Kategória: Építkezés lépésrõl lépésre
Utolsó módosítás: 2012-07-19
Hozzászólások: 0db

Lábazat és szerelõbeton készítése

A legtöbb építtetõ soha nem találkozott még a szerelõbeton kifejezéssel, és sokan nem is tudják megkülönböztetni az aljzatbetontól. Cikksorozatunk mostani részében – ahogy a korábbiakban is – nem csak arra törekszünk, hogy bevezessük az Olvasót az építõipar rejtelmeibe, de hasznos tanácsokkal is szolgálunk azt illetõen, hogyan tudja a lehetõ legnagyobb magabiztossággal levezényelni az építkezés egyes meneteit. Jelen esetben a lábazat és a szerelõbeton építését.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A lábazat készítése

Két elterjedt módszer is létezik a lábazat elkészítésére. Nem is olyan régen a lábazatot még az alaphoz hasonló módon, zsaluba öntve készítették el, az elõre gyártott zsalukövek megjelenésével azonban olyannyira háttérbe szorult ez a régi módszer, hogy mára csak elvétve találkozunk vele. Nem is térünk ki most a zsaluba öntött lábazat elkészítésének módjára, már csak azért sem, mert a korábbi cikkünkben leírt alap beöntésétõl szinte semmiben nem különbözik.

Zsalukövekkel nem csak gyorsabban, de tisztábban is halad a munka, arról nem is beszélve, hogy mivel az elõre gyártott elemek oldala egyenletes, így a késõbbi vakoláskor majd kevesebb vakolóanyagot kell felhasználni az egyenletes felület kialakításához. El is érkeztünk az elsõ ponthoz, ahol jól teszi az építtetõ, ha odafigyel a részletekre. Sok kivitelezõ ugyanis a zsalukövek tetejére nem szokott betonvasat fektetni hosszába, pedig elvileg kötelezõ lenne, a zsalukövek szándékosan úgy is vannak kialakítva, hogy tudják fogadni a megfelelõ vastagságú betonacélt. Tehát minden egyes sor tetejére hosszába fektetett betonvas kell, ezt ne felejtsük el!

Itt azonban nem ér véget a vasalás, ugyanis a téglakötésbe rakott zsalukövek belsejébe még a beton beöntése elõtt függõlegesen álló betonvasakat, vagy kifejezetten erre a célra kialakított kengyelvasakat is helyezni kell. Miután a belül üreges zsalukövekbõl felépült a tervdokumentáció szerinti magasságú lábazatunk, jöhet a beton beöntése, ami majd megadja a szerkezet végleges merevségét és teherbírását. A betont alaposan vibráljuk be, vagy ha erre nincs lehetõség, akkor szurkáljuk meg, hogy a sarkokba és a nehezen hozzáférhetõ helyekre is befolyjon a beton, és eltávozzanak belõle a légbuborékok. Mindeközben ügyeljünk arra, hogy a függõleges vasalás ne mozduljon el. A simára húzott betonból körülbelül 20 cm-es magasságban álljanak ki a betonvasak.

Ha ezzel megvagyunk, feltétlenül várjunk 3 napot a föld betöltésével. Ez a második pont, ahol hibázni szoktak az építtetõk, ugyanis gyakran elõfordul, hogy vagy a kivitelezõ sietne a munkával, és rábeszéli a megrendelõt a mielõbbi folytatásra, vagy pedig épp fordítva, az építtetõ sietteti a munkát, és a kivitelezõ adja be a derekát. Semmiképpen ne essünk ebbe a hibába, mert a türelmetlenségünk miatt könnyedén plusz költségbe verhetjük magunkat, és még a munka sem lesz hamarabb kész.

A föld betöltése, a kavicságy elkészítése

A fent említett 3 napot is ki tudjuk használni, ugyanis jól tesszük, ha egyeztetünk a vízvezeték beszerelésével megbízott szakemberrel, hogy a föld betöltésének napján legyen jelen, és segítsen a gépészeti szennyvízcsövek szakszerû elhelyezésében. Noha ezt a munkát általában a szerkezet kivitelezõje magára szokta vállalni a tervek alapján, mégis jó, ha jelen van az ezzel foglalkozó szakember is, ugyanis rengeteg késõbbi bosszúságtól, valamint plusz költségtõl tudjuk így megóvni magunkat.

A termett talaj betöltését úgy kell elvégezni, hogy az alapos ledöngölés után a zsalu szélénél 10-12cm-rel alacsonyabbra essen. Ezt a réteget ugyanis kaviccsal fogjuk majd feltölteni, egészen a lábazat felsõ szintjéig. Talán mondanom sem kell, a kavicságyat is tömörítjük. Miután ezzel megvagyunk, felzsaluzzuk a lábazatot, oly módon, hogy a zsaluzat teteje 10-12 cm-rel feljebb essen, mint a lábazatunk teteje. Az alábbi képen látható módon tudjuk ezt megtenni:

Ügyeljünk arra, hogy ennek a zsalunak a teteje egyenletes legyen, és alaposan szintezzük be, hogy a betonunkat majd gond nélkül vízszintesbe tudjuk hozni. Ennek döntõ fontossága van, ugyanis ezen a ponton szintén sokszor elcsúszik a kivitelezés.

A szerelõbeton elkészítése

A kavicságyra technológiai fóliát terítünk, arra pedig körülbelül 15-25 cm-es átfedéssel síkhálót fektetünk a teljes beöntendõ felületre. Ezt követi a beton beöntése, amit a már ismert módokon tömörítünk és/vagy vibrálunk. Itt válik fontossá a szerelõbeton zsalujának pontos szintezése, ugyanis a teljesen vízszintes felületet úgy tudjuk a legkönnyebben kialakítani, hogy színültig töltjük betonnal a zsalut, bevibráljuk, majd a zsalu tetejére fektetett hosszú léccel egyszerûen lehúzzuk a felesleget róla. Így nem csak tökéletesen vízszintes, de szép sima betonunk is lesz.

Ezt fogja végre követni az építkezés látványosabbik része, a falazás, ahol végre látni fogjuk a korábban megálmodott formákat, tereket. Közben azonban nem szabad megfeledkeznünk a vízszigetelésrõl és az aljzatbetonról sem. Ezekrõl lesz szó a következõ részben.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából