Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2008-07-25
Hozzászólások: 0db

Kopogó és lépéshang csillapítás hidegburkolatok fektetéséhez: Mapefonic System

A többszintes középületekben és az emeletes, tetõtér-beépítéses lakóépületekben is kellemetlen hanghatásokhoz vezetnek a kopogó- és lépéshangok okozta zajok. A ko-pogó- és lépéshangok által keltett zajok legintenzívebben a hidegburkolattal ellátott helységek padlóin keletkeznek, és a nem megfelelõen hangszigetelt keletkezési he-lyükrõl, helységükbõl kiindulva az épületszerkezetek által elvezetõdnek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az elvezetett zajok a keletkezésük alatti helységekben pedig mindig hallhatók, de még a szomszédos vagy távolabbi helységben is erõsen érzékelhetõk a nem kívánt hanghatások.

 

A kopogó és lépéshangok ellen hagyományosan a födém betonszerkezetére közvetlenül fektetett lépésálló hangszigetelésre készített úsztatott aljzatokkal lehet védekezni. Azonban a hagyományos úsztatott aljzatok 10 cm vagy ettõl nagyobb rétegvastagságúak, és ennyivel is megnövelik az épület, építmény födémmagasságait. A megnövekedett födémvastagságok pedig akár azt is eredményezhetik, hogy a megvalósítható lakószintek száma lecsökken, az építménymagassági és egyéb beépíthetõségi elõírások által megengedett lehetõségek kevésbé eredményesen kerülnek kihasználásra.

 

A hagyományos lépéshangszigetelés helyett alternatívaként használható és hatékonyabb megoldást jelent a Mapefonic System alkalmazása. A torinói Galileo Ferraris Institute által kiadott minõsítés szerint a Mapefonic System ΔLW = 17,6 dB értékkel csökkenti a zajhatást, ha a zajszint index értéke standard behatás esetén LNW = 59,4 dB. A kerámia, mû- vagy természetes kõvel burkolható, és azok vastagságától függõen néhány cm, azaz ténylegesen kis vastagságú lépéshangszigetelõ rendszer beton vagy fafödémen, illetve régi kerámia, természetes kõ, parketta burkolatú padlókon alkalmazható.

 

A Mapefonic System-et alkotó öt termék a következõk szerint építendõk be. A Mapefonic Strip öntapadó szalagot a padló széleihez és az oszlopok köré kell ragasztani. A Mapefonic Pad 11,5 mm vastag, adalékszerrel töltött bitumenbõl készült, üvegszál erõsítésû, a hátoldalon hangelnyelõ kárpitszövet bevonatú akusztikus burkolólapokat a padlóra kell ragasztani Mapefonic Glue akrildiszperziós ragasztóval. Erre a kerámia burkolólapokat vagy a nedvességre nem érzékeny kõ anyagokat Mapefonic Mortar gyorskötésû cementbázisú ragasztóval kell burkolni. A 2-20 mm közötti fugák Mapefonic Grout, gyorskötésû és gyorsszáradású, fokozott terhelhetõségû, kivirágzásmentes, polimerekkel módosított fugázóhabarccsal töltendõek ki. A lépéshang átvitel elkerülésére a lábazatot a körben elhelyezett Mapefonic Strip-re kell felhelyezni, majd a fugatömítõ massza felhordása elõtt a szalagokat szorosan az elülsõ élnél le kell vágni. Végül a hézagokat Mapesil AC-vel vagy Mapesil LM-mel lehet kitölteni.

 

Az így elkészített és megfelelõ hangszigetelést nyújtó Mapefonic System jelentõs, referenciáinak számít többek között a Zlaty Andel – Arany Angyal bevásárlóközpont (Smicov, Csehország, 1999-2000) és a The Magic Cube bevásárlóközpont (Zurigo, Svájc, 2005) is.

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából