EGY helyen megy fel egy külön gerincvezeték, a földszinti
gerincvezetéktõl függetlenül! Mivel azt írta Ön, hogy még "hagyományos" a kiépített csõrendszerük, sajnos
kétlem, hogy ez megvalósítható, mivel régebben elég ritka esetben használták ezt a csõvezetési módot.

A másik megoldás: a (gondolom) vezetékes szobatermosztátot lecserélni egy rádiófrekvenciásra!
Ennek az a nagy elõnye, hogy Ön oda viszi a lakásban a szobatermosztátot ahova akarja!
Természetesen ezt a rendszert csak akkor tudom használni, ha fent vannak a radiátorokon a termofejek (már pedig Önöknél fent vannak a levele alapján!)
A módszer :
2.1 Ha csak a földszintet szeretné fûteni, akkor a szobatermosztát a földszinten van valahol (a leghidegebb de még fûtött helyiségben), míg az emeleten lévõ radiátorokon a termofejeket a kívánt hõfokra állítjuk be. (minimum hõfok vagy fagymentesítés)

2.2 Ha az emeletet szeretné fûteni, akkor az emeletre megy a szobatermosztát (a legmelegebbnek kívánt szobába), míg a földszint hõmérsékletét szintén a radiátorokon lévõ termofejekkel szabályozzuk be.

Mindkét esetben a kazán mûködését az a szint fogja szabályozni amelyiket melegebbre szeretné felfûteni! Minden esetben arra kel figyelni, hogy abban a szobában ahova a szobatermosztátot helyezzük, az összes radiátoron a termofejeknek maximálisan nyitva kel lenniük!


Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu

Név: Péli Csaba Dátum: 2012-01-26 09:41:48
Kedves Zombori Istvánné !

Az Ön által említett 100 m2 felfûtéséhez bõven elegendõ (normális körülmények között)egy 24 kW-os kazán, tehát a C 24-es kazánnak bõven elégnek kel lennie !

Éves szinten legalább 3-5 esetben cserélünk úgy régi kazánt új kondenzációs kazánra, hogy azután a kapcsolat tartásával
nyomon is tudjuk követni a gázfogyasztás változását.

A fent felvázolt tapasztalatok alapján nyugodtan állíthatom, hogy az esetek 90-95 %-ban 15-30 % közötti gázfogyasztás megtakarítást könyvelhettek el a tulajdonosok (szélsõséges esetben volt már 30 % fölötti megtakarítás is)

Azonban ezt sajnos senki nem tudja garantálni Önnek, mert a megtakarítás mértéke sok körülménytõl függ! (kazán típusa, rendszer felépítése, ház hõvesztesége, komfort változás, gáz ár változás és még hosszan sorolhatnám)
A magam részérõl én úgy gondolom, hogy az Ön esetében is lehet számolni minimum 15 %-os megtakarításra!

Azonban ne felejtse el, hogy a "megéri e " illetve "mikorra térül meg" kérdések felvetésekor ne az új gázkazán teljes árával számoljon!
Ugyanis várhatóan pár éven belül valószínûleg egyébként is kellene a régi kazánjukat cserélni!
Annak is lenne bekerülési költsége, ha csak sima kéményes készüléket tennének újra fel a rendszerre, tehát igazából a két beruházás árkülönbözetét kell a megtérülési idõ számításakor figyelembe venni!
Ez alapján viszont nyugodtan állíthatom, hogy átlagosan 1-3 éven belül megtérül a többlet költség egy kondenzációs kazán választása esetén szemben egy új kéményes kazán választásával !

További kérdések esetén is örömmel állok a rendelkezésére !

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu

Név: Péli Csaba Dátum: 2012-01-26 09:39:11
Tisztelt Kiss Barnabás !


Én egy kicsit precízebb, egyszerûbb, ugyanakkor ( szerintem ) hatékonyabb megoldást javasolnék mint egy második puffertartály.

Mindazt amit Ön felvázolt, amit szeretne elérni, azt egy termoszstatikus keverõszeleppel, egy motoros háromjáratú szeleppel és egy
precíz vezérlõ elektronikával tökéletesen, pontosan meg lehet oldani !
Nem kerül olcsóbba mint egy újabb puffertartály, de azért hagy jegyezzem meg, hogy ha újabb puffertartályt építene be, nagy valószínûséggel ezekre készülékekre akkor is szükség lenne egy precíz mûködés érdekében.


Az én javaslatom vázlatosan :

Vegyes tüzelésû kazán - 1600 literes puffer tároló - hidraulikus váltó
Gázkazán - hidraulikus váltó
Hidraulikus váltó - radiátorok


1.: A vegyes tüzelésû kazán fûti a nagy puffert, akár 80-85 fokig, ez egy teljesen független rendszer a fûtés rendszerétõl.
( gondolom ez most is így van )


2.: A második kör a puffer tartály és a hidraulikus váltó között lenne.
ide viszont beiktatnék egy termosztatikus keverõszelepet, ami megakadályozza, hogy a tartályból a szelepen meghatározott
hõfoknál magasabb hõfokú víz menjen a hidraulikus váltó felé ( tehát ha pl. 60 fokra van állítva a keverõszelep,
akkor a radiátoroktól visszatérõ vizet keveri a puffer felõl jövõ 85 fokos vízzel olyan mértékben,
hogy az a hidraulikus váltó felé menõ ágon a kívánt 60 fokos lesz ). Ezzel többek közt azt is elérem, hogy a puffer tartályban
lévõ meleg vizet hatékonyabban tudom felhasználni, hosszabb ideig elég a fûtés kiszolgálására.


3.: A harmadik kör a gázkazán és a hidraulikus váltó között lenne .
A hidraulikus váltó tulajdonképpen az Ön által említett 300 literes tároló szerepét venné át !
A gázkazán a hidraulikus váltó vízhõfokát figyeli, tehát csak ennek a hõfoka befolyásolja a gázkazán mûködését.


4.: A hidraulikus váltó és a radiátorok közötti kör zárja a rendszert egy fontos elem közbeiktatásával :
A radiátorok felõl jövõ visszatérõ vezeték kapna egy motoros váltószelepet. Ennek az a dolga, hogy érzékelve a
radiátorok felõl visszatérõ víz hõfokát mindaddig a puffertárolóból engedi a hidraulikus váltóba a visszatérõt, amíg a
puffertárolóban lévõ víz 2 fokkal magasabb mint a radiátoroktól visszatérõ víz. Tehát ebben az esetben a gázkazán mindig csak a
"hiányzó" hõmennyiséget fogja "ráfûteni" a hidraulikus váltóra ( ezért nem is kel neki külön vezérlés, a gázkazán a hidraulikus
váltó vízhõfokát figyeli ). Amikor a tároló "kihûlt", akkor a motoros szelep átvált, és a radiátorok felõl jövõ visszatérõt a puffer
kihagyásával közvetlenül a hidraulikus váltóra küldi ( így érem el, hogy a gázkazán ne kezdje el visszafûteni a puffertartályt. )


A fent leírt sémában nagyon fontos, hogy jól legyen beállítva a különbözõ mért vízhõfokokhoz a rendszer szabályzása !
3 helyen mérünk vízhõfokot :
a puffertartály elõremenõ oldalában
a radiátoroktól visszatérõ ágban
a hidraulikus váltóban
van egy 4. hely is ( a vegyes tüzelésû kazánnál ), de az egy "külön történet".
( Van egy-két ügyes "trükk" a vegyes tüzelésû kazánnál is, ami jelentõsen növelheti annak a hatásfokát )


A szobatermosztát alapvetõen ebben az esetben a hidraulikus váltó és a radiátorok közötti szivattyú indításáért felel, míg a rendszer vezérlése felel azért, hogy a motoros váltószelep segítségével onnan vegyük ki a fûtéshez a meleg vizet ( a hidraulikus váltón keresztül ) ahonnan az a rendszernek a legoptimálisabb !
Ez egy precíz, érzékeny, minden részegységében nagyon pontosan bekalibrálható rendszer.


Lehet, hogy elsõ olvasatra egy kicsit bonyolultnak tûnik a fent leírt rendszer, de lerajzolva már sokkal átláthatóbb !
Nagyon sok alkalommal bizonyította már ez a rendszer így a mûködõ képességét !
Amennyiben kérdése merülne fel a leírt rendszerrel kapcsolatban kérem keressen meg akár közvetlenül emailben, és szívesen segítek a továbbiakban is .
Ami a kondenzációs kazán optimális elõremenõ vízhõfokát illeti : mint már többször írtam, nem az elõremenõ vízhõfok dönti el egy kondenzációs kazán hatásfokát !
A visszatérõ vízhõfoknak kel a lehetõ legalacsonyabbnak lennie, lehetõleg 53 fok alattinak, tehát ez fogja meghatározni
az elõremenõ víz hõfokát.
Az Ön esetében ( a fent leírt rendszert figyelembe véve ) a hidraulikus váltó irányába nyugodtan lehet 55-60 fokos elõremenõ !
( kísérletezni lehet, ha van rá idõ, valószínûleg még a 65 fokos elõremenõ vízhõfok is jó lehet )
Nagy valószínûséggel a felfûtési idõ 80 - 90 %-ban még így is kondenzációs üzemmódban fog mûködni a kazán ( tehát takarékos
üzemmódban )


Bízom benne, hogy segíteni tudtam Önnek a válaszaimmal.
Ha bármilyen kérdés merül fel Önben a fenti témákkal kapcsolatban, örömmel állok továbbra is a rendelkezésére !


Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: mylo Dátum: 2012-01-19 13:49:30
T. Péli Úr!
Hagyományos (vastag csövekkel), radiátoros (most cseréltük dunaferesekre, termosztátokkal), C-25-ös álló régi, kéményes gázkazános, késõbb beépített keringtetõ szivattyús fûtési rendszerünk van. 100-120 négyzetmétert kellene fûteni. A ház téglaépítésû, kívül szigeteletlen, a nyílászárók szigetelése sem tökéletes. Legnagyobb gond az, hogy a gyerekek elköltözésével csak az alsó szintet kellene fûtenünk állandóan, a felsõt csak akkor, ha itthon vannak az unokák is kéthetente hétvégeken, akkor viszont jócskán, mert kis gyerek van. Gazdaságosabb mûködtetésre mit javasolna? Kazáncsere? Milyen?
Válaszát elõre is köszönöm
László
Név: Zomboriné Dátum: 2012-01-16 16:07:14
Tisztelt Péli Csaba!

Fûtésrendszerünk 1992-ben készült, nyílt rendszer. A radiátorokat már kicseréltettük (dunafer) a kazánunk C 24-es fali kazán 20 éves. Mûködik, de a jóval több mint 100 m2-t fûtünk vele, ami kicsit soknak tûnik. Kérdésem, hogy a kazán esetleges cseréje (kondenzácicósra) ilyen radiátoros rendszernél kb. mekkora fûtésmegtakarítást eredményez. A házunk 38-as téglából épült, nincs kívülrõl szigetelve. Az ablakokat utólagosan szigeteltettük (már nem mozog a függöny). Azért is kérem a tanácsát, mert én általában csalódom az ilyen nagy számokban, nekem hihetetlennek tûnik a 30 %-os energia megtakarítás. Most számoltuk ki az elõzõ éves gázfogyasztásunkat, ami közel 2000 m3 egy évre. A 30 %-os megtakarítás azt jelentené hogy 1400 m3 fogyasztás egy évre? Ez túl szép, hogy igaz legyen!
Ui.: az évi 2000 m3-es fogyasztásban a fõzés is benne van. A lakásban 20 fok csak a délutáni/esti órákban van, az átlagos nappali hõmérséklet 17-18 fok, éjszaka 16 fok. (Nálunk 22 fok csak nyáron van)

válaszát elõre is köszönöm!
Név: Barna21 Dátum: 2012-01-16 09:21:21
Tisztelt Péli Csaba!

Fûtésátalakítás elõtt állunk és szeretnék segítséget kérni.
Adott egy vegyes kazán és egy 1600 literes puffer tartály rendszerbe kötve a radiátorokkal és egy ariston class premium 24 kazánnal.
Minden jól mûködik kivéve, hogy nem tudom a puffert teljesen kihasználni, mert 80-85 fokos vízzel nem túl szerencsés fûteni.
Kérdésem az lenne, hogy egy harmadik hõcserélõs tartály közbeiktatásával megoldható lenne a fûtés?
Két kör lenne: egyik vegyes kazán, puffer, hõcserélõ, 300 literes tartály.
másik kör: gázkazán, radiátorok, 300-as tartály.
Ha hõcserélõn keresztül 50-55 fokos vizet tartok a 300-as tartályban (ameddig tart a nagy puffer), akkor ezt a gázkazánnal összekötve tudom használni? Tehát a gázkazán készítené a fûtõvizet (50 fok) a radiátorokba de a tartályból lenne a visszatérõ ág bekötve, vagyis már úgymond elõmelegített vizet kapna.
Vagy egy keringetõ vigye a radiátorokba a vizet és a gázkazán csak a 300-as tartályba dolgozzon?
Másik kérdésem: Milyen elõremenõ vízhõfokkal tud a leggazdaságosabban mûködni ez a típusú gázkazán?

Tisztelettel : Kiss Barnabás


Név: Péli Csaba Dátum: 2012-01-05 05:23:46
Tisztelt Borsi Zoltán !


Nem egészen értem a kérdését, úgy gondolom a válaszom elõtt pontosítanunk kellene a
fogalmakat, hogy biztos egy dologról beszéljünk !

Olyan készüléket, hogy "vegyes tüzelési kondenzációs kazán" nem ismerek.

Van ugye a vegyes tüzelésû kazán ( fával, szénnel, faaprítékkal stb lehet benne fûteni )
illetve van a kondenzációs kazán, amely gáz üzemû fali ( esetleg álló ) kazán

A két készüléknek teljesen eltérõ a füstgáz kivezetési rendszere, és a füstgáz kivezetõ rendszerrel kapcsolatos igénye !

Tehát addig amíg nem tisztázzuk, hogy Ön melyik készülékre gondolt, addig sajnos nem tudok pontost választ adni Önnek !

Csak elöljáróba annyit, hogy a gázüzemû kondenzációs kazánoknak SAJÁT füstgáz elvezetõ rendszerük van, így az esetek
többségében ez teljesen független a meglévõ ( vegyes tüzelésû kazánokat kiszolgáló ) kéményektõl !

A radiátoros rendszerével kapcsolatos kérdésére is csak akkor tudok korrektül válaszolni, ha elõbb tisztázzuk,
hogy Ön melyik kazántípusra, milyen fûtési rendszerre gondolt valójában !

Tisztelettel : Péli Csaba
Csongi Fûtéstechnika
www.futestechnika.eu
Név: zolesz111 Dátum: 2011-12-29 20:35:07
Tisztelt Címzett!

Azt még elfelejtettem, jelenleg gravitációs rendszerem van (vastag csövek, öntött vas radiátorok ill. a két szobába aluminium radátorok).
Érdemes a kazán felújítássak kezdenem, vagy jobb járok, ha rendszer cseréjét hajtom végre elsõnek(radiátorok).

Tisztelettel : Borsi Zoltán
Név: zolesz111 Dátum: 2011-12-29 20:15:58
Tisztelt Címzett!

Olyan kérdésem lenne, hogy lemértem a jelenlegi vegyes tüzelési kazánom kéményét, a külsõ méretét 40 cm x 52 cm (téglából). A vegyes tüzelési kondenzációs kazánnak mekkora kémény szükséges? A jelenlegi megfelel vagy újat kell építeni?
Új kémény építetése milyen összeget jelent?

Tisztelettel : Borsi Zoltán!
Név: Péli Csaba Dátum: 2011-07-26 10:47:58
Kedves Zsuzsa !


Megpróbálok sorban válaszolni a kérdéseire .

A kondenzációs kazán füstgáz elvezetés kiépítése nem jár magasabb a költséggel mint egy hagyományos turbós kazánnak.
Ennél csak az az olcsóbb megoldás, ha maradnak a kéményes kazánnál, és ugyan azt a kéményt használják mint eddig.
Ebben az esetben azonban számolnia kel azzal, hogy a gázfogyasztása a kondenzációs kazánhoz képest mintegy
14-17 %-al több lehet a kéményes kazán esetében, tehát hosszú távon megéri a többlet beruházás.

A füstgáz elvezetés kiépítésének költségét a rendszer ismerete valamint a helyszín ismerete nélkül nehéz megmondani.
Azonban az anyagköltség tekintetében nem lövünk nagyon mellé, ha méterenként mintegy 7000 - 7500 Ft-os áron kalkulálnak.

Ehhez hozzá kell számolni még a kiépítés munkadíját, ami általában ( helyszíntõl függõen )
mintegy 30.000 - 40.000 Ft-os költség.
( ez egy átlagos adat, a hely adottságától és a kiépítés hosszától függõen jelentõs eltérés lehet ! )

Mint már említettem fentebb is, a hagyományos turbós ( zárt égésterû ) kazán füstgázelvezetésének kiépítése
ennél csak több lehet. ( mintegy 10-15 %-al ). Ez a használatos csövek árából adódik, a munkafolyamat
mindkét esetben ugyan az, tehát a munkadíjban nem igazán szokott különbség lenni.

Úgy gondolom, hogy még az Ön által felvázolt régi rendszeren is gazdaságosan üzemeltethetõ a kondenzációs kazán.
Jó lenne tudnom, hogy eddig hány fokos vízzel fûtöttek !
De amennyiben eddig a fûtési vízhõfokuk nem haladta meg a 60-65 °C-ot, akkor biztos vagyok benne, hogy a
kondenzációs kazán is fel fogja fûteni a lakást 55-60 °C-os vízzel is !
( és ebben az esetben még bõven kondenzációs üzemmódban dolgozik a kazán )

És ne felejtsük el azt sem, hogy hosszan tartó nagy hideg esetében is a kondenzációs kazán is képes akár
70°C-os fûtõvizet is elõállítani, csak akkor nem mûködik gazdaságosabban mint egy turbós kazán.

A kazán csere alkalmával feltétlen javaslok a rendszerbe beépíttetni iszapszûrõt ( mintegy 20.000 Ft-os anyagköltség )
az új kazán védelme miatt !

Ismerve a készülék- a füstgázelvezetõ rendszerek árát, átlagos munkadíjjal kalkulálva szerintem ( bõven ) bele fognak férni
az Ön által említett keretbe !
( új kondenzációs kazán, füstgáz elvezetés, iszapleválasztó és munkadíj )

Amennyiben további kérdései merülnek fel örömmel állok a rendelkezésére !

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu

Név: zsoldizs Dátum: 2011-07-19 12:09:27
Tisztelt Péli Csaba!

Fûtéskorszerûsítés elõtt állunk, eddig FÉG típusú gázkazánunk volt (külön a melegvíz és a fûtés, közel 20 éves). A házunk régi épület, régi nyílászárókkal, fal szigetelés nélkül, hagyományos vascsövekkel és radiátorokkal. Kb. 80-90 m2. A kéményünk béleletlen, külön szerelt kémény kell majd az új készülékhez. A rendelkezüsünkre álló összeg kb 600 e Ft. Mivel nem tudom mikor lesz lehetõségünk esetleg nyílászárókat stb. cserélni a közeljövõben ezzel nem számolok. A kérdésem a következõ lenne: ki lehet-e, hogyan és kb. milyen költséggel alakítani egy szerelt kéményt a kondenzációs kazánhoz, ez kb. milyen többletköltséget jelent a hagyományos kialakításhoz képest? Ha kondenzációs kazán mellett döntök a leírt feltételek között gazdaságosan üzemeltethetõ-e, még ha a radiátorokat nem is tudom kicserélni..valamint hogy ki tudom-e így rendesen fûteni ezt a nem túl jó hõszigetelésû házat? Mi a véleménye ebbõl az összegbõl mi a számunkra legoptimálisabb, megvalósítható fûtési megoldás?

Segítségét elõre is köszönöm.

Zsuzsa
Név: Péli Csaba Dátum: 2011-07-18 11:08:37
Tisztelt Debera Zsolt !


Megítélésem szerint az Ön esetében egy 24 kW-os kazán bõven megoldja a fûtés feladatát a használati
meleg víz ellátással együtt.

Én személy szerint a Bosch, Vaillant, Baxi készülékeket ismerem, ezek közül bármelyik tárolós kondenzációs kazánt nyugodt szívvel merem javasolni.

( BAXI Prime Storage ; BOSCH Condens 7000 WT )

A kondenzációs kazánokhoz sem kell több radiátor!
A radiátorok méreteit (hosszát) szoktuk 10-30 %-kal túlméretezni, mivel a hagyományos fûtési rendszerekben
alkalmazott 70 °C-os fûtõvízhez képest alacsonyabb hõfokú elõremenõ fûtõvíz hõfokot alkalmazunk.

Azt, hogy mennyire méretezünk túl, nagyban függ az épület szigetelésétõl, a nyílászárók állapotától.

További kérdések esetén örömmel állok a rendelkezésére .


Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu

Név: zsorzs40 Dátum: 2011-07-15 14:09:14
Tisztelt Péli úr!
Kondenzációs kazánt szeretnék, olyat ami egyben meleg víz tárolóval rendelkezik.Az épület kb 250 légköbméter.Mekkora teljesítményû kazánt és milyen tipust tud ajánlani.
Valamint érdeklõdöm, hogy a kondenzációs kazánhoz valóban több radiátort kell felszerelni mint egy hagyományos esetén, mivel ilyenekkel riogatnak.Köszönettel Debera Zsolt
Név: Péli Csaba Dátum: 2011-07-13 16:01:20
Tisztelt Lõrincz Csaba
Sajnos az Ön által említett kazánt nem ismerem.
Csak gondolom, hogy egy kéményes kazánról lehet szó.
Általánosságban elmondható, hogy egy kéményes kazánhoz képest a kondenzációs kazán 20-30 %
megtakarításra képes.
Különösen érvényes ez az Ön esetében, hisz az egész lakásban alacsony hõfokú fûtési rendszer van,
amihez kifejezetten ideális a kondenzációs kazán !
Az Ön által említett kazán típust tökéletes választásnak tartom !
Megbízható, kipróbált, nagyon jó ár/érték arányú készülék !
A magam részérõl mindenféleképpen támogatom a kondenzációs kazán beépítését.

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: Péli Csaba Dátum: 2011-07-13 16:00:03
Tisztelt Magyar László !
Én az Ön helyében valószínûleg a radiátorok cseréje mellett döntenék !
Elsõsorban azért , mert ( ahogy leírta ) a jelenleg használt radiátorok hatásfoka lényegesen rosszabb lehet mint egy új lapradiátornak ( vastag festék réteg, iszaplerakódás, stb. )
Valóban lényegesen több víz kering egy öntött vas radiátoros rendszerben, de a hatásfok különbségbõl adódó lényegesen rövidebb üzemidõ visszahozza a „rosszabb” hatásfok miatti „többlet” gázfogyasztást.
Azonban még ezt is el tudja kerülni, ha 30%-al túlméretezi az új radiátorokat, és a kondenzációs kazánnál „csak” 50°C-os elõremenõ vízhõfokot állít be ( fûtõvíz hõfoka ).
Tökéletesen fog fûteni a rendszer a legjobb hatásfok mellett, és még ezen az sem fog változtatni, ha pár termosztát fej lezár néhány radiátort.
Természetesen lehet kombinálni a fürdõszobában a radiátoros fûtést a padlófûtéssel, de én minden esetben hangsúlyozni szoktam, hogy nem a radiátor visszatérõ vizét kell a padlóba vezetni, hanem ha egy jó rendszert akarunk, akkor külön kevert kört kel a padlófûtésnek kiépíteni. Ez azonban az egyéni véleményem, tudom, hogy nem minden kivitelezõ ért ezzel egyet, de én akkor sem alkalmazom soha a radiátor visszatérõ vizét padlófûtésnek.

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: Péli Csaba Dátum: 2011-07-13 15:58:03
Kedves Orange !
Szerencsémre nem volt dolgom ezzel a kazán típussal.
Az Ön által említett pénzügyi keretbe kéményes és turbós ( zárt égésterû ) kombi kazán fér bele, de számítania kel a járulékos költségekre is ( kémény vizsgálat, füstgáz kivezetés, szakszervízes beüzemelés, szerelési díj stb ) Az Ön által említett keretbe ( amennyiben ez a keret a készülékre szól) belefér a BAXI FOURTECH készülék kéményes és turbós változata is, nyugodtan merem ajánlani Önnek ezt a márkát és a típust !

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: Péli Csaba Dátum: 2011-07-13 15:56:40
Tisztelt Flögl István !

Én a kondenzációs kazánt javaslom, még egy új turbós kazánnál is 7-9 %-al jobb a hatásfoka. Amennyiben külsõ HMV tárolót használ, értelemszerûen kondenzációs fûtõ kazánt kell választani.
Bõven megfelelne az igényeinek egy 24 kW-os készülék, itt is elsõsorban a 24 kW a tároló felfûtése miatt szükséges.
Amennyiben még aktuális és igényli Ön, nagyon szívesen ajánlok Önnek egy pár típust amit megfelelõnek tartanék az Ön rendszeréhez.
Amennyiben nincs túl sok „kacskaringó” a fûtési vezetékrendszerben ( nem kel sok idom ) akkor nyugodtan lehet készíteni a rendszert szénacél csõrendszerrel, lényegesen olcsóbb lesz mint a rézcsöves rendszer ( érdemes mindkettõre kalkulációt kérni a kivitelezõtõl ).
A szénacél rendszer viszont csak zárt rendszerre alkalmazható !
( az Ön rendszere szinte biztos, hogy zárt rendszerû lesz ! )
Ami a radiátor méreteket illeti :
Nappali 22/600/1400
Nagy szoba 22/600/1400
Kisszoba 22/600/800
Étkezõ 22/600/800
Közlekedõ 22/600/1000
A radiátorok méretezésénél kondenzációs kazánt vettem figyelembe !

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: Péli Csaba Dátum: 2011-07-13 15:54:44
Kedves Majrovics Ilona !

Mind a két Ön által említett kazánt jó készüléknek tartom, megbízhatóak és kiváló hatásfokkal üzemeltethetõ készülékek.
Javaslom, hogy kérdezze meg a férjét, hogy mire szeretné költeni azt az összeget az elsõ tél után, amit megspórolnak az eddigi gázszámlájukhoz képest ! 
Egy régi kéményes kazánhoz képest a megtakarítás sok esetben a 30 %-ot is meghaladja !
Ez pedig egy fûtésszezonra számítva nem kevés pénz általában .
Az Ön által említett készülékek ráadásul kombi készülékek, így ( ha jól sejtem ) egybõl a használati meleg víz ellátást is az új kazán fogja biztosítani, valószínûleg azt is gazdaságosabban, mint egy régi ( levízkövesedett ) villanybojler !

Csak érdekesség képen említem meg, ha a vegyes tüzelésû kazánt elég rendszeresen használják ( az átmeneti idõszakokban ) akkor érdekes lehet egy olyan összeállítás is, hogy : vegyes tüzelésû kazán, fûtõ gázkazán, külsõ HMV tároló.
Ebben az esetben még azt is el lehet érni, hogy az átmeneti idõszakban a vegyes tüzelésû kazán a fûtésen túl a HMV-et is elõállítsa !
Tény azonban, hogy ennek a rendszernek elég komoly plusz költségei vannak.

Tisztelettel : Péli Csaba
www.futestechnika.eu
Név: Csabi9 Dátum: 2011-04-20 12:48:51
Tisztelt Péli úr!

Szeretnék tanácsot kérni öntõl! Egy téglaépítésû családi házban 120 m2-t kell fûtenem. Padlófûtés van az egész lakásban. Mostanáig egy Unior Alu Super 25-ös kazánnal fûtöttünk. Érdeklõdnék, hogy érdemes e lecserélni kondenzációs kazánra? Illetve ha igen kb hány %-ot tudnék ezzel megspórolni? Eddig évente kb 2800 m3-t fogyasztottam Amit kinéztem, az egy Baxi Prime HT 1.240 fali kondenzációs fûtõ gázkazán. Elõre is köszönöm véleményét!
Név: Fakerman Dátum: 2008-06-17 11:11:40
Sziasztok! egy ideje agyalunk már, hogymilyen kazánt vegyünk, mert a régi eléggé haldoklik(egy év alatt háromszor döglöttbe) Hallottam már errõl a kondenzációs kazánról, de hiába olvastam róla, nem értettem. Végre egy olvasható cikk, most értettem meg, mi ez a 100% fölötti teljesitmény. Tök jó a cikk! Látom még fejlesztés alatt vagytok, csakígy tovább.

Még több cikk kategóriából