Kategória: Környezettudatos építkezés , Passzívház
Utolsó módosítás: 2008-05-29
Hozzászólások: 1db

Környezet- és energiatudatos építkezés

Egyre többet hallhatunk a címben taglalt fogalmakról a legkülönbözõbb médiáktól. Sokan nincsenek azonban tisztában ezen kifejezések jelentésével és azt sem tudják, miért olyan fontos, hogy barátkozzunk ezekkel a szavakkal.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Mindenekelõtt tisztázzuk, hogy az energiatudatos, és a környezettudatos kifejezések nem egymás szinonimái, azaz nem jelentik feltétlenül ugyanazt. Az energiatudatosság – amint a neve is mutatja – az energia lehetõ leggazdaságosabb, valamint legkevesebb veszteséggel járó felhasználását helyezi elõtérbe. Ha például feltalálna valaki egy olyan fûtõanyagot, ami rendkívül olcsó, és nagyon kevés energiával felfûtené a lakást, de nagy terhet róna a környezetünkre, akkor az egy energiatudatos fûtõanyag lenne. De nem lenne környezettudatos!

Ki ne hallott volna már a „globális felmelegedés”, vagy a „klímaváltozás” fogalmakról? Ezt a természeti jelenséget az emberi faj idézte elõ a fosszilis energiahordozók (olaj, szén) esztelen felhasználásával. Az emberiség több oldalról is maga alatt vágta a fát: Telepumpálta a légkört széndioxiddal, kimerítette a Föld energiakészletének jelentõs részét, és a fosszilis energiahordozók függõjévé vált! Képzeljük csak el, mi történne, ha egyik napról a másikra elfogyna az olaj, és nem lennénk rá felkészülve! Nem tudnánk többé tankolni, megszûnne a fûtés, és leállnának a gyárak. Itt lép képbe a környezettudatosság fogalma. A legkézenfekvõbb megoldás, ha mindenekelõtt a családi házak pazarló energiafelhasználását szüntetjük meg. Erre az alapgondolatra épült a német Passivhaus Institut meghatározása, amely szerint egy épületet 15kW/m²/év fûtési energiával is fenn lehet tartani. Az ilyen épületet hívjuk más néven passzívháznak.

Érdemes barátkoznunk a kifejezéssel? Ha az emelkedõ energiaárakra gondolunk, mindenképp! Sok kérdés merül fel azonban a passzív házzal kapcsolatban abban, aki elõször találkozik ezzel az alternatív építési eljárással. Lássuk pontokban, melyek ezek a kérdések:

 • Hogyan „mûködik” egy ilyen épület energiafelhasználása, milyen energiahordozók biztosítják a fûtést, vagy a melegvizet?
 • Többe kerül-e egy passzívház felépítése, és ha igen, mennyivel? Megtérül valaha?
 • Mire kell odafigyelni a tervezésnél és az építkezésnél?
 • Hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni az alternatív energiát?
 • Kell-e kompromisszumot kötnöm a szépség és kényelem rovására?
 • A következõ részekben egyenként fogjuk a fenti kérdéseket tárgyalni, alaposan körüljárjuk a témát, és egy passzívház-tulajdonossal készült riportot is olvashatnak majd.

  A fenti témákon kívül természetesen bárki kérdezhet még a passzívházakkal kapcsolatban, mindenre válaszolni fogunk a cikksorozat keretein belül.


  Hozzászólások

  A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
  Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
  Vagy használd a facebook profilodat.

  Még több cikk kategóriából