Kategória: Építõanyag szakismeret
Utolsó módosítás: 2008-08-08
Hozzászólások: 0db

Mapei Ultracolor Plus

Alkalmazási terület Kerámia és kõ burkolóanyagok, üveg- és márványmozaik fugázása kül- és belsõ térben. Lakóépületek, vagy nagyforgalmú helyek, homlokzatok, erkélyek, teraszok burkolatainak, továbbá sportvizes, nem savas tisztítószerrel takarított úszómedencék padló- és falburkolatainak fugázása.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

·         Elõkészítés

· Alapfelület

Csak teljesen kiszáradt és vízszigetelt aljzatokon fugázzon. A fugázás elõtt várja meg a ragasztóágy teljes kiszáradását. Tartsa be a mûszaki adatlapon megadott várakozási idõt.

· Fugahézagok

Távolítsa el a friss ragasztófelesleget a hézagokból a lapvastagság 2/3-áig, majd tisztítsa ki és portalanítsa a hézagokat. Nagy melegben/porózus lapoknál/szeles idõben nedvesítse meg a hézagokat.

 

·         Bekeverés

· Egy keverõedénybe elõre kimért, tiszta, hideg vízhez lassú keverés közben adjon 5 kg Ultracolor Plus-t, és keverje csomómentes habarccsá. Az 5 kg fugázóhabarcshoz oldalfalra kb. 1 liter, padlóra kb.1,1 liter keverõvíz szükséges.

· 2-3 perc pihentetés után még egyszer keverje át, majd 30 - 40 percen belül használja fel.

 

·         Bedolgozás

· A bedolgozási hõmérséklet ( aljzat és a leveg): +5 oC és +30 oC között lehet.

· Fugázógumi vagy fugázószivacs segítségével töltse ki hézagokat egyenletesen, tömören Ultracolor Plus-szal. A felesleget még friss állapotban átlós irányban húzza le a burkolatról.

 

·         Felülettisztítás

· Várja meg a fugázóhabarcs teljes megszáradását.

· Ellenõrizze a száradást ujjpróbával, elsõsorban a fugakeresztezõdésekben. A száradási idõ a körülményektõl, az aljzat és a burkolólap pórustartalmátról függ, általában 10-30 perc.

· Ha a fugázó már nem ragad, gyakran váltott nedves szivaccsal, körkörös mozdulatokkal mossa le a felületet és alakítsa ki a fugaképet.

· A fugakép kialakítását követõen majdnem száraz szivaccsal, átlós irányú mozdulattal törölje át a burkolatot.

 

·         Fugafátyol eltávolítása

· A tisztítás után kb. 5-15 perc múlva a megszáradt fugafátylat száraz tisztítófilccel körkörös mozdulattal távolíthatja el a felületrõl.

· A durvaszerkezetõ vagy mikropórusos lapok tisztíthatóságát, ill. intenzív fugaszineknél elõforduló tónuselváltozást ellenõrizze próbafugázással. A cementbázisú fugázó és a hozzáillõ, azonos színû szilikontömítõ között a különbözõ anyagszerkezet miatt árnyalatbeli különbségek lehetnek.

 

·         Utókezelés

· Javasoljuk, hogy nagyon meleg, száraz vagy szeles idõben néhány óra elteltével nedvesítse meg a fugákat. Az Ultracolor Plus száradásakor a nedvesítés a végsõ jellemzõket mindig javítja.

· Ha a helytelen bedolgozás miatt a felületen a végsõ tisztítás után még mindig láthatók Ultracolor Plus maradványok, azokat Keranet savas tisztítószerrel lehet eltávolítani, legkorábban 24 órával a fugázás után. A Keranet-et csak saválló felületeken használja, márványon és mésztartamú anyagokon soha.

· Az elkészült felületet esõtõl és/vagy fagyhatástól legalább 24 órán keresztül védeni kell.

 

·         Használatbavétel

· A padlófelületek a fugázást követõen kb. 3 óra múlva járhatóak és 24 óra múlva használatba vehetõk. A túl korai használatbavétel a fugafelszín szennyezõdését okozhatja, ezért ajánlott a minimum 24 óra kivárása.

· Az Ultracolor Plus-szal fugázott padlók 48 óra elteltével teljesen terhelhetõk, a medencék a fugázás után 48 órával tölthetõk fel.

· A falak és padlók tágulási- és osztóhézagait Ultracolor plusz helyett mindig megfelelõ rugalmas MAPEI tömítõanyaggal (pl. Mapesil AC, Mapesil LM vagy Mapeflex PU 21) töltse ki.

 

· Saválló felületekre saválló fugázóanyagot (pl. Kerapoxy) kell használni.

 

·         Tisztítás

· A szerszámokat és az edényeket az Ultracolor Plus száradása elott bõ vízzel lehet megtisztítani.

 

MAPEI Kft.2040 Budaörs, Sport u. 2.Levelezési cím: 2040 Budaörs, Pf. 6.Tel.: 06-23/501-670, 06-23/501-667 Fax: 06-23/501-666Internet:www.mapei.hu mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából