Kategória: Dekoráció , Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2012-12-05
Hozzászólások: 0db

Legyen egyedi a karácsony

Útmutatók saját készítésû díszekhez

Manapság a karácsony is kezd „elhipermarketesedni”. Mégis évrõl évre egyre többen vannak, akiknek hiányoznak azok az idõk, amikor a család még együtt készült az ünnepre, és nem mûanyag mikulás díszítette az erkélyt, mert mindenki tudta, hogy a lelkünket kell elsõsorban díszbe öltöztetnünk. Nekik szól ez a cikk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A közös készülõdés nem csak a hangulatunknak tesz jót, de kifejezetten jó elfoglaltság is, fõleg akkor, ha gyerek is van a családban. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a saját kezûleg készített dekorációk nagyságrendekkel olcsóbbak, mint a készen vásároltak, ugyanakkor minõségük eléri, kis kézügyességgel akár meg is haladja a bolti termékekét.

Karácsonyi asztali dísz a bolti ár feléért

Aki igazán hangulatossá szeretné tenni az ünnepi vacsorát, az a teríték gondos megválasztása mellett asztali dísszel is készülni szokott. A készen vásárolt darabok azonban nem csak tucatjellegûek, de sokszor nem is érik el azt a minõséget, amit elvárnánk, az árukról nem is beszélve. Az alábbi képen látható díszítõelemek ára összesen 1.240 forint volt, ám az alatta lévõ képen szereplõ, kész asztali díszhez mindössze 800 forintnyi elemet használtunk fel, így a kimaradt díszek késõbb még felhasználhatók lesznek.

Amint a képeken is látható, az alap készen lett vásárolva, de minden egyéb a készítõ fantáziájára és kreativitására van bízva. Az elkészítéshez mindössze egy pillanatragasztóra, esetleg néhány gombostûre van szükség. A tû azért lehet jó megoldás, mert a pillanatragasztó a szerves díszek felületével reakcióba léphet, elcsúfítva azt. Arról nem is szólva, hogy a gombostûvel rögzített díszítõ elemek késõbb levehetõk, átvariálhatók, sérülésük esetén könnyedén cserélhetõk.

Ablakdísz saját kezûleg

Egyre nagyobb népszerûségnek örvend a lakás díszítésén túl a ház külsõ homlokzatának, ablakainak, erkélyeinek díszbe öltöztetése is. Megszámlálhatatlan mennyiségû ablakdíszt árulnak ilyenkor a hipermarketekben és a szabadtéri karácsonyi vásárokon. Noha a készen vásárolt ablakdíszek között is vannak remekbe szabott darabok, mégis lehangoló, amikor az utcában még legalább három ablakból virít ugyanaz a sablonos kép, mint amit mi is vásároltunk. A kész díszek emellett elég drágák is, aligha találunk 3.000 forint alatti terméket, és akkor még csak egyetlen ablakról van szó!

A saját magunk által készített ablakdísz azonban nem csak biztosan egyedi lesz, de akár néhány száz forintból ki is tudjuk hozni, arról az örömrõl nem is beszélve, ami készítés közben a gyermekeink arcáról sugárzik. Ahhoz, hogy sikeresen végre tudjuk hajtani ezt a kényes mûveletet, közzé teszünk néhány sablont, amit IDE kattintva le is lehet tölteni, és szabadon felhasználni ablakaink díszítéséhez. Íme egy minta a sablonok közül:

Az elkészítése igen egyszerû! Csak nyomtassuk ki a sablonokat, és vágjuk ki a papírból a szürke részeket. Ezt követõen tapasszuk az ablakra a papírt, amit úgy tudunk a legegyszerûbben megtenni, ha egy mûanyag spriccelõvel bevizezzük a papír egyik felét, ami meg fogja tartani az üvegen addig, amíg szükséges. De aki biztosra akar menni, vásárolhat erre a célra A4-es méretû matricát is, csak azzal bánjunk óvatosan, mert némelyik mûhõ reakcióba lép az öntapadó felülettel, ami miatt igencsak nehezen lehet késõbb leválasztani az ablakról a matricát. Ha fenn van a papír, semmi más dolgunk nincs, mint mûhóval alaposan átfújni (kb. 800-1000 forint / flakon), és leválasztani a papírt, hogy megcsodálhassuk a kész mûvet. A fenti mintával készült ablak így néz ki mûhóval:

Meg fogjuk látni, hogy ha saját ötleteinket és kreativitásunkat is belevisszük a karácsonyi készülõdésbe, akkor sokkal büszkébben és boldogabban fogunk végignézni feldíszített lakásunkon, és az ünnepi hangulatunk is tovább fog tartani.

Letölthető anyagok

- http://www.epitesiportal.hu/attachments/cikkek/336/epitesiportal-sablon.zip

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából