Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2008-10-22
Hozzászólások: 0db

Konyha - az otthon szíve

Dédanyáink, nagyanyáink idejében a konyha köztudottan központi szerepet töltött be a család életében. Ez a hely nem csupán az élelmiszerek tárolására vagy a fõzésre volt hivatott, mindemellett lehetõséget nyújtott arra, hogy az étkezések alkalmával itt gyûljön össze a család apraja, nagyja, s meleg, bensõséges légkörben fogyaszthassák el az ételt, közben megbeszélve a nap történéseit. A családi élet legfontosabb eseményei e helyen zajlottak.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Sajnos mára a készen vásárolható, mirelit ételek világában, mind inkább háttérbe szorul eme funkciója. Egyre ritkábban láthatjuk anyáinkat a tûzhely mellett állni ételt kevergetve, s csak álmodozhatunk a letûnt korok emlékeirõl.

 

Mert igenis a legtöbben vágyunk erre a meghitt légkörre. Személyes tapasztalatom alapján szûrtem le a következtetést, s döbbentem rá a valóságra. Megfigyeltem ugyanis, valahányszor barátokat fogadtam, vagy kisebb összejövetelt tartottam a lakásomban, a vége mindig az lett, hogy lassan az egész társaság kiszivárgott a konyhámba, ahol az asztal körül ülve vagy állva beszélgettünk tovább. Egy idõ után szembeötlõ lett, ez szinte kivétel nélkül így alakul máshol is. Mintha valamiféle menedékként szolgálna ez a helyiség a külvilág elõl.

 

Ekkor kezdtem nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy konyhám ne pusztán funkcionális jelleggel üzemeljen. Igyekeztem a lehetõ legbarátságosabbá tenni olyan sikerrel, hogy mostanában a vendégeimmel a konyhaasztal mellett, szinte éjszakákat beszélgetünk végig, nem kívánkozva onnan máshova.

 

Természetesen egy konyhának a felsoroltak mellett, sok más kritériumnak is meg kell felelnie. Szerencsére ma már számtalan ötlet és lehetõség kínálkozik arra, miként elégítse ki egy vérbeli háziasszony konyhai igényeit. Egyéni ízlés szerint válogathatunk a beépített és mobil bútorok, a modern, illetve hagyományos, sõt rusztikus hangulatot sugárzó berendezési stílusok között. Amit mindenképpen érdemes figyelembe venni a berendezés tekintetében, az a rendelkezésre álló hely mérete. A nagyobb terek szabadabb, merészebb lehetõségeket kínálnak, akár sötétebb, nehezebb konyhabútorokkal. Ilyen esetben akár az egész felsõ falfelület szabadon maradhat - pl. dekorálás céljából - s elegendõ lehet egy hosszú pult alsó részének beépítése. Ha kicsi hellyel rendelkezünk, akkor már jobban ki kell használnunk minden centimétert. Viszont ebben az esetben, még annyira sem javallott a falra függesztett szekrények elhelyezése. Ha mégis szükségszerû lenne a tárolás szempontjából, akkor a felsõ, zárt elemek egyhangúságát, levegõtlenségét törjük meg nyitott polcokkal, fali rendszerezõkkel. Valamint az ajtók esetében részesítsük elõnyben az üvegbetétes megoldást a tömött fával szemben.

 

Ha tudatosan szereljük fel a konyhai eszköztárunkat, s nem halmozunk fel felesleges darabokat, nem fog gondot okozni azok megfelelõ tárolása, hiszen a zárt elemekben kényelmesen elférnek a nagyobb edények, míg a felsõ polcokon helyet kaphatnak a kisebb darabok. A lényeg, hogy minden elérhetõ közelségben, biztonságos helyre kerüljön. Erre kiválóan alkalmasak a sokfiókos megoldások. Lényeges, hogy amit csak lehet, tároljunk zárt helyen, elkerülve ezzel a diszharmóniát.  A hely optimális kihasználásával szabadabb mozgásteret nyerhetünk, amely lényegesen megkönnyíti, élvezetesebbé teszi majd a rutinná vált munkafolyamatokat.

 

Magától értetõdõ, hogy a " vizes " helyiségekben, könnyen tisztán tartható, könnyen kezelhetõ vízálló felületeket hozzunk létre. Ez a szabály érvényes a falra, munkalapra, pultra, járófelületre egyaránt. A burkolat tehát legyen csempe, vagy kõ.

 

A színek megválasztásakor a tiszta, világos és nem túl hideg árnyalatokkal teremtsük meg az összhangot. Legyen a konyhánk jól szellõztethetõ, jól megvilágított.

 

S végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg egy roppant fontos tényezõrõl. A legtöbb családban,  ahol vannak gyerekek, tudjuk, mennyire szívesen kotnyeleskednek bele a fõzésbe. Ilyenkor ne zavarjuk el õket, ehelyett próbáljunk a konyha kialakításakor tekintettel lenni rájuk. Ez apró átalakításokat igényel csupán, ami azt foglalja magában, hogy nem alakítunk ki éles sarkokat, vagy a veszélyes tárgyaknak zárt, nehezen hozzáférhetõ tárolóhelyet keresünk. Elõrelátóan gondoskodhatunk számukra egy stabil sámliról, vagy egy kisebb dobogóról, amirõl kényelmesen felérik a pultot, hogy a közös fõzõcskézésben mindenki örömét lelhesse.

 

Törekedjünk arra, hogy konyhánk a lakás azon részéve váljon, amely sajátos bájával, meghitt hangulatával arra csábítja a családot, hogy minél többször üljenek ott össze. Hiszen a közös étkezések nem kizárólag arra szolgálnak, hogy jól lakjunk. A közös étkezések közelebb hozzák az embereket egymáshoz és erre igen nagy szükségünk van.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából