Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2011-02-03
Hozzászólások: 0db

Könyvekkel, rendezetten

Régóta figyelemmel kísérem már nagy gonddal összeválogatott mini könyvtáram darabjainak vándorlását. Gondoskodó törõdés híján szinte önálló életre keltek, hogy kényelembe helyezzék magukat. Szétcsúsznak, eldõlnek, le-, és összeborulnak, beesnek és még sorolhatnám, hogyan keresik méltó helyüket szekrényem polcain. Nem nézhettem tovább tétlenül hányatott sorsukat, elhatároztam hírnevükhöz illõ rakodófelületet hozok létre számukra.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Elsõ nekifutásra egyszerûnek tûnt a feladat, néhány óra múlva azonban kezdtem elbizonytalanodni. Gondolataimban ugyanis számtalan remek ötlet kelt egymással versenyre. A lehetõségeim viszont korlátozottak voltak, mivel egy szobán belül kellett megoldást találnom, mely egymaga tölti be a nappali, háló és hamarosan a „könyvtár” szerepét is.

Régóta terveztem már egy kisebb hálófülke leválasztását, kitaláltam hát, hogyan kombinálhatnám a kettõt össze. Amennyiben ez az álom valósul meg, az ágyat félmagasságban felhúzott fal venné körül. E fal ágy felõli, teljes belsõ felületét bepolcoznám, karnyújtásnyi távolságba helyezve így kedvenc olvasmányaimat. A fal tetején pedig helyet szoríthatnék különbözõ dísztárgyaknak, mutatós gyertyáknak, hangulatos lámpáknak. Keresve sem találnék ideálisabb kuckót ahhoz, hogy elmerüljek egy izgalmas olvasmányban.

Igen ám, de amint a szoba túloldalába tévedt tekintetem, máris az ablak alatti kihasználatlan terület kezdte birizgálni a fantáziámat. Különleges megoldásként beépíttetném faltól-falig az ablak alatti összes felületet, kb. ülõmagasságig. A padozat frontját beépített polcokkal törném meg, kiemelt helyet biztosítva ezzel házi könyvtáramnak. Az ülõke tetejét puha szivaccsal, díszpárnákkal tenném olvasásra alkalmassá. Igaz, sok lakásban itt helyezkedik el a fûtõtest, ám ez nem jelenthet gondot a kivitelezésben, hisz perforált dekorelemekkel az is gyönyörûen elfedhetõ.

Alig fejeztem be az ábrándozást, máris dekorálásra kínálta magát szobám egyik csupaszon ásítozó oldalfala. Elképzeltem, ahogy a saját tervezésû, különleges formájú polcok súlya alatt életre kel, büszkén hordozva gyûjteményem. Legéletképesebbnek egy hullámos lebegõpolc-csoport bizonyult, mely már önmagában is rendkívüli látványt szolgáltatna.

Eme három villámgyors ötlet ékesen bizonyítja, elég csupán alaposabban szemügyre venni megszokott életterünket s észrevesszük, mennyi kihasználatlan zugot tudnánk praktikusan birtokba venni. Nem is gondolnánk, hogy egy tér addig észrevétlen vagy utált szerkezeti elemei milyen sok mindenre hasznosíthatók. Jelen esetben egyedi könyvtartóként szolgálhat például egy régi ház gerendázata. Még a ferdén elhelyezkedõ elemekre is rakodhatunk egy kis ügyeskedéssel, mindössze néhány megfelelõ helyre erõsített választékra van szükség ehhez. Ugyanígy feldobhatunk egy addig mostohagyermekként kezelt beugrót is. Elég ellátnunk polcokkal, ha a hely engedi, megkoronázni egy kényelmes karosszékkel, állólámpával s máris minden adva van a meghitt olvasósarokhoz.

Néhol elég vastag lehet a fal ahhoz, hogy mi magunk vájjunk bele falfülkéket, ahol a könyvek mellett más dísztárgyak is jól megférnek. De mindezt egy épített elõfallal is könnyedén megoldhatjuk. Ahol a beltéri adottságok lehetõvé teszik, egy galéria vagy egy tetõtérben kialakított könyvtárszoba biztosíthat menedéket a nyugodt olvasgatáshoz. Az is könnyen meglehet, most érkezett el az idõ, hogy végleg számûzzük a cipõket vagy a lomtárat a lépcsõ alatti holttérbõl, hogy hangulatos olvasózuggá varázsolhassuk.

Jól lehet, nem mindenkinek áll módjában átalakítani, falat bontani, netán felhúzni, stb. Ennek ellenére azt tanácsolom, ne ragadjunk le az unalmas, konvencionális megoldásoknál. A lakás stílusától függõen próbáljuk kifejezésre juttatni kreativitásunkat egyedi, merész elképzelések megvalósításával. Ha például a lakás atmoszférája olyan, látványos könyvespolcot kreálhatunk régi hajóládákból is. Elülsõ oldalukat eltávolítva vagy ajtóvá alakítva helyezzünk néhányat egymásra, vágassunk bele polcokat, amire a könyveket sorakoztatjuk, s máris valami egyedülállót keltettünk életre.

Attól függõen, mennyire szeretnénk hangsúlyozni könyvespolcunkat, irányított fényekkel hívhatjuk fel rá a figyelmet. Továbbá igyekezzünk ezen helyeket olyan tárgyakkal kiegészíteni, melyek segítenek ráhangolódni az olvasásra, biztosítják az elmélyülést, a kikapcsolódást. S legvégül tegyük fel az i-re a pontot az elengedhetetlen kellékkel, egy minden kényelmet kielégítõ fotellel, kanapéval.

Kellemes olvasgatást kívánok!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából