Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2008-06-25
Hozzászólások: 0db

Lassul a visszaesés az építõiparban!

Alig található az építõiparban olyan szegmens, ahol nõtt volna a termelés, viszont a több éve tartó, folyamatos csökkenés mértéke lassulni látszik. Legalábbis a statisztikák szerint. Mögé nézünk?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A KSH adatai szerint idén februárban 19 százalékos csökkenés volt tapasztalható az építõiparban 2007 februárjához képest, míg márciusban már „csak” 13,5 százalék volt a csökkenés mértéke az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Az idei év elsõ két hónapja összesen 23,3 százalékos csökkenést mutat, a harmadik hónappal kiegészítve viszont már csak 20 százalékos a csökkenés. Az építõipar termelésének csökkenése tehát a számadatok alapján valóban lassulni látszik.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az itt tapasztalható lassulás nem feltétlenül jelenti azt, hogy az építkezések mértékében javulás állt volna be. A szezonális munkák ugyanis nagymértékben befolyásolják az összképet. Az épületgépészeti munkálatok 3,6 százalékos növekedése, valamint a januárban megkötött autópálya-építési szerzõdés sokat javít a statisztikán.

A magánházas, vagy társasházi építkezéseknél tehát korántsem olyan nagymértékû a lassulás, bár itt is tapasztalható némi változás. A KSH adatai szerint szezonálisan és munkanap-tényezõvel kiigazítva a termelés körülbelül 0,5 százalékos emelkedést mutat az elõzõ hónaphoz képest. A lassulás mértéke tehát egyelõre még csak a számokban mutatkozik meg, az építõipar szereplõi még jó ideig nem fognak látható javulást tapasztalni.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából