Kategória: Egészséges lakás , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2011-09-08
Hozzászólások: 0db

Megoldások penészedésre

Hányan, de hányan siránkoznak ismerõseink közül minden hideg évszak alatt, hogy milyen ronda, undorító a konyha, a fake handbags fürdõ fala, a fugák, a sarkok, vagy olykor még a szoba fala is. Csupa fekete szürke folt: penész. „Hogyan adom így el?”, kérdezi az egyik. „Már megint fújhatom le penészirtóval”, panaszkodik a másik. „Állandóan köhögök tõle”, így a harmadik.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Bizony, aki nem tapasztalta, el sem hiszi milyen nagymértékben rontja a penész lakókörnyezetünk komfortját, életszínvonalunkat, ingatlanunk értékét. Ez a „közellenség” leginkább nedves, vizes helyiségeinket támadja meg, de szobáink hõhidas falainak belsõ oldalán, sarkaiban is megtelepedhet. Csúnya látvány, kellemetlen érzetet kelt a helyiség használata során, s egészségkárosító hatása sem feledhetõ.

Régi építésû épületeknél gyakran elõfordul, hogy a vasbeton szerkezetek bevezetik a hideget lakásunk belsõ falára. A lehûlt vasbetonkoszorú, áthidaló, aljzatbeton és lábazat hideg téli napokon akár 5-8 °C–ra is lehûl. Így óriási hõmérséklet-különbség keletkezik, mivel a lakást 20-24 °C-ra fûtjük föl. Az ilyen területen a létrejött hõhíd miatt falainkon lecsapódik a pára, és ez penészedés kialakulásához vezet. A megtelepedett penészt néha csak nagy küzdelem árán lehet teljesen megszüntetni. Fújhatjuk erre alkalmas szerekkel, moshatjuk, festhetjük, a penész újra és újra vissza fog térni, amíg kialakulásának okát nem szüntetjük meg. Tartós megoldást az épület hõszigetelése jelent, amennyiben azt szakszerûen úgy végzik el, hogy a hõhidakat is megszüntetik. Ezt követheti a penész teljes felszámolása. A régi szakik a rézgálicra esküsznek, de ma már léteznek barátságosabb és modernebb, pontosan erre a mûszaki problémára kifejlesztett termékek.

Nézzük meg egy családi ház példáján, hogy a Mapei milyen termékeket javasol Önöknek, Nektek:

A Mapei termékek megfelelõ használata teljes körû, megnyugtató megoldást jelent, és hosszú távon garantálja a kényelmes, egészséges életminõséget otthonunkban, valamint a falak szépségének tartósságát.

Családi házunk régi építésû és hõhidas. Elsõ lépésként egyeztetnünk kell egy építésszel, hogy a falaink anyagától, vastagságától függõen milyen vastagságú hõszigetelõ táblát alkalmazzunk. Egy B-30-as hagyományos fal esetében a 10 cm vastagságú polisztirol vagy ásványgyapot szigetelést érdemes használnunk. A Mapei komplett hõszigetelõ rendszert kínál, a MAPETHERM hõszigetelõ rendszert. A MAPETHERM rendszer magas minõségû Mapei termékekbõl áll, melyek mûszaki tulajdonságai garantálják a biztos és tartós megoldást A jó minõségû hõszigetelõ rendszer mellett arra is érdemes odafigyelnünk, hogy a beépítést szakemberre bízzuk, olyanra, aki számos referenciával rendelkezik, és azokat kérésre be is mutatja leendõ megrendelõjének.

Amennyiben szükséges, és a pénztárcánk engedi, a hõszigetelés kivitelezése elõtt érdemes átvizsgáltatnunk régi nyílászáróinkat, s amennyiben már nem zárnak biztosan, tönkrementek, meglazultak, úgy érdemes elvégeztetnünk a nyílászárócseréket is.

Ha megvagyunk a nyílászárók cseréjével és a hõszigeteléssel, no, ekkor érdemes csak belekezdenünk a belsõ penészes falak helyreállításába. A penész eltávolítását végezzük a SILANCOLOR CLEANER PLUS mohásodás-és penészgátló tisztítószerrel, ami a penészgombákat nem csupán a felületrõl tisztítja le, de a mélyebb szerkezetben rejlõ hifákat is eltávolítja. A mélyebb szerkezetben is megtisztított fal száradását várjuk ki, majd kezeljük a felületet a SILANCOLOR PRIMER PLUS penészgátló alapozóval. A kezelt felületen, speciális szintetikus szilikongyanta tartalmának köszönhetõen, az alapozó megakadályozza a víz behatolását a fal mélyebb rétegeibe - fürdõszobákban, zuhanyzókban, konyhákban -, és egyúttal nagymértékû páraáteresztõ tulajdonsággal rendelkezik.

A SILANCOLOR PRIMER PLUS alapozó száradását követõen vigyük fel a falra a SILANCOLOR PITTURA PLUS vizes diszperziós, szilikongyanta tartalmú penészgátló védõfestéket, ami tartós védelmet biztosít a penészgombák ellen. A védelmen kívül a SILANCOLOR PITTURA PLUS nagyon fontos tulajdonsága, hogy szép. Sima, matt, érintésre bársonyos felületet ad. Vonzóvá teszi még ezt a terméket, hogy széles színválasztékban áll rendelkezésre, s a ColorMap színkeverõ rendszerrel egyéni színelképzelések is elõállíthatók belõle. Az így kialakított teljes Mapei megoldás fokozott és tartós védelmet nyújt a penészgombák megtelepedése ellen felújítás és új építés esetén is. Személyes pozitív tapasztalataim alapján ajánlom mindenkinek.

A festést követõen a nedves helyiségek felújításánál további termékeket is kell alkalmazni, hiszen ezekben a helyiségekben, konyhákban, fürdõszobákban a leggyakrabban hidegburkolatok kerülnek kiépítésre. Javasoljuk, hogy a fugázást az ULTRACOLOR PLUS fugázóanyagunkkal végezzék, így a penészgombák garantáltan nem telepszenek meg a szinte mindig nedves fugákon.

Az ULTRACOLOR PLUS víztaszító (DropEffect) és penészgátló (BioBlock) technológiával készült. A BioBlock technológia a fuga mikrostruktúrájában egyenletesen eloszló szerves molekulákat ad a habarcshoz, amelyek nagymértékben megakadályozzák a penészért felelõs mikroorganizmusok megtelepedését a felületen. A DropEffect révén nagymértékben csökken a felszíni víz felszívódása a fugaszerkezetbe. A sarkokat, negatív éleket a MAPESIL AC penészedésálló szilikon hézagkitöltõ anyaggal töltsük ki, és itt ne feledjük az alapozó használatát sem: a PRIMER FD biztosítja a hézagokban a tökéletes tapadást! A MAPESIL AC átlátszó, és a Mapei színes fugáinak megfelelõ széles színválasztékban kapható.

Összefoglaljuk példánk történetét: a penész elleni harcban gyõztünk, és mindent megtettünk az ellen, hogy családunk életét komfortosabbá tegyük, és hosszútávon egészséges életet élhessünk. Munkatársaink készséggel állnak az Önök rendelkezésére a Mapei bármely elérhetõségén.

Sebestyén Lóránd mûszaki szakértõ

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

Telefon: 36-23-501667

Fax: 36-23-501666

Web: www.mapei.huE-mail: mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából