Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2010-01-11
Hozzászólások: 0db

Már lehet pályázni a Klímabarát Otthon 2 programra

A Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca pályázatot írt ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésû energiatakarékos lakóépületek támogatására. A kibocsátási kvótabevételekbõl meghirdetett pályázattól Szabó Imre környezetvédelmi miniszter jó hatásfokú, mérhetõ széndioxid-kibocsátáscsökkentést vár, amely egyúttal jelentõs megtakarítást jelent a rezsiköltségekben.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az elõzõ, panel épületek klímabaráttá tételére kiírt pályázatra eddig több mint ezer lakóközösség nyújtott be pályázatot, és már 13 milliárd forintnyi támogatásról született döntés. A tárca ugyancsak a klímavédelmi csomag részeként elindította az izzócsere programot, következõ lépésként pedig a Klímabarát Intézmény Programot hirdeti majd meg közintézmények energiahatékonysági felújítására, és a tervek között szerepel klímaerdõ telepítése is.

A Klímabarát Otthon program nyáron meghirdetett panelpályázata után a tárca most a hagyományos építésû épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Ezen olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhetõ széndioxid-kibocsátáscsökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága. Komplex felújítás esetén a KlímaBónusznak köszönhetõen akár 60 %-os támogatás is elérhetõ. Az épület felújításokra hazánkban a Klímabarát Otthon Programmal elõször vezettek be speciális klímavédelmi elemet, szigorú CO2 emisszió számítással. A lakóépületek energiahatékony felújítása pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz, az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai széndioxid-kibocsátások 30 százalékát.

A Klímabarát Otthon 2 pályázat részletei

Támogatás nyújtható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményezõ felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hõszigetelésére, az épületek lodzsáinak, teraszainak vagy tornácainak beüvegezésére a szoláris nyereségek passzív hasznosítására, az épületek nyári hõvédelmének javítására, hõvisszanyerõs szellõzés kialakítására, árnyékoló vagy árnyékvetõ szerkezetek beépítésére, fûtéskorszerûsítésre és használati melegvízellátás-korszerûsítésre. Támogatható lesz továbbá a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal elõállított hõenergia- vagy villamosenergia-termelõ kapacitások létesítése is: napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésû kazánok, geotermikus hõszivattyúk, szélenergia hasznosítása. A pályázaton az új építésû, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún. KlímaBónusz támogatásból áll, a kettõ együtt akár 60%-os támogatást is eredményezhet. Az alaptámogatás mértéke 30%, beruházás fajtánként maximum 555 ezer – 1,47 millió Ft. A tárca elsõsorban a komplex jellegû felújításokat kívánja ösztönözni: amennyiben az épület a beruházás eredményeképp eléri a „C” feletti energetikai kategóriát, a KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik, ennek mértéke a tervek szerint 10-30% az elért B, A vagy A+ energetikai kategóriától függõen, a támogatás mértéke beruházás fajtától függõen maximum 200 ezer – 1 millió Ft lehet. A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak.

A pályázathoz energiatanúsítványt is be kell nyújtani: a beruházást követõen az épületnek ugyanis legalább egy energiakategóriát kell javulnia az eredetihez képest, a pályázat kötelezõ része továbbá a CO2 kibocsátás megtakarításának számítása is.

A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál mûködõ szervezet koordinálja, a pályázatkezelést és a szakmai értékelés az Energia Központ Nonprofit Kft. végzi. A beruházás megvalósulása után az Energia Központ öt éven át monitorozza a kibocsátási mutatókat.

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából