Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2008-12-05
Hozzászólások: 0db

Megoldás a körbetartozásra?

A pénzügyi válság okán egyre többet hallhatunk az építõiparon belül kialakult „kisebb” válságról, a körbetartozásról. A „válság”, „építõipar”, és „körbetartozás” szavak mintha egybe forrtak volna, szinte csak együtt hallunk, olvasunk róluk. Régóta dolgoznak szakemberek ennek az áldatlan állapotnak a megszüntetésén, amely munkának néhány gyümölcse beérni látszik. Mit tesznek a felelõs személyek a körbetartozás ellen, és mit tehetnek az építõipar szereplõi, illetve az építtetõk?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az elmúlt évben sokszor vettük elõ az Építési Portál oldalain a körbetartozást, illetve újabban a pénzügyi válságot, mint az építõipart leginkább érintõ témát. Sokszor megírtuk azt is, mi vezethetett ilyen súlyos helyzethez, így most ennek részletezésétõl eltekintünk, csak néhány pontban térünk ki a kiváltó okokra, hogy mindenki számára világos legyen a kialakult helyzet miértje, és ezáltal egyértelmûvé váljon, miért a lentebb részletezett „megoldásokat” javasolják a felelõs szakemberek.

 • Az „aktatáskás” cégek megjelenése a piacon.
 • Az elmúlt néhány évben gombamódra szaporodtak el az úgynevezett aktatáskás méretû generálkivitelezõ cégek, melyek egyetlen célja a gyors és könnyû pénzszerzési lehetõség. A módszer rendkívül egyszerû: Alapíts egy egy-két személyes céget, bízz meg alvállalkozókat a munka elvégzésével, fizess nekik néhány kezdeti munkafázis után, majd a munka elkészültével ne vedd át az elkészült épületet, így nem kell fizetni, és a zsebedben marad az épület új tulajdonosainak pénze, valamint az alvállalkozók bére is. Ne felejtsd el, hogy a céget villámgyorsan be kell buktatni, így az adósságot nem tudja majd behajtani senki, hiszen nincs kitõl. Jövõ héten már alapíthatod is az új céget új néven, és kezdheted elölrõl. Erre sajnos a magyar jogszabályok lehetõséget adnak! Érthetetlen, hogy évek óta zajlik ilyesmi, és még nem született törvény ellene.

   

 • Az építõipari vállalkozók csak árban versenyeznek egymással.
 • Mind a mai napig létezik az a rossz beidegzõdés, hogy ha a megrendelõ máshonnan is kap árajánlatot, akkor lejjebb kell vinni a szolgáltatás, vagy a termék árait, hogy megelõzzük a konkurenciát. Sokszor írtuk már, de most még egyszer: HIBÁS REAKCIÓ!!! Az építõipar szereplõinek ezen viselkedése vezetett odáig, hogy ma már szinte vállalhatatlanul alacsony árakon dolgoznak, ami természetszerûleg minõségromlást eredményezett a szakmában, valamint hozzászokott a vásárlóerõ, hogy az árból mindig lehet, és kell is alkudni a végsõkig.

   

 • Tisztességtelen piaci magatartás.
 • Valamilyen szinten kapcsolódik a második ponthoz. Néhány vállalkozó felismerte, hogy az árversenyben úgy is talpon lehet maradni, ha a megrendelõnek adott árajánlatból kihagy néhány apróbb munkát, amire csak késõbb – ha már megkapta a megbízást – hívja fel az építtetõ figyelmét. Ezáltal nem kapott megrendelést az a tisztességes vállalkozó, aki minden részletre kitért az ajánlatban, és emiatt magasabb árat volt kénytelen megadni. Az építtetõnek végül ugyanannyiba kerül a munka, de jogosulatlan elõnyhöz juttatta a tisztességtelen vállalkozót.

   

  Menjünk ismét pontról pontra, és lássuk milyen megoldásokkal állnak elõ a szakemberek:

   

 • Az aktatáskás cégek végleges felszámolása igen nehéz feladat elé állítja a szakembereket. Koji László, az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetsége) alelnöke kifejtette, hogy már a parlament elõtt van az a törvénymódosító csomag, amely kötelezné a megrendelõt, hogy az elõzetesen szerzõdésbe foglalt módon lépésrõl lépésre köteles legyen fizetni a kivitelezõnek.
 • Szaló Péter szakállamtitkár is ismertetett néhány jövõbeli változtatást, mely szerint a megrendelõ és a kivitelezõ között kötelezõen létrejövõ szerzõdésnek minden részletre kiterjedõen tartalmaznia kell majd az építkezés fázisait, valamint a pontos minõségi elvárásokat. Kifejtette továbbá, hogy a módosítandó jogszabályok azt is elõírják majd, hogy minden beruházásnál ellenõrizni kell, vajon vannak-e alkalmazottai a fõvállalkozónak.

 • Egy újabb jogszabály szerint a jövõben minden évben kihirdetik a vállalkozók számára kötelezõen betartandó szolgáltatói árakat. Ezáltal elkerülhetõ lesz az a mostani gyakorlat, miszerint a vállalkozók irreálisan alacsony árakon vállalják a megbízást, majd az építkezés során igyekeznek némi plusz munkával kompenzálni.
 • A tisztességtelen piaci magatartást mutató vállalkozókkal szemben is születnek jogszabályok, amelyek világossá teszik a pótmunka fogalmát. A szabály lényege, hogy a felek közötti kötelezõen létrejövõ szerzõdésnek részletesen tartalmaznia kell az elvégzendõ munka minden egyes fázisát. Amennyiben a munka közben derül fény arra, hogy többletmunkát kell végeznie a vállalkozónak, akkor hitelt érdemlõen be kell bizonyítania, hogy elõre nem látható körülmények okozták a plusz munkát, ellenkezõ esetben neki kell állnia a pótmunkával járó költségeket.
 •  

  Nehéz megmondani, hogy ezek a reményteljes próbálkozások érdemi javulást tudnak-e hozni az építõipar számára. Mindenestre az már megnyugtató, hogy a felelõs emberek foglalkoznak a dologgal, és láthatóan igyekeznek is hatékony segítséget nyújtani.

  Hozzászólások

  A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
  Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
  Vagy használd a facebook profilodat.

  Még több cikk kategóriából