Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2009-11-16
Hozzászólások: 3db

Magyarország felkészületlen az energetikai kihívásokra

Magyarország felkészületlenül áll a következõ évtizedek energiapolitikai kihívásai elõtt, miközben kiszolgáltatott helyzetben van: energiafüggõsége magas, gazdasági mozgástere kicsi, zöldenergia potenciálja lényegesen alacsonyabb a többi kelet-közép-európai régiós országénál - állítja a Constellation Energy Institute tanulmánya.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A többek között Martonyi János volt külügyminiszter által alapított energetikai tanácsadó cég igazgatója, Orbán Anita úgy véli, hogy Magyarország az energiaellátás tekintetében az egyik legkiszolgáltatottabb a régióban.

Az elemzés megállapítja, hogy "mára jelentõsen leamortizált infrastruktúra miatt, és az egyre növekvõ energiaigények kielégítése érdekében a közeljövõben jelentõs beruházásokra lesz szükség az energia szektorban". Az elemzõ hozzátette: elsõsorban a termelõ berendezések elavultságára gondolt, de hiányzik a nemzetközi összeköttetés is a magyar gázhálózattal.

Az elemzõ véleménye szerint idõszerûvé vált a magyarországi földgázkészletek kiaknázásának elõmozdítása. Megfelelõ szabályozás mellett gazdaságossá válhatna a kitermelés, és a hagyományos kitermelési technológiákkal is az éves hazai fogyasztás másfélszeresét lehetne biztosítani. Orbán Anita az MTI kérdésére magyarázatként hozzáfûzte: nem a nagy cégek, hanem kisebb befektetõk lennének képesek kihasználni ezt a gázforrást, ha a szabályozás ezt ösztönözné.

Az elemzés emlékeztet arra, hogy Magyarország európai uniós vállalása 2020-ra 13 százalék megújuló energia a teljes energiafelhasználáson belül, és ez az egyik legalacsonyabb vállalás az unióban. Jelenleg az ország az 5,1 százalékos részaránynál tart, ami elmarad a tervezettõl. Az elemzés megállapítja, hogy a magyar lehetõségek limitáltak a napenergia, a szél és a víz területén, a potenciál leginkább a geotermikus energiában, a biomasszában és a kommunális hulladékban rejlik.

Ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az Európai Unió által kitûzött célszámokat, szakértõi becslések szerint több mint 6 milliárd eurónyi beruházásra van szükség a megújuló energiára épülõ infrastruktúra területén, de ez - az államadósság jelenlegi szintjén - nem reális. Ez megkérdõjelezi, hogy a magyar állam be tud-e egyáltalán fektetni a jövõ szempontjából stratégiai fontosságú energetikai beruházásokba.

 

 

ÖKO-POWER KFT.

A Hargassner termékek hazai forgalmazója

 

7728 Somberek, Petõfi u. 52.

Tel:                  30/916-6890

E-mail:            info@hargassner.hu

Web:               www.hargassner.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából