Kategória: Épületgépészet , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2010-04-20
Hozzászólások: 2db

Levegõkazán – Amit érdemes tudni vásárlás elõtt

Egy felmérés szerint a magyarok költenek a régióban a legtöbbet lakásfelújításra (mintegy évi 40.000 forintot fejenként). A felújítások döntõ hányadát a lakóépületek energetikai korszerûsítése teszi ki. Sokan érdeklõdnek az új fûtéstechnikai fejlesztések iránt is. Mai cikkünkbõl megismerheti az egyik legújabb fejlesztést, a levegõkazánt, illetve minden olyan információt megtudhat, amit vásárláskor feltétlenül figyelembe kell vennie.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Mûködési elv

A levegõkazán a hõszivattyús fûtési megoldások közé tartozik, ám a geotermikus hõszondával-, vagy talajkollektorral szemben ez a készülék nem a földbõl, hanem a levegõbõl nyeri a hõenergiát. A belsejében lévõ kompresszor a bemeneti oldalon vákuumot képez, míg a másik oldalon nyomást. A vákuum lehûti a körülötte lévõ levegõt, a nyomás pedig melegíti. Gondoljunk csak a szódásszifonra, amelynek patronjához még az ujjunk is odafagy, ha betekerés után véletlenül hozzáérünk. Ez a vákuum miatt történik. A nyomásra pedig egyszerû példa a biciklipumpa. Mivel pumpálás során a levegõ sûrûsödik a nyomás hatására, a pumpa burkolata hamar felmelegszik. Hasonló dolog zajlik le a levegõkazán belsejében is, ám itt egy nagy teljesítményû kompresszor végzi a munkát.

Ezzel a megoldással a levegõkazán kültéri egysége a téli hideg levegõbõl is képes kellemes meleget elõállítani a lakásban. Ha például odakint -20 °C van, a kompresszor által -70 °C-ra hûtött hõcserélõ egység képes annyi energiát kinyerni a levegõbõl, amivel körülbelül 50 °C-os vizet állít elõ.

COP érték, azaz jósági fok

A hõszivattyús berendezések hatékonyságát egy mérõszámmal fejezik ki, ez az úgynevezett COP érték, vagy ahogy itthon elterjedt, a jósági fok. A témában nem jártas vásárló általában elsiklik e felett az adat felett, mivel nem érti annak jelentõségét. Ha egy katalógusban azt olvassuk, hogy „COP: 3.6”, az semmit sem mond nekünk. Pedig ez az egyik fõ szempont. A COP érték azt hivatott kifejezni, hogy egy egységnyi energiából hány egységnyi hõt állít elõ a készülék. Ha például egy levegõkazán COP értéke 4, akkor 1 forintnyi elektromos áram felhasználásával 4 forint értékû hõenergiát állít elõ. Mindezt persze csak megfelelõ méretezés mellett képes teljesíteni. A COP érték tehát kicsit leegyszerûsítve azt mutatja, mennyit tudunk majd spórolni a készülékkel.

Ár és megtérülés

Elsõ hallásra talán kissé riasztónak tûnhet, de egy levegõkazán körülbelül annyiba kerül, mint egy közepes árfekvésû autó. Példaként: Egy 200 m²-es lakás felfûtésére használható berendezés ára körülbelül 2.500.000 forint. A teljes megtérülési idejét mégis 6-7 év körülire teszik a szakemberek. Hogyan térülhet meg egy ilyen drága fûtési rendszer ennyi idõ alatt? Bár a megtérülést pontosan kiszámolni lehetetlen (gondoljunk csak a folyamatosan növekvõ gáz árakra), de bizonyos feltételek adottak ahhoz, hogy kiderüljön, miért ennyi az átlagos megtérülési idõ.

Mindjárt ott van a kedvezményes áramdíj. Mivel a levegõkazán környezetkímélõ berendezés, így az ELMÛ kedvezményes tarifát állapít meg a készülék mûködtetéséhez. Ez az úgynevezett GEO-tarifa 31,71Ft/kWh, ami körülbelül a 65 százaléka a hagyományos tarifának. Szintén lerövidítik a megtérülési idõt a környezetbarát megoldásokra igénybe vehetõ pályázatok is, amelyekrõl bõvebben IDE kattintva olvashat. A megtérülési idõ számításakor figyelembe kell még venni azt a tényt is, hogy a levegõkazánhoz nem szükséges kéményt építeni, így pedig nem csak az építés, hanem a rendszeres karbantartás és tisztítás költségeit is a levegõkazán javára írhatjuk. Ezen információk birtokában már talán nem is tûnik olyan soknak a készülék ára, nem igaz?

Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy a levegõkazán mellett dönteni pusztán a megtérülési idejére hivatkozva ostobaság lenne. Bár kétségtelen, hogy hosszú távon kifizetõdõbb megoldás, mint a gázfûtés, de a levegõkazán igazi elõnye a gázszolgáltatótól való függetlenség, valamint a környezetünk védelme.

A következõ részben a levegõkazánnal kapcsolatos leggyakoribb buktatókra hívjuk fel a figyelmet. Várható megjelenés: 2010. április 27.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából