Kategória: Építõipari hírek
Utolsó módosítás: 2012-10-22
Hozzászólások: 0db

Mennyibe is kerül egy családi ház felújítása?

Sajnos ismét közeledik a tél és vele együtt a fûtési szezon. Kemény idõszak ez a családok jelentõs részének, mert – felmérések szerint - Magyarországon eleve jövedelmünknek aránytalanul nagy részét költjük a rezsiköltségekre, azon belül is majd háromnegyed részt tesznek ki a fûtési költségek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ha máskor nem, ilyentájt biztosan sokakban felmerül: szükségszerû, hogy tétlen elszenvedõi legyenek ennek a helyzetnek, vagy igenis érdemes és lehet tenni valamit a kiszolgáltatottság csökkentésére?

Akármerrõl is közelítünk, a válasz egyértelmû: nem érdemes sokáig halogatni házunk felújítását! De vajon mennyibe is kerülhet mindez és hogyan fogjunk hozzá? (Érdemes végigolvasni, mert a cikk végére egy meglepetést is tartogatok.)

Felújítani megéri

Bevezetõül pár nagyon fontos gondolat. Minden család folyamatosan, akár napi szinten hoz döntést arról, hogy véges bevételeit mire költse. Nagyon kevesen gondolnak bele azonban abba, hogy bevételeiket lényegében csak kétféleképpen költhetik el:

  • felélik (nevezzük ezt fogyasztásnak),

  • befektetik (nevezzük ezt eszközvásárlásnak).

Egyszerûen fogalmazva: az elsõ variáció, ami pénzt visz, a második, ami pénzt hoz. Egy mobiltelefon ilyen megközelítésben lehet a fogyasztás tárgya (ha csak csevegünk, játszunk rajta), de akár befektetés is (amennyiben üzletünk felvirágoztatására használjuk). A befektetés célja az, hogy egyre több pénzünk legyen (egy felfelé tartó, önfenntartó spirált hozzunk létre), a fogyasztás a pillanatnyi szükségletek és vágyak kielégítését szolgálja, és könnyen egy lefelé tartó pénzügyi spirálban találhatjuk magunkat (pláne, ha hitelbõl finanszírozzuk a fogyasztást). Nem kérdéses, arra kellene törekedni, hogy életünkben minél több „pénztermelõ folyamatot” indítsunk be, és ezekbõl a plusz pénzekbõl fedezzük fogyasztásunk minél nagyobb részét (a nem létfontosságú vásárlásokat feltétlenül).

A házfelújítás egyértelmûen ilyen pénztermelõ folyamatnak tekinthetõ! (Feltéve, hogy ilyen típusú otthont képzelünk el magunknak.) Egy átlagos ház felújítása ugyanis akár 4-5 éven belül megtérülhet a rezsiköltségek csökkenése által! (Nyilván minél rosszabb állapotban van ház, fajlagosan annál jobb javulást lehet elérni viszonylag kis beavatkozásokkal is.) Az ráadásul járulékos elõny, hogy a felújítást követõen azonnal jobban fogjuk érezni magunkat otthonunkban – például nem fognak húzni a falak.

Egy másik megközelítés szerint, ha valakinek már most is van „fölös” pénze, akkor nemigen talál jobb és biztosabb befektetést annál, mintha ezt a pénzt egy házfelújítás révén fialtatja.

Felújítani sajnos muszáj is

Egy nemrégen napvilágot látott felmérés – sajnos – visszaigazolja azt, mit mindenki sejtett: a magyar lakásállomány, XXI. századi szemmel nézve, katasztrofális állapotban van. Ami egyedüli (negatív) meglepetést okozott: úgy tûnik, a családi házak még a sokat szidott panellakásoknál is rosszabb energetikai mutatókkal rendelkeznek! A reprezentatív felmérés szerint a magyar házak átlagosan „F” energetikai osztályba sorolhatók. Ugye nem kell nagyon bizonygatni, hogy a jövõben várható energiaárak ismeretében ez a helyzet nem sokáig tartható fent…

Mennyibe kerül egy házfelújítás?

Bár erre a kérdésre – a kiindulási paraméterek végtelen lehetõsége miatt – lehetetlen pontos választ adni, a becslések azt mutatják, hogy egy átlagos magyar családi házon 1,5-2,5 millió forintból lényegi javulást lehet elérni – akár 60%-os energiamegtakarítást.

Hol vannak a buktatók?

A legnagyobb buktató a halogatás. „Majd jövõre.” Kifogások persze mindig akadnak. „Még tájékozódnom kell.”, „Most éppen bizonytalan a munkahelyem.”, „Ebben az évben nincs idõm odafigyelni az építkezésre”, „Jövõre talán több pénzt tudunk félretenni”. Közben pár év alatt csendesen kidobjuk az ablakon (na jó, kifizetjük a közmûszolgáltatóknak) azt a pénzt, amibõl már régen lehetne egy jobb házunk.

Ennek ellentéte az átgondolatlan belekezdés. „Vágjunk bele, aztán majd kialakul.” Már többször leírtuk: minden ház egyedi. Minden házon más mûszaki megoldásokkal lehet elérni a legnagyobb és legköltséghatékonyabb végeredményt! Minden felújítás tehát egy állapotfelméréssel és egy azon alapuló javaslattal kell kezdõdjön. Milyen sorrendben mihez kell/érdemes hozzányúlni? Nyilván olyan beavatkozásokkal érdemes kezdeni, amelyek a legnagyobb eredménnyel kecsegtetnek. Egy nem lakott padlástér födémjének szigetelése például csodákat tehet – minimális pénzbefektetéssel.

Figyeljünk oda sorrendre is. Elõször a szigetelést érdemes rendbe tenni, csak utána nyúlni a gépészethez. (mit ér, ha jobb hatásfokkal fûtjük az udvart?) Soha ne felejtsük el: felújítani lehet szakaszosan is (sõt, legtöbbünknek ez az egyedüli járható alternatíva), de a sorrend kialakítását bízzuk szakemberekre! De kezdjük el!

Végül az ígért meglepetés!

A legtöbb magyar családi házat fel kell újítani. Ez nem kérdés. Túl nagy az energiaárak növekedésében rejlõ veszély. (És akkor még nem beszéltünk az Európai Unióban megszabott elvárásokról.). Még az is lehet, hogy erre a célra egyre több pályázati pénz fog rendelkezésre állni.

Ezekre a forrásokra „fel kell készülni” egy kész koncepcióval!

Az építõ közösséget két évvel ezelõtt azért hoztuk létre, hogy az elsõ gondolat megszületésétõl kezdve, az elõkészítésen és a kivitelezésen át, egészen az elkészült otthon fenntartásáig segítsünk a házépítést, házfelújítást tervezõknek. (Az építõ közösségnek mára közel 3000 tagja lett.)

A magunk szerény eszközeivel mi is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a házfelújítás végre – Európa más részeihez hasonlóan – slágertéma legyen Magyarországon is. Ezt a célt szolgálja most folyó játékunk is, amelyben egy szerencsés nyertes 750.000 Ft értékben kap segítséget házfelújításához! (Még kapkodni sem kell: a nyeremény két évig beváltható.)Ezúton szeretném Önöket is meghívni a játékunkra – ki tudja, hátha éppen az Építési Portál olvasói közül kerül ki a szerencsés házfelújító!

A nevezéshez szükséges három egyszerû kérdést ide kattintva tudja megválaszolni november 1-jéig!

http://www.webnyertes.hu/epitemahazam

Sok szerencsét – de egyébként is sikeres házfelújítást kívánok!

Bodnár György

www.epitemahazam.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából