Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2013-02-07
Hozzászólások: 0db

Leszámolás a jégcsapokkal: kültéri jégmentesítés fûtõkábelekkel

Elektromos fûtések 3. rész

Az épületautomatizálás korszakában egyre nagyobb igény van arra, hogy a fáradságos, sõt sokszor nehezen megoldható ház körüli munkákat az emberek gépesítsék. A fáradságos munka alatt érthetjük például a hólapátolást, a nehezen, vagy emberi erõvel szinte sehogyan sem megoldható kategóriába pedig például a befagyott ereszcsatornák, magasból meredezõ tûhegyes jégcsapok, elfagyott vízvezetékek, felfagyott járdák problémája tartozhat.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Talán Önnel is elõfordult már, hogy télen a hirtelen leszakadó nagy mennyiségû hó, vagy egy gyorsan érkezõ fagyhullám miatt balesetveszélyessé vált a járdája, lépcsõje, terasza, vagy kocsibeállója. Az erõteljes jegesedést legtöbbször csak vegyszerekkel, vagy éles szerszámokkal lehet feltörni, amelyek nem feltétlenül tesznek jót a környezetnek, illetve a burkolatnak.

Éppen emiatt kezdték el kifejleszteni a 90-es években azokat az elektromos fûtõkábel rendszereket, amelyek a burkolat alá, vagy az ereszcsatornába beépítve képesek meggátolni a jegesedést, jégcsapképzõdést.

A sorozatunk korábbi cikkében már említett fûtõkábelek a padlófûtés mellett számos területen nyújtanak forradalmi megoldást. A nagyobb teljesítményû fûtõkábelek/szõnyegek ugyanis a fenti problémák megoldására, vagyis járdák, lépcsõk, kocsibeállók, ereszcsatornák és vízvezetékek hó- és fagymentesítésére is alkalmasak. Egy jól kiépített rendszer intelligens érzékelõinek köszönhetõen automatikusan bekapcsol, amikor havazást, vagy jegesedést érzékel, feleslegesen viszont sohasem üzemel. Vegyük sorra az alkalmazási területeket.

Járdák, lépcsõk, kocsibeállók és teraszok

Ez a kültéri fagymentesítés alapesete. Gyakorlatilag ugyanúgy mûködik, mint a beltéri padlófûtés, a fûtõkábeleket a burkolat alá kell lefektetni a gyártó ajánlásainak megfelelõ rétegrendben. Komolyabb fûtõkábel gyártó cégek kínálatában lehet találni megfelelõ terméket külön-külön kerámia járólap, beton, aszfalt, vagy térkõ (viacolor) burkolat alá is. Kerámia burkolat alá általában megfelelõ a beltéren is használatos 18W/m-es fûtõkábel, beton, aszfalt, vagy térkõ burkolat esetén pedig kb. 30W/m-es fûtõkábeleket, vagy 250-300W/m2-es fûtõszõnyegeket javasolt lefektetni. A megfelelõ mûködéshez szükség lesz még egy kültéri termosztátra, valamint egy nedvesség érzékelõ szenzorra is. Ezek együttesen használatával el lehet érni, hogy hóesés, vagy ónos esõ és fagypont körüli hõmérséklet esetén a hóolvasztó-fagymentesítõ rendszer automatikusan bekapcsoljon. Ugyanakkor ha például -5 °C van, de száraz idõ, akkor a kábelek nem fognak fûteni, és hasonlóképpen +10 °C-ban esõs idõ esetén sem, hiszen mindkét esetben felesleges lenne.

 

Ereszcsatorna

A másik klasszikus alkalmazási terület az ereszcsatorna fagymentesítés. Nagyon gyakori probléma ugyanis, hogy a tetõn atéli napsütés megolvasztja a havat, ami lefolyva az árnyékosereszcsatornába összefagy a benne levõ hóval, majd miután az ereszcsatorna megtelik jéggel, az olvadt hólé jégcsap formájában jelenik meg az ereszcsatorna alján. További probléma, hogy a függõleges ejtõcsövekben megfagyó víz jégdugót tud kialakítani, ami szintén meggátolja az olvadék elfolyását, ami szintén a víz kifolyásához és jégcsapképzõdéshez vezet. Ez két okból problémás: egyrészt súlyos baleseteket okozhat (amik miatt az ingatlan tulajdonosa felelõsségre vonható – azaz megbüntethetik), másrészt a befagyott ereszcsatornák elhajlanak, szétrepednek, a falra ráfolyó, majd újra megfagyó víz pedig a homlokzat mállásához vezet. Fûtõkábelekkel nem csak az ereszcsatorna fagymentesíthetõ, hanem a függõleges ejtõcsövek is, így megelõzhetõ az életveszélyes jégcsapok keletkezése, sõt az ereszcsatorna és a homlokzat sem megy tönkre idõ elõtt. Egy ilyen rendszer optimális mûködéséhez a már említett kültéri termosztátra, valamint nedvesség érzékelõre, valamint önszabályozó fûtõkábelekre van szükség, melyek speciális mûanyagkampókkal rögzíthetõek. Az önszabályozó fûtõkábelek olyan speciális félvezetõk, amelyek alacsonyabb hõmérsékleten nagyobb teljesítményt adnak le, és fordítva. Így ha a csatorna egy szakaszán süt a nap, és olvad, ott csak alig fût, ahol pedig árnyék van és fagy, ott nagyobb teljesítményt ad le.

Csövek, vízvezetékek fagyvédelme

A fagy könnyen kárt tehet a nem megfelelõen, vagy egyáltalán nem szigetelt vízvezetékekben. Az ilyen csövek nem bírják el a fagypont alatti hõmérsékletet, így a bennük levõ folyadék megfagy, ami miatt a csövek is károsodhatnak. A legrosszabb csak akkor jön, amikor a befagyott csövek kiengednek, a fagy által okozott károk miatt pedig szivárog belõlük a víz. A vízvezetékek fagyvédelmére szintén önszabályozó fûtõkábelek használata javasolt egy olyan termosztáttal, aminek érzékelõje a vezeték mentén helyezhetõ el. Ilyenkor az önszabályzó kábelt alumínium ragasztószalaggal (ami kedvezõ hõátadást, illetve eloszlást is biztosít) kell rögzíteni a veszélyeztetett csõszakaszra.

Hosszú távon megéri

Ahogy már említettük a speciális kültéri érzékelõk és termosztátok a környezet hõmérsékletébõl és nedvességtartalmából képesek kiszámítani, hogy mikor kell a rendszernek üzemelnie, és mikor nem. Természetesen külön érzékelõk léteznek talajra, illetve tetõre telepíthetõ rendszerekhez, amiket a termosztáton központosítani lehet. Így a rendszer egy átlagos magyar télen csupán néhány napot üzemel, mégis sok fáradságos munkát, és jelentõs károkat elõzhet meg.

Emiatt könnyen belátható, hogy hosszú távon a fûtõkábeles fagymentesítõ és hóolvasztó rendszerek telepítési és üzemeltetési költségei könnyen kedvezõbbek lehetnek a fagy okozta károk kijavításának a költségeinél, ezen felül a folyamatos sózás és hólapátolás költségei sem merülnek fel többé.

Ha további részletekre kíváncsi az elektromos fûtéssel kapcsolatban, látogassa meg a www.fut.hu weboldalt, vagy kérdezzen Szász János elektromos fûtés tanácsadótól a facebook.com/ElektromosFutes oldalon.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából