Kategória: Passzívház , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2008-07-14
Hozzászólások: 0db

Melegvíz elõállítása a passzívházban

A passzívház gondolata az energia- és környezettudatosság jegyében fogant. Így nem meglepõ hát, hogy az alternatív hûtési és fûtési rendszerek mellett felvetõdött a melegvíz elõállításának témája is. Most a legelterjedtebb megoldást, a napkollektoros rendszert vizsgáljuk meg.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Mindenekelõtt eloszlatok egy tévhitet: A napelem, és a napkollektor nem ugyanaz. Mindössze annyi azonosság van a két rendszer között, hogy mindkettõ neve tartalmazza a „nap” szót, valamint legtöbbször a ház tetején találkozunk velük. Semmi más egyezés nincs a két rendszerben, sem felhasználási területük, sem pedig mûködési elvük között nem vonható párhuzam. Míg a napelemet legtöbbször villamos energia termelésére használjuk, addig a napkollektor a melegvíz elõállításában játszik szerepet. A napelemrõl is lesz szó a cikksorozat késõbbi részeiben, de ma koncentráljuk a melegvízre, azaz a napkollektorra!

A napkollektor mûködési elve rendkívül egyszerû. A kollektorban hõcserélõ folyadék kering. Mikor a nap ereje felmelegíti a kollektort, az átadja hõenergiáját ennek a folyadéknak. Miután a folyadék hõmérséklete elérte a megfelelõ szintet, egy automata továbbítja azt egy bojler belsejébe, a kollektor napsütötte részébe pedig új folyadékot juttat. A bojlerben a hõcserélõ folyadék – nevébõl kifolyólag – átadja hõenergiáját a bojlerben lévõ víznek, azaz felmelegíti azt. Ugye milyen egyszerû?

A napkollektor egy olyan alternatív melegvíz-elõállító berendezés, amely nem igényel egyéb külsõ forrást, vagyis fosszilis energiahordozók segítségét. Bátran kijelenthetjük tehát, hogy a napkollektor az egyik legjobb megoldás a melegvíz környezet- és energiatudatos elõállítása szempontjából. Igen ám, de mi a helyzet, ha a felhasználók szempontjából nézzük? Az építés.hu csapata nagy elkötelezettje a környezetkímélõ megoldásoknak, ám még inkább a látogatóinak, úgyhogy olyasmirõl lesz most szó, aminek talán nem fognak örülni a napkollektor-forgalmazók, de az igazsághoz szorosan hozzátartozik, vagyis nem szabad elhallgatni!

A napkollektornak sajnos szép számban vannak hátrányai. Ezek egyike, hogy még nincs teljesen kiforrva a technológia, ami leginkább az elõállítás árában mutatkozik meg. Egy családi ház napkollektoros melegvíz-elõállító rendszerét kiépíteni bizony milliós nagyságrendekre rúghat. Ha csak azt számoljuk, hogy egy rendszer egymillió forint, a melegvíz meg legyen mondjuk havonta 10.000 forint, már akkor kiderül, hogy mintegy 8,5 év kell ahhoz, hogy visszahozza az árát a befektetés. Természetesen akkor, ha eközben nem kellett javítani a rendszert meghibásodás miatt. Ehhez a hevenyészett számításhoz azonban hozzátartozik még, hogy a napkollektor csak napos idõben mûködik. Szemben a napelemmel – ami enyhén felhõs idõben is tud némi energiát felvenni – a napkollektor kizárólag tiszta napsütéses idõben tudja a melegvizet megfelelõ minõségben szolgáltatni. Nem kell tehát sokat gondolkodni, hogy kiderüljön, bizony szükséges hagyományos technikát is beszerelni, ha télen nem akarunk hideg vízben fürödni. Ha pedig már beszereltük a hagyományos melegvíz-elõállító berendezéseket, miért lenne szükségünk egy nem állandó minõséget nyújtó, drága rendszer kiépítésére?

Mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Magyarországon nincs létjogosultsága a napkollektornak. Több komoly cég is foglalkozik ezzel az alternatív megoldással, valószínûleg nem tennék, ha nem lenne benne fantázia. A gond leginkább azzal van, hogy viszonylag kevés cég merte egyelõre bevállalni a napkollektorok forgalmazását, így szinte monopolhelyzet alakult ki. A technológia kiforrottsága, valamint a forgalmazók számának növekedése idõvel talán a készülékek árának csökkenésével fog járni, ami értelemszerûen a vásárlói piac bõvülését idézi majd elõ.

A napkollektort egyelõre nem ajánljuk családi házak melegvíz ellátására, sokkal inkább intézmények, közüzemek vehetik igénybe ezt a módszert, ott jóval nagyobb a megtérülés aránya. Természetesen nem akarunk senkit sem elriasztani attól, hogy napkollektor segítségével állítson elõ melegvizet otthona szükségleteinek kielégítésére. Ha Ön megengedheti magának egy ilyen rendszer kiépítését, valamint szívügye a természet védelme, minden tiszteletünk az Öné! Ha azonban anyagi forrásai egyelõre nem teszik lehetõvé egy napkollektoros rendszer megvásárlását, akkor se vesse el végérvényesen ezt a lehetõséget! Ki tudja, talán néhány év múlva mindenki számára hozzáférhetõ lesz ez az alternatív melegvíz-elõállító berendezés.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából