Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2011-02-07
Hozzászólások: 0db

Környezetbarát hõszigetelés

Az építõanyagokkal kapcsolatban gyakran merül fel a kérdés, mi történik velük bontás után. Jelenleg nagyrészt értéktelen törmelék marad csak. Az építõanyag gyártóknak tehát érdekük, hogy olyan termékeket állítsanak elõ, amelyek, ha lehet, már a gyártás során se szennyezzék a környezetet, és a bontás után nagy eséllyel lehessen újrahasznosítani.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az expandált polisztirolhab (EPS) teljes életciklusukban képes a környezet védelmére. Az építészeti hõszigetelõ anyagok elsõdleges funkciója az, hogy épületeink energiaigényét minimalizálják, így a kisebb energiafogyasztás révén a lakások tulajdonosai kevésbé terhelik a környezetet. Közhely, hogy a legtisztább energia a meg nem termelt energia. Ezt a tételt számszerûsítve kimondhatjuk, hogy a régi, energiapazarló épületek 3-4-szer annyi széndioxidot eregetnek a levegõbe, mint a korszerûen szigetelt épületek. Szemmel látható tehát, hogy az épületek hõszigetelése szoros összefüggésben van a környezetvédelemmel.

Az épületek hõszigetelésével megtakarítható energia számottevõ, de az energiamérleg felállításánál fontos, hogy a szigetelõanyag elõállításának energiaigényét is figyelembe vegyük. Egy átlagos, 400 légköbméter hasznos térfogatú családi ház teljes körû hõszigeteléséhez szükséges kõolaj nem több, mint 670 liter. Ezzel szemben, a ház 100 éves élettartama alatt az energiamegtakarítás 186 ezer literre adódik! Más megfogalmazásban ez azt is jelenti, hogy mindössze néhány hónap, körülbelül egy fûtési szezon szükséges ahhoz, hogy a beépített nyersanyag mennyisége környezeti terhelés szempontjából megtérüljön.

Fontos, hogy a gyártási folyamatban se keletkezzen nem kívánt melléktermék. A polisztirolhab elõállítása során képzõdõ vágási és egyéb hulladék anyagok nem kerülnek ki a gyárból. Az apróra megõrölt hulladékanyagot a gyártási folyamat elején tervezett módon visszaadagolják, így a gyártás száz százalékosan hulladékmentes.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy az építkezéseken megmaradt anyagok és a polisztirolhab bontási hulladékok hogyan hasznosíthatók? Ilyenkor alapvetõen mindig az a kérdés, hogy meg tudjuk-e tisztítani az anyagot? Ha igen, számos alkalmazási lehetõség nyílik elõttünk. A legegyszerûbb, és már hazánkban is régóta alkalmazott eljárás, hogy a megmaradt, illetve bontott anyagokat megõrlik, és cementtel keverve könnyûbetonként újra építõanyagként használják fel. Az õrléskor keletkezõ finom port a téglagyárak pórusképzõ adalékanyagként tudják használni, vagy a vakolat gyártó cégek hõszigetelõ vakolatokhoz keverik.

Az EPS hõre lágyuló termék, így ömlesztéssel könnyedén vissza lehet kapni a kiindulási nyersanyagot. Az immár tömör EPS -bõl építõ, dekorációs lemezek, és különbözõ fröccsöntött termékek – a vállfától a virágcserépig – állíthatók elõ. Ha jelentõsebb mennyiségû idegen anyag nem tapad a darálékra, úgy az újra hasznosított anyag mezõgazdasági célra is felhasználható. Kötött, agyagos talajba bekeverve lazítja azt, elõsegíti a drénezés mûködését, levegõhöz juttatja a gyökereket, ezáltal gyorsítja a növények fejlõdését.

Ha mégis hulladék lerakóba viszik a bontott szigetelõanyagot, ott is elõnyös hatást fejt ki. Hasonlóan a talajba keveréshez, itt is lazítja a hulladékhalmot, átszellõzteti azt, ezáltal meggyorsítja a bomlási folyamatokat.

A hulladékok elégetését környezetvédelmi szempontból az utolsó lehetõségnek szokták tartani. A polisztirolhab esetében más a helyzet. Mivel az EPS kõolajszármazék, így jelentõs fûtõértékkel rendelkezik, ami a hulladékégetõk tervszerû mûködéséhez szükséges plusz fûtõenergia bevitelét is biztosíthatja. Mindazonáltal inkább az elõbbi módokon hasznosítsuk a feleslegessé vált anyagokat.

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

Telefon: 06-96/515-114

Fax: 06-96/515-120

Web: www.austrotherm.hu

E-mail: austrotherm@austrotherm.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából