Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2009-08-10
Hozzászólások: 2db

Megjelent a Klímabarát Otthon Panel Alprogram

A zöldtárca kiírta Magyarország elsõ klímavédelmi lakossági programját, a Zöld Beruházási Rendszer részét képezõ Klímabarát Otthon pályázatot. A szén-dioxid-kvóta eladásokból származó bevételbõl a tárca elsõ lépésként panelházak energiatakarékossági felújítását támogatja.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ettõl jó hatásfokú, mérhetõ szén-dioxid kibocsátás csökkentést vár, miközben ez jelentõs megtakarítást jelent a panellakók közüzemi számláiban – jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi miniszter. A pályázat részletei megtekinthetõk a minisztérium honlapján.

Hazánk az elsõk között dolgozta ki és indította el a Zöld Beruházási Rendszert (ZBR), ami pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz: az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai kibocsátások 30 százalékát. Egységnyi befektetéssel a régi panel épületek energiahatékony felújításával érhetõ el az egyik legnagyobb kibocsátás-csökkentés, ezért dolgozta ki a tárca elsõként ezt a pályázatot. A ZBR és azon belül is a Klímabarát Otthon program valódi, mérhetõ, igazolható, folyamatosan auditált kibocsátás csökkentést eredményez.

Több tízezer panellakás felújításával jelentõsen csökkenhet hazánk CO2 kibocsátása: számítások szerint energiahatékonysági felújítással lakásonként évi 1-1,2 tonna kibocsátás csökkentés érhetõ el - összehasonlításként 1 tonna CO2 elnyeléséhez hozzávetõleg egy tölgyfa teljes élettartalma szükséges. A komplex felújításokkal egy-egy panelház energia költségeinek akár 40-50 százalékát is megtakaríthatja, lakásonként a felújítások fajtájától függõen akár havi 10-15 ezerrel csökkenhetnek a közüzemi számlák.

Panellakások energiahatékony felújítására most elõször vezetnek be speciális klímavédelmi elemet, szigorúan számszerûsített CO2 emisszió számítással. A klímavédelmi cél teljesülésére – azaz a CO2-kibocsátás csökkentésnek mérésére és késõbbi monitorozására - a szaktárca megbízásából a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén dolgoztak ki egy összetett és hiteles módszertant.

A pályázaton támogatható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményezõ felújítása vagy cseréje; homlokzatok és födémek hõszigetelése; épületgépészeti rendszerek korszerûsítése és felújítása; a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, az épületek nyári hõvédelmének javítása, valamint a lodzsák beüvegezése.

A Klímabarát Otthon pályázaton a panellakások akár 60 %-os támogatást is elnyerhetnek egy ún. „KlímaBónusz” elem segítségével, ez magasabb minden korábbi támogatási formánál. A Klímabarát Otthon panelpályázat ugyanis KlímaBónusz támogatással jutalmazza a komplex beruházásokat, hiszen ezek lényegesen hatékonyabban csökkentik az épületek CO2 kibocsátását. A kétlépcsõs támogatási rendszerben tehát költségarányos alaptámogatásként a felújítási költségek 33 százaléka, de lakásonként legfeljebb 500 ezer forint nyerhetõ el, míg a KlímaBónusz támogatással ez további 10-27 százalékkal nõ, ha az épület eléri legalább a „C” energetikai kategóriát. Minél energiahatékonyabbá válik az épület, annál magasabb a támogatás.

A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál felállt szervezet koordinálja, a bírálatot az Építésügyi Minõségellenõrzõ Intézetet (ÉMI) végzi. A következõ pályázat a nem panel otthonok klímabarát felújítására készül, ezt várhatóan õsszel írja ki a tárca. Az épületek energiahatékony felújításával hosszú távon - 4 millió lakás esetében - ez mintegy 5 millió tonna CO2 csökkentést jelenthet.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából