Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-02-13
Hozzászólások: 0db

Középpontban a képek

Üres falfelületeinket szinte mindig képekkel varázsoljuk barátságosabbá, ezzel a dekorációs lehetõséggel pedig az egész teret élettel töltjük meg. Segítségükkel lakásunk otthonosabbá válhat.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Képek a különbözõ helyiségekben

A szabály, hogy nincsen szabály, tehát szinte bárhol elhelyezhetünk képeket otthonunkban, ha a térrel, és berendezésével összhangban vannak.

Akár már az ajtón belépve, az elõszobában is fogadhat bennünket egy vagy több számunkra kedves kép.

Vannak lakásunknak olyan területei, ahová általában nem, vagy csak ritkán helyezünk bútort, ezért több a szabad falfelület. Ilyenek a szûkebb közlekedõ folyosók, a lépcsõfeljáró, a belsõ nyílászárók közötti keskenyebb falrészek. Itt különösen jól mutatnak a képek, barátságosabbakká válnak az egyébként hangsúlytalan felületek, és segítenek összekötni a fontosabb helyiségeket. 

A különbözõ szobák különbözõ témájú képeket „kívánnak meg”: a családi fényképek, mûalkotások, saját készítésû dekorációk vagy gyermekmunkák csak a megfelelõ közegben esztétikusak. 

Témaválasztás 

Szinte bármibõl lehet kép, csak a kreativitásunkon múlik. Örök téma a család: rajzon, festményen, karikatúrán, fotón. Utóbbi a leggyakoribb: saját készítésû is lehet, vagy mûvészi fotók is díszíthetik falainkat. Régen, nagyszüleink idejében fõként a hálószobákban volt helyük a családi fotóknak, ma már más helyiségekben is szívesen tesszük ki az esküvõi fényképeket, vagy a gyermekeinkrõl készült kedves fotókat. Melegséget árasztanak, kihangsúlyozzák a család, és összetartozás fontosságát. Képeink elsõsorban saját életterünket teszik szebbé, a hozzánk látogatók szeme elé csak akkor kerüljenek, ha bennünket nem zavar, hogy megnézik. 

A mûalkotások, reprodukciók körénk varázsolnak egy olyan mûvészi világot, mely nekünk tetszõ, hozzánk közel álló. A mûalkotásokat szemlélve befogadókká válunk, pozitív érzelmeket váltanak ki belõlünk a választott alkotások. Otthonunkat és mindennapjainkat is szebbé teszik. Vannak olyan poszterek, grafikák, rajzok, ábrák, melyeknek mûvészi értéke elhanyagolható, szín- és formavilágukkal mégis adnak pluszt ahhoz a térhez, melyben élünk. 

Saját magunk is készíthetünk képeket növények préselésével, maradék textíliák felhasználásával, képeslapokból, üveg- vagy matricafesték segítségével, érdekes tárgyak (régi kotta, füzetlap) bekeretezésével. Ezek a képek fõként dekorációs funkciójuk miatt kerülnek a falra, de mégis mindegyikben benne vagyunk mi magunk és ízlésvilágunk is. 

Képek elhelyezése 

A legfontosabb, hogy a dekoráció illeszkedjen a tér egészéhez, legyen szerves része a környezetnek. Mindig ellenõrizzük, hogy valóban tetszik-e nekünk a választott helyen. Ha a kép külön életet él (pl.: témája, mérete miatt), akkor próbáljuk meg másként vagy máshol elhelyezni. A sorozatokat, azonos méretû és egyforma keretbe helyezett képeket szemünk is összetartozónak érzékeli. Érdemes õket valamilyen elõre kiválasztott szisztéma szerint, egyenlõ távolságra elhelyezni egymástól. Az a jó, ha gondolatban köréjük tudunk rajzolni valamilyen szabályos alakzatot, vagy valamilyen irányban képzeletbeli egyenesre állíthatók.

Vannak olyan képek, melyek viszont rendszertelen (de nem rendetlen!) halmazban mutatnak jól: különbözõ méretû, témájú, stílusú dekorációk egymáshoz közel. Ennek az elrendezésnek mindenképpen elõnye, hogy bármikor könnyen bõvíthetõ újabb darabokkal. A képeket már nem feltétlenül szükséges szögre akasztani. Több kreatív lehetõség is akad: képtartó polcokra állíthatjuk és cserélhetjük õket; vagy dekorációs ágra köthetjük szalaggal; fel is fûzhetjük a képeket, vagy könnyedén csipesszel rögzíthetjük õket egy zsinórra.

Szép keretekben láthatunk fantáziát „belsõ tartalom nélkül” is: ilyenkor maga a keret válik dekorációs tárggyá a falon. 

Képeket bármilyen stílusú lakásba választhatunk, barátságossá, otthonossá varázsolják a teret. Nem csak azért, mert esztétikusabbá válnak tõlük helyiségeink, hanem azért is, mert indirekt módon minden képben benne van személyiségünk is. 

Laky J. Eszter

Képek forrása: http://indulgy.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából